A katonák élelmiszer ellátása, különös tekintettel a húsételekre, a római légióktól a korszerű hadseregekig
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.104Kulcsszavak:
a katonák fizikai állapota, élelmiszer alapanyagok, húsbeszerzés, vágóállat feldolgozás, élelmiszer csomagokAbsztrakt
A történelem során folyamatosan igazolódik, hogy a hadseregek katonáinak egészsége, jó kondíciója legalább olyan fontos feltétel, mint a fegyverzet, vagy a lőszerek korszerűsége, hatékonysága. A seregtestek, alegységek mozgékonyságának, gyors reagáló képességének, magas harcértékének, valamint fegyelmezett harckészségének fenntartása nagyfokú szervezettséget igényel. Hatalmas különbség a korábbiakhoz képest, hogy a katonák fizikai állapota, lelkesedése, döntő fontosságú volt a csaták, háborúk kimenetele szempontjából. Ma a fegyverzetek, s az egyéb modern harcászati eszközök sokat módosítottak a katonák szerepén. Az élelmiszer alapanyagok közül a kenyér, a hús, valamint az egészséges ivóvíz premisszát jelent ma is. A vágóállatok beszerzése, szállítása, levágása, továbbá elkészítése a hadsereg szervezési funkcióinak kb. 1/3-át teszik ki napjainkban is. Látványos fejlődés mutatkozik az élelmiszerek feldolgozásában és szolgáltatásában /központi főzés, sütés, kiosztás/, valamint a katonák által cipelt élelmiszer csomagok súlyának csökkenésében, összetételének megváltozásában. Míg a római légiókban egy katona folyamatosan 7-9 kg súlyú élelmiszert és ivóvizet hordott magával, addig a jelenlegi ún. túlélő egységcsomagok átlagsúlya csupán 1 kg.
Hivatkozások
Bányai K. (2011): A római légiók logisztikája háborúban. Logisztikai évkönyv Bp., 2013, 127–135.
Blazovich, L (Szerk.) (1985): Csongrád megye évszázadai I-III., Szeged I., 234–237, 246–247.
Borus, J. (1981): A honvédsereg élelmezése 1848-1849-ben. História, 3(2) 30–31.
Csapó, T., Gumst, P., Márkus, L., (1987): Egyetemes történelmi kronológia. I., Tankönyvkiadó, Bp. 787.
Fodor, P. (1986): A török hadsereg. Szerk. Ágoston, G. História 8. (3–4) 23–24., 26–27.
A hadsereg élelmezése. (1914): Vasárnapi könyv. 1914 II. félév. 20. füzet, 34.
Határidők (2013): A török sereg élelmezése. 2013.dec. 08.
Katona, G (2004): Felszerelések, tesztek, 2004. jan. 11. Magyar túlélő portál http://kundk.blog.hu/2008/08/27/a_magyar_honvedseg_hetnapos_ elelmiszercsomagja
MRE, avagy mit esznek a harcoló katonák? 2010. Gasztrosokk, HM. 2010.05.16.
Soriano. velencei követ jelentése (1869): Századok, 1869.298. http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/ hodmezovasarhely/hodmezovasarhely_tortenete_szeremlei_V/ pages/006_katonai_ugyek.htm
Szűcs, L (2015): A „Barna halál” 3200 kalóriája. https://honvedelem.hu/ 2015.04.20.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2015 Kovács Alfréd
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.