A nemesített búr kecske eredete és elterjedése

Irodalmi áttekintés

Szerzők

  • Láczó Edina Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly út 1.
  • Pajor Ferenc Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly út 1.
  • Póti Péter Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly út 1.

Kulcsszavak:

nemesített búr kecske, eredet, elterjedés, búr kecske típusok, Dél-Afrika

Absztrakt

A búr kecske jelentőségét világszerte felismerték a kiváló testformáinak, a gyors növekedési erélyének, jó alkalmazkodó képességének, nagy szaporaságának és a nagy hústermelő képességének köszönhetően.
A „búr” (boer) szó farmert, azaz gazdálkodót jelent. A búr kecske egy nemesített kecske, melyet elsődlegesen hústermelésre tenyésztettek ki.
Hús típusú kecskefajtaként a népszerűsége az utóbbi időszakban világ szerte folyamatosan nőtt.
A dolgozatban a dél-afrikai búr kecskefajta kialakulásának történetét, eredetét és tulajdonságait ismertetjük. A fajta kialakításában, Dél- Afrikában, egy maroknyi farmer vett részt Észak Cape-ban, főleg az Észak Somerset körzetben. A fajtát több, meglévő dél-afrikai fajtából nemesítették abból a célból, hogy a növeljék a hústermelő képességét. A búr kecske egy edzett fajta, jó adaptációs képességgel és rendkívüli ellenálló képességgel rendelkezik.
A fajta regisztrálása 1959-ben történt, amikor megalakult a Dél-Afrikai Búr Kecske Tenyésztők Egyesülete. A szervezet rögzítette a fajta standard-re vonatkozó előírásokat. Ez a fajta 1970-től részt vesz a Nemzetközi Juh és Kecske Teljesítmény vizsgálatokban, így először végezték el a kecskére vonatkozóan a hústermelési teljesítményvizsgálatokat.
Számos országba vásárolt búr kecskéket Dél-Afrikából, beleértve az Amerikai Egyesült Államot, Új-Zélandot, Ausztráliát, Németországot, Izraelt, Franciaországot és Kínát is.
Hazánkba Németországból érkeztek először búr kecskék. A fajtának a nyilvántartásba vételét 1999 óta az Alpesi és Szánentáli Kecsketenyésztők Magyarországi Egyesülete végzi.

Információk a szerzőről

  • Láczó Edina, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly út 1.

    levelezőszerző
    laczo.edina@mkk.szie.hu

Hivatkozások

American Boer Goat Association – ABGA 1 (2005): The Boer Goat.

American Boer Goat Association – ABGA 2: Boer Goat Breed Standards.

American Boer Goat Association – ABGA 3: (2001): American Boer Goats. History of the American Boer Goat.

ARC-Animal Improvement Institute (ARC-AII) (2005): Livestock Breeds: Boer Goat.

Barkley, M., Spahr, L. (2004): Selecting meat goats. Penn State College of Agricultural Sciences.

Boer Goat Breeders’ Association of Australia Ltd. – BGBAA (2005): Australia’s Boer Goats Meating The Market. The International Scene.

British Boer Goat Society – BBGS (2004): The British Boer Goat. Brief history.

Brown, J., Brown, R., Cunningham, G., Cunningham, B., Machen, R. (1997): Performance of meat goat kids sired by Boer Bucks. Texas Agricultural Extension Service.

Brunner, M. (2003): Boer goat.

Canadian Boer Goat Association – CBGA (2004): The Boer Goat and the Canadian Boer Goat Association. A Brief History.

Casey, N. H., Van Niekerk, W. A. (1998): The Boer Goat I: Origin, adaptibility, performance testing, reproduction and milk production. Small Ruminant Research, 1(3) 291–302. https://doi.org/10.1016/0921-4488(88)90056-9

Cutrer, G. (1995): Boer goats for beginners. Ranch @ Rural Living Magazine, 77(2)

Erasmus, A. J. (2000): Adaptation to various environments and resistance to disease of the Improved Boer goat. Small Ruminant Research, 36(2) 179–187. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(99)00162-5

Ferrelra, V. (2004): South African Boer. South Africa, Preturia, Department of Animal Science, University of Stellenbosch. Booklet.

