A katonák élelmiszer ellátása, különös tekintettel a húsételekre, a római légióktól a korszerű hadseregekig

Szerzők

  • Kovács Alfréd SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u.1.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.104

Kulcsszavak:

a katonák fizikai állapota, élelmiszer alapanyagok, húsbeszerzés, vágóállat feldolgozás, élelmiszer csomagok

Absztrakt

A történelem során folyamatosan igazolódik, hogy a hadseregek katonáinak egészsége, jó kondíciója legalább olyan fontos feltétel, mint a fegyverzet, vagy a lőszerek korszerűsége, hatékonysága. A seregtestek, alegységek mozgékonyságának, gyors reagáló képességének, magas harcértékének, valamint fegyelmezett harckészségének fenntartása nagyfokú szervezettséget igényel. Hatalmas különbség a korábbiakhoz képest, hogy a katonák fizikai állapota, lelkesedése, döntő fontosságú volt a csaták, háborúk kimenetele szempontjából. Ma a fegyverzetek, s az egyéb modern harcászati eszközök sokat módosítottak a katonák szerepén. Az élelmiszer alapanyagok közül a kenyér, a hús, valamint az egészséges ivóvíz premisszát jelent ma is. A vágóállatok beszerzése, szállítása, levágása, továbbá elkészítése a hadsereg szervezési funkcióinak kb. 1/3-át teszik ki napjainkban is. Látványos fejlődés mutatkozik az élelmiszerek feldolgozásában és szolgáltatásában /központi főzés, sütés, kiosztás/, valamint a katonák által cipelt élelmiszer csomagok súlyának csökkenésében, összetételének megváltozásában. Míg a római légiókban egy katona folyamatosan 7-9 kg súlyú élelmiszert és ivóvizet hordott magával, addig a jelenlegi ún. túlélő egységcsomagok átlagsúlya csupán 1 kg.

Információk a szerzőről

  • Kovács Alfréd, SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u.1.

    Kovacs.Alfred@mkk.szie.hu

Hivatkozások

Bányai K. (2011): A római légiók logisztikája háborúban. Logisztikai évkönyv Bp., 2013, 127–135.

Blazovich, L (Szerk.) (1985): Csongrád megye évszázadai I-III., Szeged I., 234–237, 246–247.

Borus, J. (1981): A honvédsereg élelmezése 1848-1849-ben. História, 3(2) 30–31.

Csapó, T., Gumst, P., Márkus, L., (1987): Egyetemes történelmi kronológia. I., Tankönyvkiadó, Bp. 787.

Fodor, P. (1986): A török hadsereg. Szerk. Ágoston, G. História 8. (3–4) 23–24., 26–27.

A hadsereg élelmezése. (1914): Vasárnapi könyv. 1914 II. félév. 20. füzet, 34.

Határidők (2013): A török sereg élelmezése. 2013.dec. 08.

Katona, G (2004): Felszerelések, tesztek, 2004. jan. 11. Magyar túlélő portál http://kundk.blog.hu/2008/08/27/a_magyar_honvedseg_hetnapos_ elelmiszercsomagja

MRE, avagy mit esznek a harcoló katonák? 2010. Gasztrosokk, HM. 2010.05.16.

Soriano. velencei követ jelentése (1869): Századok, 1869.298. http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/ hodmezovasarhely/hodmezovasarhely_tortenete_szeremlei_V/ pages/006_katonai_ugyek.htm

Szűcs, L (2015): A „Barna halál” 3200 kalóriája. https://honvedelem.hu/ 2015.04.20.

Letöltések

Megjelent

2015-12-22

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A katonák élelmiszer ellátása, különös tekintettel a húsételekre, a római légióktól a korszerű hadseregekig. (2015). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 11(2), 104-108. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.104

Hasonló cikkek

1-10 a 18-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.