Egyes tőgytulajdonságok vizsgálata hazai lacaune juhállományokban

Szerzők

  • Kapusi Vivien Bianka Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, H-9200 Mosonmagyaróvár, Vár 2.
  • Gulyás László Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, H-9200 Mosonmagyaróvár, Vár 2.
  • Gergátz Elemér Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, H-9200 Mosonmagyaróvár, Vár 2.
  • Póti Péter Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, H-2100 Gödöllő, Páter Károly út 1.
  • Tóth Gábor Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, H-2100 Gödöllő, Páter Károly út 1.
  • Pajor Ferenc Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, H-2100 Gödöllő, Páter Károly út 1.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.1.53

Kulcsszavak:

tőgy, lacaune, szelekció, tejtermelés

Absztrakt

A vizsgálat célja két lacaune tenyészetben a tejtermelő anyajuhok tőgymorfológiai tulajdonságainak vizsgálata három évben. A tőgy és tőgybimbó alaktani tulajdonságai általában közepesen, illetve jól öröklődnek, így már akár egy-két nemzedék alatt is jelentősen javíthatóak az eredmények. Így a tőgymorfológiára történő szelekcióval már három év alatt is jelentős eredményeket tudtunk elérni a tejtermelő állományban, amit jól mutat a tőgytulajdonságok kedvező irányú növekedése.

Az eredményeink alapján okszerű a lacaune fajta szélesebb körű használata, akár keresztezési partnerként is, hozzájárulhat a tejelő állományok tőgytulajdonságainak javításához, így növekedhet az anyajuhok tejtermelése, mindez elősegíthetné a magyar juhágazat mennyiségi és minőségi fejlődését, bevételeinek növekedését.

Információk a szerzőről

  • Gulyás László, Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, H-9200 Mosonmagyaróvár, Vár 2.

    levelezőszerző
    gulyasl@mtk.nyme.hu

Hivatkozások

Barillet, F., Rupp, R., Mignon-Grasteau, S., Astruc, J., Jacquin, M. (2001): Genetic analysis for mastitis resistance and milk somatic cell score in French Lacaune dairy sheep. Genetics Selection Evolution. 33. 397–415. https://doi.org/10.1186/1297-9686-33-4-397

Brem, G. (2003): A gazdasági állatok küllemi bírálata, Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Gulyás, L., Németh, A., Mihályfi, S., Nagy, Zs., Gergátz, E. (2008): Tőgymorfológiai vizsgálatok lacaune állományokban. XXXII. Óvári Tudományos Nap. „Élelmiszergazdaságunk kérdőjelei napjainkban”. Mosonmagyaróvár, 2008. október 9.

Kukovics, S., Molnár, A., Gál, T., Ábrahám, M. (1999): Eltérő genotípusú juhok tőgyjellemzői és azok hatása a tejtermelési tulajdonságokra. Állattenyésztés és Takarmányozás. 48(6) 718–719.

Kukovics, S., Nagy, A., Molnár, A., Ábrahám, M. (1993): A tőgytípusok és a relatív tőgyméret, valamint ezek összefüggése a tejtermeléssel, illetve ezen tulajdonságok változása az egymást követő laktációkban. Állattenyésztés és Takarmányozás. 42(Suppl. 2) 17–29.

Kukovics, S., Soós, F. (1999): Juhtejtermelés techológiája - fejés, fejhetőség, tőgytulajdonságok, elapasztás. Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet kiadványa, Herceghalom

Makoviczky, P. A., Nagy, M., Makoviczky, P. E. (2013): Comparison of external udder measurements of the sheep breeds Improved Valachian, Tsigai, Lacaune and their crosses. Chil. J. Agr. Res., 73(4), 366–371. https://doi.org/10.4067/S0718-58392013000400006

Makoviczky, P. A., Nagy, M., Makoviczky, P. E. (2015): The comparison of ewe udder morphology traits of Improved Valachian, Tsigai, Lacaune breeds and their crosses. Mljekarstvo, 64(2) 86–93.

Marie-Etancelin, C., Astruc, J. M., Porte, D., Larroque, H., Robert-Granié, C. (2006): Multiple-trait genetic parameters and genetic evaluation of udder-type traits in Lacaune dairy ewes. Livestock Production Science. 97(2–3) 211–218. https://doi.org/10.1016/j.livprodsci.2005.04.005

Marie-Etancelin, C., Aurel, M.R., Barillet, F., Jacquin, M., Pailler, F., Porte, D., Casu, S., Carta, A., Deiana, S., Tolu, S. (2003): New tools to apprise udder morphology and milkability in dairy sheep. In: Breeding programmes for improving the quality and safety of products. New traits, tools, rules and organization? (Edited by: Gabina, D – Sanna, S); Zaragoza. CIHEAM-IAMZ, 71–79.

Marie-Etancelin, C., Manfredi, E., Aurel, M., Pailler, F., Arhainx, J., Richard, E., Lagriffoul, G., Guillouet, P., Bibé, B., Barillet, F. (2005): Genetic analysis of milking ability in Lacaune dairy ewes. Genetics Selection Evolution. 38. 183–200. https://doi.org/10.1186/1297-9686-38-2-183

Letöltések

Megjelent

2015-03-13

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Egyes tőgytulajdonságok vizsgálata hazai lacaune juhállományokban. (2015). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 11(1), 53-58. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.1.53

Hasonló cikkek

1-10 a 15-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 > >>