A mezei nyúl kultúrnövény fogyasztásának időbeli változása intenzív mezőgazdasági élőhelyen
Kulcsszavak:
mezei nyúl, mikrohisztológiai elemzés, táplálékösszetételAbsztrakt
A mezei nyúl hazánk legfontosabb szőrmés apróvadfaja, jelentős bevételi forrást jelent az apróvadas vadászterületeknek. Jelenléte a vadgazdálkodás mellett a természetvédelem számára is fontos, hiszen zsákmányfaja számos védett állatfajnak (Kovács, 2005). Állományának létszáma azonban évtizedek óta folyamatosan csökken, amely sok esetben az élőhelyek mennyiségi fogyásával és minőségének romlásával hozható összefüggésbe. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a populációk további fogyatkozását, elengedhetetlen, hogy megpróbáljunk a lehető legtöbbet megtudni a faj ökológiájáról és ezt a gyakorlatban felhasználva folytassunk vadgazdálkodási tevékenységet.
Vizsgálatunkban arra kerestük a választ, hogy a mezei nyúl táplálékában az egyes kultúrnövényfajok fogyasztási aránya hogyan változik az idővel.
Dolgozatunkban hat különböző mintaterületről négy hónap alatt összegyűjtött hullatékokat elemeztünk. A vadászterületen belül hat mintaterületet jelöltünk ki mintagyűjtés céljából: egy búza-, egy repce-, egy napraforgó- és egy kukoricatáblát, valamint egy gyepterületet, és egy csaknem 2 km hosszan elnyúló fasort.
A hullatékokat mikroszövettani vizsgálattal elemeztük, a táplálékalkotókat a fajokra jellemző epidermisz mintázatok alapján azonosítottuk. Az egyes kultúrnövényfajok fogyasztási arányát az adott mintában azonosított és az összes elemzett epidermisz darabszámának relatív arányából számítottuk ki.
Egy-egy növényfaj előfordulására egy hónapon belül Chi2 illeszkedés vizsgálatot, a növényfajok arányának változására a hónapok során Chi2 homogenitás vizsgálatot végeztünk.
A kukorica és a búza esetében a fogyasztás minden hónapban szignifikánsan eltért az egyenletes eloszlástól. A Chi2 homogenitás vizsgálat alapján e két kultúrnövényfaj fogyasztása nem volt egyenletes május és augusztus között. Kukoricából májusban sokkal kevesebbet, míg júniusban sokkal többet ettek, búzából ennek az ellenkezője figyelhető meg.
A napraforgó esetében a fogyasztás minden hónapban szignifikánsan eltért az egyenletes eloszlástól. A Chi2 homogenitás vizsgálat alapján a fogyasztásában nincs szignifikáns eltérés a hónapok során, mindig ugyanolyan kis arányban fogyasztották.
A repce esetében a fogyasztás május kivételével minden hónapban szignifikánsan eltért az egyenletes eloszlástól. A Chi2 homogenitás vizsgálat alapján fogyasztása nem volt egyenletes május és augusztus között. Májusban többet, míg júliusban kevesebbet ettek.
A fasor és a gyep esetében a fogyasztás augusztus kivételével minden hónapban szignifikánsan eltért az egyenletes eloszlástól. Gyep esetében a hónapok során a kategóriák fogyasztási aránya szignifikánsan eltért az egyenletestől. Májusban a várhatónál kevesebb kétszikűt ettek, júniusban többet, míg júliusban kevesebb egyszikűt és több kultúrnövényt fogyasztottak. A fasornál nincs szignifikáns eltérés a hónapok során a három kategória fogyasztási arányában.
Eredményeink alapján összességében elmondható, hogy az esetek többségében a mezei nyulak az egyes hónapokban eltérő arányban fogyasztottak az általunk vizsgált kultúrnövényfajokból. Az egyes kultúrnövényfajok fogyasztásának aránya 10-40% között alakult, 50%-ot meghaladó értékek összesen három esetben fordultak elő.
Hivatkozások
Bencze L. (1979): A vadállomány fenntartásának lehetőségei. A vadászati ökológia alapjai. Akadémiai Kiadó, Budapest, p. 250.
Bíró Zs., Katona K., Szemethy L. (2003): A mezei nyúl táplálkozási jellegzetességei különböző magyarországi élőhelyeken. – Vadbiológia 10. 68–73.
Chapman J.A., Flux J.E.C. (1990): Rabbits, Hares and Pikas. Status Survey and Conservation Action Plan. IUCN, Gland, Switzerland.
Faragó, S. (1997): Élőhelyfejlesztés az apróvad-gazdálkodásban. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Gibb J. A. (1981): What determines the numbers of small herbivorous mammals? New Zealand Journal of Ecology, 4. 73–77.
Homolka, M. (1987): A comparison of the trophic niches of Lepus europaeus and Oryctolagulus cuniculus. Folia Zoologica, 36(4) 307–317.
Jannsson G., Pehrson A. (2007): The recent expansion of the Brown hare (Lepus europaeus) in Sweden with the possible implications to the Mountain hare (Lepus timidus). European Journal of Wildlife Research, 53(2) 125-130. https://doi.org/10.1007/s10344-007-0086-2
Katona K., Biró Zs., Szemethy L., Demes T., Nyeste, M. (nyomtatásban): Spatial, temporal and individual variability in the autumn diet of European hare (Lepus europaeus) in Hungary. Acta Zoologica Hungarica.
Karmiris I. E., Nastis A. S. (2007): Intensity of livestock grazing in relation to habitat use by Brown hares (Lepus europaeus). Journal of Zoology 271(2) 193–197. https://doi.org/10.1111/j.1469-7998.2006.00199.x
Kovács A. (szerk.) (2005): Parlagi sas védelmi kezelési javaslatok. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest, p. 159.
Kovács Gy., Heltay I. (1993): A mezei nyúl. A Hubertus Bt. és a Magyar Mezőgazdasági Kft. Kiadványa. Ságvári Nyomda, Budapest.
Macdonald D. W., Tattersall F. H., Service K. M., Firbank L.G., Feber R. E. (2007): Mammals, agri-environment schemes and set-aside - what are the putative benefits? Mammal Review 37(4) 259–277. https://doi.org/10.1046/j.1440-1770.2002.00172_37_4.x
Mátrai K., Katona K. (2004): Mikroszövettani határozókulcs növényevők táplálékvizsgálatához. CD, ISBN 963 219 865 4
Puig S., Videla F., Cona M. I. & Monge S.A. (2007): Diet of the brown hare (Lepus europaeus) and food availability in northern Patagonia (Mendoza, Argentina). – Mammalian Biology, 72(4) 240–250. https://doi.org/10.1016/j.mambio.2006.08.006
Szemethy L., Bíró Zs., Heltai M. (2005): Vadászati állattan és etológia. Emlősök. Egyetemi jegyzet. Szent István Egyetem, Vadgazda Mérnöki Szak, Vadvilág Megőrzési Intézet, Gödöllő.
Vad A. (2009): A mezei nyúl élőhely-használata Tiszapüspökiben, a Hofi Géza Vadásztársaság területén. Szakdolgozat. Szent István Egyetem, Vadvilág Megőrzési Intézet, Gödöllő
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2010 Veres Kinga, Bíró Zsolt

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.