The environmental effects on the quality parameters and chemical composition of ostrich eggs

Szerzők

  • Brassó Lili Dóra Department of Animal Husbandry, Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, University of Debrecen, 4032 Debrecen, Hungary; Doctoral School of Animal Science, University of Debrecen, 4032 Debrecen, Hungary
  • Komlósi István Department of Animal Husbandry, Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, University of Debrecen, 4032 Debrecen, Hungary
  • Szabó Csaba Department of Animal Nutrition and Physiology, Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, University of Debrecen, 4032 Debrecen, Hungary
  • Várszegi Zsófia Department of Animal Husbandry, Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, University of Debrecen, 4032 Debrecen, Hungary

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2022.1.001

Kulcsszavak:

strucc, termelési hónap, hőmérséklet, tojásminőségi paraméterek, tojásösszetétel

Absztrakt

A kutatás célja a tojóév hónap és a környezeti hőmérséklet (május: 20 ºC; július: 27 ºC) hatásának vizsgálata volt a strucctojás minőségi paramétereire és kémiai összetételére. A takarmány összetétele mindkét időszakban megegyezett. Az elemzésbe májusban öt, júliusban hat db tojást vontunk be, melyek ugyanazon telepről származtak. A vizsgált külső minőségi tulajdonságok közé tartozott a tojássúly (g), hossz (cm), szélesség (cm), alakindex (%), tojástérfogat (g/cm3), fajsúly (g/cm3), héjszín (L*, a*, b*), héjvastagság (mm), héjfelszín (cm2) és héjsűrűség (g/cm3). A belső minőségi tulajdonságok a héjsúlyt (g) és héjarányt (%), a fehérjesúlyt (g) és fehérjearányt (%), a sárgájasúlyt (g) és sárgájaarányt (%), a sárgájaátmérőt (cm), a sárgája színét (L*, a*, b*), valamint a fehérje és sárgája pH-ját foglalták magukba. A tojás összetételét a fehérje és sárgája kevert, homogenizált mintájából állapítottuk meg. Az összetevők kémiai elemzése a következőkre terjedt ki: szárazanyag-tartalom (%), nyersfehérje- (%) és nyerszsírtartalom (%), ásványianyag-összetétel (Ca, Mg, P, Zn, Cu, Fe, K, Na, S, Mn; mg/kg), telített (%), egyszeresen telítetlen (%) és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalom (%), telített/telítetlen zsírsavarány és a héj ásványianyag összetétele. Az eredmények azt mutatták, hogy májusról júliusra, a havi átlaghőmérséklet 20 ˚C-ról 27 ˚C-ra emelkedésével a minőségi tulajdonságok közül a tojáshéjvastagság, a sárgája átmérő és a sárgája pH csökkent. A kémiai összetételt tekintve, a tojás nyersfehérje- és aminosav-tartalma csökkent. A telített zsírsav-tartalom, valamint telített/telítetlen zsírsavaránya nőtt, míg az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya csökkent. A tojás ásványianyag-tartalma csökkent vagy nem változott, Mg-tartalma nőtt. A tojáshéj Ca-, K-, Mg- és S-tartalma nőtt. A vizsgált tényezők hatása a héjvastagság, a sárgája átmérő és a sárgája pH-jának csökkenésében, de legfőképpen a tojás kémiai összetételének változásában nyilvánult meg.

Információk a szerzőről

  • Brassó Lili Dóra, Department of Animal Husbandry, Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, University of Debrecen, 4032 Debrecen, Hungary; Doctoral School of Animal Science, University of Debrecen, 4032 Debrecen, Hungary

    levelezőszerző
    brasso.dora@agr.unideb.hu

Hivatkozások

Abu Salem, F., Abou-Arab, A. (2008): Chemical, microbiological and sensory evaluation of mayonnaise prepared from ostrich eggs. Gras. Aceit. 59. 4. 352–360. https://doi.org/10.3989/gya.2008.v59.i4.529

Angel, C. R. (1993): Nutrient profiles of ostrich and emu eggs as indicators of nutritional status of the hen and chick. In: Ostrich Odyssey: proceeding of the Meeting of the Australian Ostrich Association Inc. No. 217 (Victoria). Ed. Bryden. D. I. 138–140. Postgraduate Committee in Veterinary Science. University of Sydney.

