Higiéniai vizsgálatok a Gyulai Húskombinátban a 2006-os évben
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.1.020Kulcsszavak:
higiénia, mintavétel, szövetmintaAbsztrakt
Munkám során a kiválasztott üzemben először higiéniai felmérő vizsgálatokat végeztünk, majd napi rendszerességgel, munka közben, hosszabb időtartományban, azonos helyekről vettünk mintát, hogy meghatározzuk az adott üzemben uralkodó higiéniai viszonyokat, és szükség esetén javaslatot tettünk a fejlesztést, javítást segítő feladatokra.
Vizsgáltuk a Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli és Escherichia coli O157 mikrobák jelenlétét. Hőkezelt, szeletelt, vákuumcsomagolt késztermékek és rúdáruk mikrobiológiai vizsgálatát végeztük folyamatosan. Listeria és más patogének kimutatásával bővítve.
A mintákat a feldolgozó üzem különböző pontjairól, késztermékekből, valamint a dolgozók eszközeiről és a kézfelületekről vettük, míg a vágóüzemből származó minták a hasított sertés és marhatestekről származó izomszövetminták voltak.
Salmonella jelenlétére, tupfer és húsmintát vizsgáltunk, és több esetben mutattunk ki Salmonella-t, az egyik üzemben vett tupfer mintából, illetve vásárolt húsokból. A vizsgált szövetminták Salmonella-negatívak voltak
Hivatkozások
Gasparikné-Reichardt, J., Krommer, J., Szabó, G., Tóth, Sz., Incze, K. (2004): Patogén baktériumok előfordulása vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben II: A Hús 14(1) 40–46.
Gudbjőrnsdóttir, B., Suihko, M. L., et al. (2004): The incidence of Listeria monocytogenes in meat, poultry and seafood plants int he Nordic counries. Food Microbiol. 21(2) 217–225. https://doi.org/10.1016/S0740-0020(03)00012-1
Laczay Péter (2012): Élelmiszer-higiénia, élelmiszer-biztonság. Magyar Tudomány, 1. 4–10.
Mazzette, R., Meloni, D., et al. (2005): Hygienic assessment of sheep carcasses at slaugterhouses by destructive and non-destructive sampling methods 51. ICoMST., Baltimore, Maryland, USA, August 7–12.
Meneses, Y. E. (2010): Identification and characterisation of Salmonella serotypes isolated from pork and poultry from commercial sources. Dissertation & Thesis in Food Science. Univ. of Nebraska Lincoln 16.
Prendergast, D. M., Dugan, S. J., Duffy, G. (2006): Risk analysis based control of Salmonella on pork cuts on the island of Ireland. 52nd ICoMST pp. 297–300. https://doi.org/10.3920/9789086865796_124
Prof. Dési, I. (2013): A húst szennyező baktériumok kimutatása. Húsok és húskészítmények mikrobiológiai vizsgálata. Egészségtudomány, 57(1) https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/2013-1/Desi.pdf
Siegrist, I. (2012): Analysis of meat and meat products. Microbiology Focus 4.
Thimothe, J., Nightingale, K. K., et al. (2004): Tracking of Listeria monocytogenes in smoked fish processing plants J. Food Prot. 67(2) 328–341. https://doi.org/10.4315/0362-028X-67.2.328
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2016 Szalma István
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.