A húsiparban alkalmazott ultrahangos kezelések áttekintése

Szerzők

  • Nagy Dávid Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118, Budapest Somlói út 11-16.
  • Lambertné Meretei Anikó Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118, Budapest Somlói út 11-16.
  • Zsom Tamás Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118, Budapest Somlói út 11-16.
  • Zsomné Muha Viktória Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118, Budapest Somlói út 11-16.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.045

Kulcsszavak:

ultrahang, hús, akusztikus kavitáció

Absztrakt

Társadalmunk lélekszámának növekedése egyre nagyobb kihívások elé állítja az élelmiszeripart, mivel a minőség biztosítása mellett egyre nagyobb mennyiségben, a környezetet leginkább megkímélve, gazdaságosan kell élelmiszert biztosítani fogyasztóik számára. A húsfeldolgozó üzemek nagy hangsúlyt fektetnek a hústermékek fertőtlenítésére, csírátlanítására, textúrájára, színére és vízvisszatartására, valamint arra, hogy ezen tulajdonságok ne, illetve nagyon kis mértékben változzanak, nagyobb időtartamú tárolás során sem. Több kutatási eredmény is azt mutatta ki, hogy az ultrahangos kezelések önmagukban, illetve más feldolgozási vagy tartósítási módszerekkel kombinálva képes lehet ipari körülmények között javítani a hús általános minőségét, marinálását és lágyságát, valamint megelőzni a mikrobiális fertőzések kialakulását. A hús ultrahangos kezelése nem csak az ipar számára előnyös, hanem a fogyasztók számára is, mivel a kezelt termékek például kevesebb főzési, sütési időt és az ezekhez szükséges befektetett energiát igényelnek. Célunk, hogy áttekintést nyújtsunk az ultrahang ipari alkalmazásának lehetőségeire, előnyeire, és esetleges hátrányaira, valamint a hús szerkezetére, beltartalmi értékeire, illetve bakteriális flórájára gyakorolt hatásaira.

Információk a szerzőről

  • Nagy Dávid, Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118, Budapest Somlói út 11-16.

    levelezőszerző
    david097@freemail.hu

Hivatkozások

Barat, J. M., Grau, R.,Ibanez, J., Pagan, M. J., Flores, N., Toldra, F., Fito, P. (2006): Accelerated Processing of Dry-Cured Ham. Part 1. Viability of the Use of Brine Thawing/salting Operation. Meat Science 72. 4. 757–765. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2005.10.013

Barekat, S., Soltanizadeh, N. (2017): Improvement of Meat Tenderness by Simultaneous Application of High-Intensity Ultrasonic Radiation and Papain Treatment. Innovative Food Science & Emerging Technologies 39. 223–229. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2016.12.009

Başlar, M., Kılıçlı, M., Toker, O. S., Sağdıç, O., Arici, M. (2014): Ultrasonic Vacuum Drying Technique as a Novel Process for Shortening the Drying Period for Beef and Chicken Meats. Innovative Food Science & Emerging Technologies 26. 182–90. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2014.06.008

Bilek, S. E., Turantas, F. (2013): Decontamination Efficiency of High Power Ultrasound in the Fruit and Vegetable Industry, a Review. International Journal Of Food Microbiology 166. 1. 155-162. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.06.028

Friedrich, L. (2008): Ultrahang alkalmazása húskészítmények minősítésében és gyártástechnológiájában. Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi kar, Disszertáció

Gallego-Juarez, J. A., Rodriguez, G., Acosta, V., Riera, E. (2010): Power Ultrasonic Transducers with Extensive Radiators for Industrial Processing. Ultrasonics Sonochemistry 17. 6. 953–964. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2009.11.006

Gao, P., Zhou, X., Cheng, B., Zhang, D., Zhou, G. (2017): Study on Heat and Mass Transfer of Droplet Cooling in Ultrasound Wave. International Journal Of Heat And Mass Transfer 107. 916–924. https://doi.org/10.1016/j.ijheatmasstransfer.2016.11.002

Got, F., Culioli, J., Berge, P., Vignon, X., Astruc, T., Quideau, T. M., Lethiecq, M. (1999): Effects of High-Intensity High-Frequency Ultrasound on Ageing Rate, Ultrastructure and Some Physico-Chemical Properties of Beef. Meat Science 51. 1. 35–42. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(98)00094-1

Inguglia, E. S., Zhang, Z., Burgess, C., Kerry, J. P., Tiwari, B. K. (2017): Influence of Extrinsic Operational Parameters on Salt Diffusion during Ultrasound Assisted Meat Curing. Ultrasonics 83. 164–170. https://doi.org/10.1016/j.ultras.2017.03.017

Kang, D., Gao, X., Ge, Q., Zhou, G., Zhang, W. (2017): Effects of Ultrasound on the Beef Structure and Water Distribution during Curing through Protein Degradation and Modification. Ultrasonics Sonochemistry 38. 317–25. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2017.03.026

Kordowska-Wiater, M., Stasiak, D. M., (2011): Effect Of Ultrasound On Survival Of Gram-Negative Bacteria On Chicken Skin Surface. Bulletin Of The Veterinary Institute In Pulawy 55. 2. 207–210.