Ankney, C. D., MacInnes C. D. (1978): Nutrient Reserves and Reproductive Performance of Female Lesser Snow Geese. The Auk 95. 3. 459–471.

Ayoola, M., Alabi, O., Aderemi, F., Olusegun, O. (2016): Relationship of temperature and length of storage on ph of internal contents of chicken table egg in humid tropics. Biotechn. An. Husb. 32. 285–296. https://doi.org/10.2298/BAH1603285M

Benoît, K. G., Polycarpe, T. U., Cyrille, B., Loukyatou, B., Larissat, F., Ibath, C., Nadia, E., André, T. (2014): Egg physical quality and hatchability in captive African ostrich (Struthio camelus camelus, Linnaeus 1758) reared in Benin: Effect of season and relationships. Int. Adv. Res. 2. 6. 510–516.

Beynen, A. C. (2004): Fatty acid composition of eggs produced by hens fed diets containing groundnut, soya bean or linseed. NJAS - Wagen. Life Sci. 52. 1. 3–10. https://doi.org/10.1016/S1573-5214(04)80026-5

Bouvarel, I., Nys, Y, Lescoat P. (2011): Hen nutrition for sustained egg quality. Improving the Safety and Quality of Eggs and Egg Products. INRA 441. https://doi.org/10.1533/9780857093912.3.261

Brand, Z., Brand, T. S., Brown, C. R. (2003): The effect of different combinations of dietary energy and protein on the composition of ostrich eggs. S. Afr. An. Sci. 33. 3. 193–200. https://doi.org/10.4314/sajas.v33i3.3773

Brassó, D. L. - Komlósi, I. (2021): Evaluation of egg quality parameters of two Hungarian ostrich populations. Acta Agr. Debr. 1. 51–57. https://doi.org/10.34101/actaagrar/1/8523

Carmon, G.L., Huston, M.T. (1965): The Influence of Environmental Temperature Upon Egg Components of Domestic Fowl. Poult. Sci. 44. 5. 1237–1240. https://doi.org/10.3382/ps.0441237

Clunies, M., Parks, D., Leeson, S. (1991): Calcium and phosphorus metabolism and eggshell thickness in laying hens producing thick or thin shells. Poult. Sci. 71. 3. 490–498. https://doi.org/10.3382/ps.0710490

Coskun, I., Akkan, A., Erener, G. (2018): Effects of in ovo injection of lysine and methionine into fertile broiler (parent stock) eggs on hatchability, growth performance, caecum microbiota, and ileum histomorphology. Rev. Bras. de Zootecn. 47. 1–5. https://doi.org/10.1590/rbz4720170220

Cusack, M., Fraser, A. C., Stachel, T. (2003): Magnesium and phosphorus distribution in the avian eggshell. Comp. Biochem. Phys., Part B, 134. 63–69. https://doi.org/10.1016/S1096-4959(02)00185-9

Deeming, D. C. (2002): Embryonic development and utilisation of egg components. In: Avian incubation: behaviour. environment. and evolution. Ed. Deeming. D. C. Oxford University Press. Oxford. 43–53. https://doi.org/10.1093/oso/9780198508106.003.0004

Di Meo, C., Stanco, G., Cutrignelli, M. I., Castaldo, S., Nizza, A. (2003): Physical and chemical quality of ostrich eggs during the laying season. Brit. Poult. Sci. 44. 3. 386–390. https://doi.org/10.1080/0007166031000085580

Ebeid, T., Suzuki, T., Sugiyama, T (2012): High ambient temperature influences eggshell quality and calbindin-D28k localization of eggshell gland and all intestinal segments of laying hens. Poult. Sci. 91. 9. 2282–2287. https://doi.org/10.3382/ps.2011-01898

Elsayed, M. A. (2009): Effect of month of production on external and internal ostrich egg quality, fertility and hatchability. Egypt. Poult. Sci. 29. 547–564.