Gáspár, M. (1996): Kecsketenyésztés az Európai Unióban. Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ, Euro-Cooperation Nemzetközi Integrációs Tanácsadó Iroda, Budapest

Gipson, T. A. (2001): Meat goat breeds and breeding plans. Meat Goat Production Handbook.

Iaschi, A. P. S., Hui, J., Chong, N. F., Strage, A., Strage, M., Bencini, R., Tay, K. G (2004): Comarison of the milk quality of the South African Boer and Australian Rangeland goats. Small Ruminant Research, 53(1–2) 181–184. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2003.09.005

Lu, D. C. (2001): Boer goat production: progress and perspective. 2001 Conference on Boer Goats in Chine.

Luginbuhl, J. M. (1998): Breeds of Goats for Meat Production and Production Traits. Meat Goat Breeds.

Luginbuhl, J. M. (2002): Breeders and Production Traits of Meat Goats. Meat Goat Breeds. Extension Animal Husbandry, Department of Aminal Science, NCSU.

Malan, S. W. (2000): The improved Boer goat. Small Ruminant Research, 36(2) 165–170. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(99)00160-1

Maudlin, J., Maudlin, A. (2005): Jack and Anita Maudlin’s Boer Goat Home page. New Beginner. Boer Goat History.

McGregor, B. (2002): The Boer goat. Agriculture Notes. State of Victoria, Department of Primary Industries.

Molnár A., Molnár J., Tóth S., Tűz A. (1996): Kecsketenyésztés. GATE Mezőgazdasági Szaktanácsadási és Kutatásszervezési Intézet, Gödöllő

Murray, P. (2001): Background to goats and goat meat production in Australia.

Nsubuga, K. S. H. (1994): Keytone address – Small ruminants: Goats and sheep in Uganda. Network's Third Biennial Conference in Kampala, Uganda.

Oklahoma State University - OSU (1996): Breeds of Livestock - Goats. Department of Animal Science. http://www.ansi.okstate.edu/breeds/goats/BOER/index.htm

Oman, S. J., Waldron, F. D., Griffin, B. D., Savell, W. J. (1999): Effect of Breed-Type and Fedding Regimen on Goat Carcass Traits. J. Anim. Sci., 77(12) 3215–3218. https://doi.org/10.2527/1999.77123215x

Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet – OMMI (2002): Az állattenyésztés évkönyve. 41 p.

Powell C., Holman S. (2000): Boer Goats South African Genetics: Frequently asked questions about Boer goats.

South Afrcan Boer Goat Breeders Association – SABGBA (2004): SA Boer Goat. 8 th International Conference on Goats, South Africa, Szoróanyag.

Stanton, T. (1999): The Meat Goat Breeds. New York State 4-H Meat Goat Project Fact Sheet. Animal Science at Cornell University.

Thume, O. (1997): Burenziegen – eine interessante Ziegenrasse. Kleinwiederkauer. No. 11. 4–5. p.

Vahid, Y., Kóbori J. (2000): Kecsketenyésztők kézikönyve. Budapest: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó.

Várkonyi J., Áts E. (1984): A kecske tenyésztése. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó.

Yonghong, H. (2001): Utilization and development of Boer Goats in China. 2001 Conference on Boer Goats in Chine.

Letöltések

Megjelent

2005-08-31

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Láczó, E., Pajor, F., & Póti, P. (2005). A nemesített búr kecske eredete és elterjedése: Irodalmi áttekintés. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 1(2), 121-134. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6951

Hasonló cikkek

1-10 a 54-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 > >>