Probiotikus Lactobacillus törzsek hidrogénperoxid szintézisének tanulmányozása

Szerzők

Kulcsszavak:

Lactobacillus, hidrogén-peroxid, optimálás

Absztrakt

A kutatómunka során nyolc probiotikus Lactobacillus törzs szaporodási tulajdonsága, illetve azok hidrogén-peroxid termelésének nyomonkövetése került meghatározásra. Az ígéretesnek tűnő törzsek termelőképességének fokozása a környezeti tényezők (törzsfenntartáshoz alkalmazott tápközeg megválasztása, aerob szakaszban alkalmazandó hőmérséklet optimálása, levegőztetés, valamint a szénhidrát ellátottság) változtatásával történt. A L. crispatus LCR01 törzs bizonyult a legjobb H2O2 termelőnek függetlenül a termelő szakaszban alkalmazott szénhidrát minőségétől. A hidrogén-peroxid szintetizáló képesség alapján ezt a L. helveticus R-52, és a L. fermentum HA-179 törzsek követték. Az alkalmazott szubsztrátumok közül a maltóz bizonyult a legjobb szénhidrát forrásnak, tenyésztőközegként pedig a LAPTg. A környezeti paramétereket tekintve pedig a 37 °C és rázatott körülmény (250 perc-1).

Szerző életrajzok

  • Kilin Ákos, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

    Levelező szerző
    Kutatási munkatárs
    Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Biomérnök és Erjedésipari Tehnológia Tanszék
    1118. Budapest, Villányi út 29-45.
    kilin.akos@stud.uni-mate.hu

  • Urbán Imola, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

    Egyetemi hallgató
    Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Biomérnök és Erjedésipari Tehnológia Tanszék
    1118. Budapest, Villányi út 29-45.
    imolaun@gmail.com

  • Rezessyné Szabó Judit, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

    Egyetemi magántanár
    Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Biomérnök és Erjedésipari Tehnológia Tanszék
    1118. Budapest, Villányi út 29-45.
    rezessyne.szabo.judit@uni-mate.hu

  • Klosz Katalin, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

    Egyetemi tanársegéd
    Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Élelmiszeripari Műveletek és  Folyamattervezés Tanszék
    1118. Budapest, Villányi út 29-45.
    klosz.katalin@uni-mate.hu

  • Nguyen Duc Quang, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

    Egyetemi tanár
    Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Biomérnök és Erjedésipari Tehnológia Tanszék
    1118. Budapest, Villányi út 29-45.
    nguyen.duc.quang@uni-mate.hu

Hivatkozások

Chin, H.S., Cortes, A., (1982): Determination of hydrogen peroxide: A comparison between the potentiometric titration method and an enzyme catalyzed procedure. Unpublished Draft. National Food Processors Assn., 1950 Sixth Street, Berkeley, CA 94710

Crucitti, T. (2017): Eve's garden: myths, legends and secrets unmasked. Research in Microbiology, 168: 773-781. https://doi.org/10.1016/j.resmic.2017.07.004

Denev, A.S.(2006): Role of lactobacilli in gastrointestinal ecosystem. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 12:63-114. https://doi.org/10.1093/ajcn/33.11.2448

Goldstein, E.J.C., et al. (2015): Lactobacillus species: Taxonomic complexity and controversial susceptibilities. Clinical Infectious Diseases, 60, (2):98–107. https://doi.org/10.1093/cid/civ072

Kaewnoppara, S., Dangmanee, N., Kaewnoppara, N., Srichana, T., Chulasiri, M., Settharaksa, S. (2013): In vitro probiotic properties of Lactobacillus fermentum SK5 isolated from vagina of a healthy woman. Anaerobe, 22:6-13. DOI: 10.1016/j.anaerobe.2013.04.009

Kovachev, S. (2017): Defence factors of vaginal lactobacilli. Crit Rev Microbiol., 44(1):31-39. https://doi.org/10.1080/1040841x.2017.1306688

Rabe, L.K., Hillier, S.L. (2002). Optimization of media for detection of hydrogen peroxide production by Lactobacillus species. Journal of Clinical Microbiology, 41(7):3260–3264. https://doi.org/10.1128/jcm.41.7.3260-3264.2003

Villegas, E., Gilliland, S.E. (2006): Hydrogen peroxide production by Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis I at 5 °C. Journal of Food Science, 63(6). https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1998.tb15857.x

Zalán, Zs. et al. (2005): Influence of growth medium on hydrogen peroxide and bacteriocin production of Lactobacillus strains. Food Technol. Biotechnol., 43(3):219-225.

Letöltések

Megjelent

2022-12-29

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Probiotikus Lactobacillus törzsek hidrogénperoxid szintézisének tanulmányozása. (2022). ÉLELMISZER, TUDOMÁNY, TECHNOLÓGIA, 72(1-2), 64-67. https://journal.uni-mate.hu/index.php/ett/article/view/4746