El-Shawaf, A. M., El-Zainy, A. R. M., Rehan, S. S., El-Dosouky, M. (2011): Chemical, microbial and nutritional evaluation of ostrich eggs compared to hen's egg. Prod. Dev. 16. 1. 121–134. https://doi.org/10.21608/jpd.2011.42433

Fernández-López, J., Martinez, A., Fernandez-Gines, J., Sayas-Barbera, E., Sendra, E., Perez-Alvarez, J. (2006): Gelling and color properties of ostrich (struthio camelus) egg white. Food Qual. 29. 2. 171–183. https://doi.org/10.1111/j.1745-4557.2006.00065.x

Hernández, S.B., Sáenz, G.C., Diñeiro, R.J.M., Alberdi, O.C. (2019): CIELAB color paths during meat shelf life. Meat Sci. 157. 107-889. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.107889

Hudson B. P., Dozier W. A., Wilson J. L., Sander J. E., Ward T. L. (2004): Reproductive performance and immune status of caged broiler breeder hens provided diets supplemented with either inorganic or organic sources of zinc from hatching to 65 wk of age. Appl. Poult. Res. 13. 349–359. https://doi.org/10.1093/japr/13.2.349

Kim., D., Lee, Y. K., Lee, S. D., Kim, S. H., Lee, S. R., Lee, H. G., Lee, K. W. (2020): Changes in Production Parameters, Egg Qualities, Fecal Volatile Fatty Acids, Nutrient Digestibility, and Plasma Parameters in Laying Hens Exposed to Ambient Temperature. Front. Vet. Sci. 7. 412. https://doi.org/10.3389/fvets.2020.00412

Koutinhouin, G. B., Tougan, U. P., Boko, C., Baba, L., Fanou, L., Chitou, I. B., Everaert, N., Thewis, A. (2014): Egg physical quality and hatchability in captive African Ostrich (Struthio camelus camelus, Linnaeus 1758) reared in Benin: effect of season and relationships. Int. Adv. Res. 2. 6. 510–516.

Kwang-Taek, S., Hong-Rock, O. (2002): Investigation on the Egg Quality of the Ostrich Farming in Korea. Agri. Sci. 29. 1. 44–54.

Islam, M. A., Bulbul, S. M., Seeland, G., Islam, A. B. M. M. (2001): Egg Quality of Different Chicken Genotypes in Summer and Winter. Pakist. Biol. Sci. 4. 11. 1411–1414. https://doi.org/10.3923/pjbs.2001.1411.1414

Lee, H. M., Cho, J. E., Choi, E. S., Sohn, H. S. (2016): The Effect of Storage Period and Temperature on Egg Quality in Commercial Eggs. Kor. Poult. Sci. 43. 1. 31–38. https://doi.org/10.5536/KJPS.2016.43.1.31

Moreki, J. C., Majuta, K. G., Machete, J. B. (2016): External and internal characteristics of ostrich eggs from diabete ostrich farm. Int. Adv. Res. 4. 9. 1397–1404. https://doi.org/10.21474/IJAR01/1740

Mushi, E. Z., Isa, J. W., Binta, M. G., Kgotlhane, M. C. G. (2007): Physical characteristics of ostrich (Struthio camelus) eggs from Botswana. Anim. Vet. Adv. 6. 5. 676–677.

Naber, E. C. (1978): The Effect of Nutrition on the Composition of Eggs. Poult. Sci. 58. 518–528. https://doi.org/10.3382/ps.0580518

Narushin, V. G., Romanov, M. N. (2002): Egg physical characteristics and hatchability. World Poult. Sci. 58. 297–303. https://doi.org/10.1079/WPS20020023

Nedomová, Š., Buchar, J. (2013): Ostrich eggs geometry. Acta Univ. Agricult. et Silvic. Mend. Bru. 61. 81. 3. 735–742. https://doi.org/10.11118/actaun201361030735

Nedomová, Š., Severa, L., Buchar, J. (2009): Influence of hen egg shape on eggshell compressive strength. Int. Agrophys. 23. 3. 249–256.

Letöltések

Megjelent

2022-06-30

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

The environmental effects on the quality parameters and chemical composition of ostrich eggs. (2022). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 18(1), 1-16. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2022.1.001

Hasonló cikkek

41-45 a 45-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.