Lauterborn, W., Ohl, C. D. (1998): The Peculiar Dynamics of Cavitation Bubbles. Applied Scientific Research 58. 1–4. 63–76. https://doi.org/10.1007/978-94-011-4986-0_5

Lawrie, R. A. (2006): Preface to Seventh Edition BT - Lawrie's Meat Science (Seventh Edition). Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition 13–14 Woodhead Publishing. 1–442. https://doi.org/10.1016/B978-1-84569-159-2.50015-2

Leal-Ramos, M. Y., Alarcon-Rojo, A. D., Mason, T. J., Paniwnyk, L., Alarjah, M. (2011): Ultrasound-Enhanced Mass Transfer in Halal Compared with Non-Halal Chicken. Journal Of The Science Of Food And Agriculture 91.1. 130–133. https://doi.org/10.1002/jsfa.4162

Leong, T., Ashokkumar, M., Kentish, S. (2011): The Fundamentals Of Power Ultrasound - A Review. Acoustics Australia 39. 2. 54–63.

McDonnell, C. K., Allen, P., Morin, C., Lyng, J. G. (2014): The Effect of Ultrasonic Salting on Protein and Water-Protein Interactions in Meat. Food Chemistry 147. 245–51. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.09.125

Min, L., Biao, Y., Zhiqiamg, G., Yunting, G., Jun, L., Chang-ming, L. (2017): Impact of ultrasound-assisted osmotic dehydration as a pre-treatment on the quality of heat pump dried tilapia fillets. Energy Procedia 122. 243–255. https://doi.org/10.1016/j.egypro.2017.07.257

Muralidhara, H. S., Ensminger, D., Putnam, A. (1985): Acoustic Dewatering And Drying (Low And High-Frequency) - State-Of-The-Art Review. Drying Technology 3. 4. 529–566. https://doi.org/10.1080/07373938508916296

Ojha, K S., Kerry, J. P., Tiwari, B. K. (2017): Investigating the Influence of Ultrasound Pre-Treatment on Drying Kinetics and Moisture Migration Measurement in Lactobacillus Sakei Cultured and Uncultured Beef Jerky. Lwt-Food Science And Technology 81. 42–49. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.03.011

Ozuna, C., Puig, A., Garcia-Perez, J. V., Mulet, A., Carcel, J. A. (2013): Influence of High Intensity Ultrasound Application on Mass Transport, Microstructure and Textural Properties of Pork Meat (Longissimus Dorsi) Brined at Different NaCl Concentrations. Journal Of Food Engineering 119. 1. 84–93. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.05.016

Tiwari, B. K., Mason, T. J., Cullen, P. J., Valdramidis, V. P. (szerk.) (2012): Chapter 6 - Ultrasound Processing of Fluid Foods. Novel Thermal and Non-Thermal Technologies for Fluid Foods. 135–65. San Diego: Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-381470-8.00006-2

Turantas, F., Kilic, G. B., Kilic, B. (2015): Ultrasound in the Meat Industry: General Applications and Decontamination Efficiency. International Journal Of Food Microbiology 198. 56–69. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2014.12.026

Wang, J.-Y., Yang, Y. -L., Tang, X. -Z.,Ni, W. -X., Zhou, L. (2017): Effects of Pulsed Ultrasound on Rheological and Structural Properties of Chicken Myofibrillar Protein. Ultrasonics Sonochemistry 38. 225–33. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2017.03.018

Xiong, G.-Y., Zhang, L. -L., Zhang, W., Wu, J. (2012): Influence of Ultrasound and Proteolytic Enzyme Inhibitors on Muscle Degradation, Tenderness, and Cooking Loss of Hens During Aging. Czech Journal Of Food Sciences 30. 3. 195–205. https://doi.org/10.17221/136/2011-CJFS

Letöltések

Megjelent

2018-11-29

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A húsiparban alkalmazott ultrahangos kezelések áttekintése. (2018). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 14(1), 45-52. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.045

Hasonló cikkek

11-17 a 17-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei