Fajazonosítás hús- és sajttermékekből PCR-egyszálú DNS konformáció polimorfizmus (PCR-SSCP) és DNS szekvenálás alkalmazásával
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.78Kulcsszavak:
fajazonosítás, PCR-SSCP, DNS szekvenálásAbsztrakt
Az elmúlt években az élelmiszerekből molekuláris biológiai módszerekkel történő fajazonosítás kiemelkedő fontosságúvá vált. Az Európai Unió területén bekövetkező élelemiszerhamisítási botrányok világítottak rá ezeknek a módszereknek a fontosságára.
PCR-SSCP és DNS szekvenálás alkalmazásával vizsgáltunk kereskedelmi forgalomból származó élelmiszereket. Ezekből a termékekből izoláltunk DNS-t, majd a mitokondriális 12S rRNS gén 278 bp hosszúságú szakaszát szaporítottuk fel. Az amplikonokat magas hőmérsékleten és formamid jelenlétében egyszálúsítottuk, majd nem denaturáló közegben, eltérő konformációjuk alapján poliakrilamid gélen választottuk el. A gélen lévő DNS sávokat ezüstfestéssel tettük láthatóvá. A vizsgált 12 hús- és 6 sajttermék esetében a PCR-SSCP módszer elvégzése után DNS szekvenálást is végeztettünk.
A PCR-SSCP vizsgálat alapján megállapítottuk, hogy 12 hústermékből 6, 6 sajttermékből 3 tartalmazott a címkézésen nem jelölt fajt. Ezeket az eredményeket a DNS szekvenálás is megerősítette. Az eredmények a PCR-SSCP módszer alkalmazhatóságát bizonyítják. Továbbá a PCR-SSCP módszer alacsonyabb költségekkel jár, mint a DNS szekvenálás vagy a real-time PCR technika alkalmazása, így egy könnyebb és olcsóbb alternatívát teremt az élelmiszerekből végzett fajazonosítás végrehajtására.
Hivatkozások
Chou, C. C., Lin, S. P., Lee, K. M., Hsu, C. T., Vickroy, T. W., Zen, J. M. (2007): Fast differentiation of meats from fifteen animal species by liquid chromatography with electrochemical detection using copper nanoparticle plated electrodes. Journal of Chromatography B, 846(1–2) 230–239. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2006.09.006
Csikos, A., Hodzic, A., Pasic-Juhas, E., Javor, A., Hrković-Porobija, A., Goletic, T., Gulyas, G., Czegledi, L. Applicability and sensitivity of PCR SSCP method for milk species identification in cheese. Acta Alimentaria, 45(1) 69–76. (Accepted manuscript; In press - 2016) https://doi.org/10.1556/066.2016.45.1.9
Dalmasso, A., Fontanella, E., Piatti, P., Civera, T., Rosati, S., Bottero, M. (2004): A multiplex PCR assay for the identification of animal species in feedstuffs. Molecular and Cellular Probes, 18(2) 81–87. https://doi.org/10.1016/j.mcp.2003.09.006
De, S., Brahma, B., Polley, S., Mukherjee, A., Banerjee, D., Gohaina, M., Singh, K.P., Singh, R., Datta, T.K., Goswami, S.L. (2011): Simplex and duplex PCR assays for species specific identification of cattle and buffalo milk and cheese. Food Control, 22(5) 690–696. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.09.026
Di Pinto, A., Forte, V. T., Conversano, M. C., Tantillo, G. M. (2005): Duplex polymerase chain reaction for detection of pork meat in horse meat fresh sausages from Italian retail sources. Food Control, 16(5) 391–394. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2004.04.004
Galvani, M., Hamdan, M., Righetti, P. G. (2001): Two-dimensional gel electrophoresis/matrixassisted laser desorption/ionization mass spectrometry of commercial bovine milk. Rapid Communications in Mass Spectrometry, 15(4) 258–264. https://doi.org/10.1002/rcm.220
García-Canas, V., González, R., Cifuentes, A. (2004): The combined use of molecular techniques and capillary electrophoresis in food analysis. Trends in Analytical Chemistry, 23(9) 637–643. https://doi.org/10.1016/j.trac.2004.07.005
Hayashi, K. (1999): Recent enhancements in SSCP. Genetic Analysis: Biomolecular Engineering, 14(5–6) 193–196. https://doi.org/10.1016/S1050-3862(98)00017-5
Hurley, I. P., Coleman, R. C., Ireland, H. E., Williams, J. H. H. (2004): Measurement of bovine IgG by indirect competitive ELISA as a means of detecting milk adulteration. International Journal of Food Science and Technology, 39(8) 873–878. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2004.00861.x
Kitpipit, T., Sittichan, K., Thanakiatkrai, P. (2014): Direct-multiplex PCR assay for meat species identification in food products. Food Chemistry, 163. 77–82. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.04.062
Kocher, T. D., Thomas, W. K., Mayer, A., Edwards, S. V., Pääbo, S., Villablanca, F. X. (1989): Dynamics of mitochondrial DNA evolution in animals: Amplification and sequencing with conserved primers. Proceedings of the National Academy of Sciences USA, 86(16) 6196–6200. https://doi.org/10.1073/pnas.86.16.6196
Lau, C. H., Drinkwater, R. D., Yusoff, K., Tan, S. G., Hetzel, D. J. S., Barker, J. S. F. (1998): Genetic diversity of Asian water buffalo (Bubalus bubalis): Mitochondrial DNA D-loop and cytochrome b sequence variation. Animal Genetics, 29(4) 253–264. https://doi.org/10.1046/j.1365-2052.1998.00309.x
Matsunaga, T., Chikuni, K., Tanabe, R., Muroya, S., Shibata, K., Yamada, J., Shinmura, Y. (1999): A quick and simple method for the identification of meat species and meat products by PCR assay. Meat Science, 51(2) 143–148. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(98)00112-0
Mayer, H. K., Heidler, D., Rockenbauer, C. (1997): Determination of the percentages of cows', ewes' and goats' milk in cheese by isoelectric focusing and cation-exchange HPLC of γ- and para-κ-caseins. International Dairy Journal, 7(10) 619–628. https://doi.org/10.1016/S0958-6946(97)00064-2
Merill, C. R., Goldman, D., Van Keuren, M. L. (1984): Gel protein stains: Silver stains. In Methods and Enzimology, 104. 441–447. https://doi.org/10.1016/S0076-6879(84)04111-2
Peters, H., Robinson, P. N. (2010): Temperature and Denaturing Gradient Gel Electrophoresis. In: Patrinos, G. P., Ansorge,W. (ed.)Molecular Diagnostics. Second Edition, Elsevier. pp 75–86. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374537-8.00006-7
Rabilloud, T. (2002): Two-dimensional gel electrophoresis in proteomics: Old, old fashioned, but it still climbs up the mountains. Proteomics, 2(1) 3–10. https://doi.org/10.1002/1615-9861(200201)2:1<3::AID-PROT3>3.0.CO;2-R
Richter, W., Krause, I., Graf, C., Sperrer, I., Schwarzer, C., Klostermeyer, H. (1997): An indirect competetive ELISA for the detection of cows’ milk and caseinate in goats’ and ewes’ milk and cheese using polyclonal antibodies against bovine γ-caseins. Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und – Forschung A, 204. 21–26. https://doi.org/10.1007/s002170050030
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2015 Csikós Ádám, Tisza Ákos, Simon Ádám, Gulyás Gabriella, Jávor András, Czeglédi Levente
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.