Yarrowia törzsek pigmenttermelésének vizsgálata
Kulcsszavak:
Yarrowia lipolytica, pigment termelés, tápközeg optimalizálásAbsztrakt
A Y. lipolytica élesztőgomba számos anyagcseretermék mellett képes színanyagok termelésére is, amelyek természetes eredetüknél fogva különböző iparágakban alkalmazhatók szintetikus pigmentek alternatívájaként. Kutatásaink során a Y. lipolytica mellett más Yarrowia fajokhoz tartozó izolátumokat is vizsgáltunk pigmenttermelés szempontjából, és tápközeg optimálási kísérleteket végeztünk a színanyag termelés fokozására. A legjobb pigmenttermelő törzsnek a Y. lipolytica t 6/3 bizonyult, a leghatékonyabb tápközeg pedig a tirozinon felül további aminosavakat (glicin, L-glutamin, L-aszparagin) is tartalmazott. A pH hatásának vizsgálata során megállapítottuk, hogy a semlegestől távolodva, akár savas, akár lúgos tartományban, a pigmenttermelés mértéke csökkent. A pH=7 kémhatású pufferelt tápközegben, a desztillált vízzel készítetthez hasonló eredményeket kaptunk, s pigmenttermelés a fermentáció hetedik napján érte el a maximumát. A mangán jelentősen befolyásolja a barna színanyag termelődését, 5 mM alkalmazásával a pigmenttermelés közel ötszörösére emelkedett.
Hivatkozások
Carreira, A., Loureiro, V. (1998): A differential medium to detect Yarrowia lipolytica within 24 hours. J. Food Mycol. 1:3-12.
Dufossé, L. (2006): Food grade pigments. Food Technol. Biotechnol., 44(3):313–321 .
El-Naggar, N.A, El-Ewasy, S. (2017): Bioproduction, characterization, anticancer and antioxidant activities of extracellular melanin pigment produced by newly isolated microbial cell factories Streptomyces glaucescens NEAE-H. Scientific Reports, 14(7):42129. https://doi.org/10.1038/srep42129
Hearing, V.J. (2005): Biogenesis of pigment granules: a sensitive way to regulate melanocyte function. J. Dermatol. Sci., 37(1):3-14. https://doi.org/10.1016/j.jdermsci.2004.08.014
Joshi, V.K., Attri, D., Bala, A., Bhushan, S. (2003): Microbial pigments. Ind. J. Biotechnol., 2:362-369.
Kumar, A., Vishwakarma, H.S., Singh, J., Dwivedi, S., Kumar, M. (2015): Microbial pigments: production and their applications in various industries. Int. J. Pharm. Chem. Biol. Sci., 5(1):203-212.
Nagy, E. (2015): Élelmiszerromlást okozó Yarrowia csoport biodiverzitása különböző élelmiszerekben. Doktori értekezés, Budapest
Nigam, P.S., Luke, J.S. (2016): Food additives: production of microbial pigments and their antioxidant properties. Curr. Op. Food Sci., 7:93-100. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2016.02.004
Nosanchuk, J.D., Stark, R.E., Casadevall, A. (2015): Fungal melanin: what do we know about structure? Front. Microbiol., 6:1463. https://doi.org/10.3389/fmicb.2015.01463
Sen, T., Barrow, C.J., Deshmukh, S.K. (2019): Microbial pigments in the food industry—Challenges and the way forward. Front. Nutr., 6:1-36. https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00007
Tahar, B.I., Kus-Liśkiewicz, M., Lara, Y., Javaux, E., Fickers, P. (2019): Characterization of a nontoxic pyomelanin pigment produced by the yeast Yarrowia lipolytica. Biotechnology Progress, e2912. https://doi.org/10.1002/btpr.2912
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2022 Sipiczki Gizella, Eszterbauer Edina , Nagy Edina Szandra, Kiss Zsuzsanna, Bujna Erika
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.