A stressz és a welfare kapcsolata az akvakultúrában
Kulcsszavak:
állatjólét, welfare, stressz, akvakultúraAbsztrakt
A társadalom fejlődésével, és a városiasodással egyre inkább előtérbe kerül a welfare, állatjólét, mint fogalom. Az állatjólét alapvetően az intenzíven tartott állatok esetében vált kérdésessé némely fogyasztói rétegben. Nincs ez máshogy az akvakultúrában sem.
A welfare-t funkcionális, természetesség, és fájdalom mentesség alapján definiálja a szakirodalom. Bármelyik megközelítést vesszük is alapul az akvakultúrában, a stressz mentesség alapvető követelmény a termelés során. Éppen ezért a stressz és a welfare nem választható el egymástól, mivel mindkét fogalom ugyanazon kérdéskörrel kapcsolatos (Ashley, 2006; Martinez- Porchas et al, 2009; Ellis et al, 2012b). Ha belegondolunk, azon problémák melyeket az állatjólét megkérdőjelez, mint például a telepítési sűrűség, vízminőségi paraméterek, halválogatás (stb.), valójában stresszorként hatnak a halakra, ha nem megfelelő módon járunk el. Éppen ezek alapján lehetne egy ideális indikátora a stressz a welfarenek. Ezek alapján egy lehetséges definiálása lehetne az állatjólétnek (welfare) az akvakultúrában, hogy igyekezzünk minimálisra csökkenteni a nevelés során a stressz hatásokat és az egészségesnél semmiképpen sem több stresszornak kitenni az állatokat. A stressz csökkentése érdeke a termelőnek, hiszen az terméskiesést eredményez, továbbá a fogyasztói megítélés is kezelhetőbbé válhat egy olyan marketing mottóval, mely a stressz mentességre reflektál, hiszen az ember is arra törekszik, hogy minél kevésbé legyen stresszes az élete.
Hivatkozások
AIS – American institute of stress (2011): (http://www.stress.org/topic-definition-stress.htm) 2011.február 13.
Ashley, P. J. (2006): Fish welfare: Current issues in aquaculture. Applied Animal Behaviour Science, 104(3–4) 199–235. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2006.09.001
Robinette, D. W., Noga, E. J. (2001): Histone-like protein: a novel method for measuring stress in fish. Diseases of aquagtic organisms, 44(2) 97–107. https://doi.org/10.3354/dao044097
Ellis, T., Berrill, I., Lines, J., Turnbull, J. F., Knowles, T. B. (2012a): Mortality and fish welfare. Fish Physiol Biochem, 38(1) 189–199. https://doi.org/10.1007/s10695-011-9547-3
Ellis, T., Yildiz, H. Y., Lo´pez-Olmeda, J., Spedicato, M. T., Tort, L., Øverli, Ø., Martins, C. I. M., (2012b): Cortisol and finfish welfare. Fish Physiol Biochem, 38(1) 163–188. https://doi.org/10.1007/s10695-011-9568-y
FAWC (Farmed Animal Welfare Council), (1996): Report on the Welfare of Farmed Fish. Surbiton, Surrey.
Györkös, I. (2006): Az állatjóléti vizsgálatok lehetőségei. Animal welfare, ethology and housing systems, 2(1) 2–9.
Hancz, Cs., Bercsényi, M., Magyary, I. Molnár, T., Knoch, L., Müller, T., Horn, P., (2000): Comparison of stress response of two different carp (Cyprinus carpio, L.) genotypes. Acta Agraria Kaposvariensis, 4(1) 35–40.
Hegyi, Á., Béres, T., Kovács, R., Kotrik, L., Urbányi, B. (2008): Laboratóriumi vizsgálatok során fellépő stressz értékelése a halakban Animal welfare, ethology and housing systems. 4(1) 70–84.
Hegyi, Á., Urbányi, B., Kovács, M., Lefler, K. K., Gál, J., Hoitsy, Gy., Horváth, Á., (2010): Investigation of potential stress parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Acta Biologica Hungarica, 61(1) 24–32. https://doi.org/10.1556/ABiol.61.2010.1.3
Huntingford, F. A., Kadri, S. (2009): Taking account of fish welfare: lessons from aquaculture. Journal of Fish Biology, 75(10) 2862–2867. https://doi.org/10.1111/j.1095-8649.2009.02465.x
Huntingford, F. A., Adams, C., Braithwathe, V. A., Kadri, S., Pottinger, T. G., Sandoe, P., Turnbull, J. F. (2006): Current issues in fish welfare. Journal of Fish Biology, 68(2) 332–372. https://doi.org/10.1111/j.0022-1112.2006.001046.x
Husvéth, F. (2000): A gazdasági állatok éllettana az anatómia alapjaival, Második kiadás – Mezőgazdasági kiadó, Budapest. 104 p.
Jeney, G., Galeotti, M., Volpatti, D., Jeney, Zs, Anderson, D. P. (1997): Prevention of stress in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed diets containing different doses of glucan. Aquaculture, 154(1) 1–15. https://doi.org/10.1016/S0044-8486(97)00042-2
Jeney, Zs., Jeney, G. (2011): Haljólét - Út a jobb minőségű halhúshoz, vagy újabb eszköz a haltermelés korlátozásához? Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) haljóléttel kapcsolatos tevékenysége XXXV. Halászati Tudományos Nap Szarvas, 2011. május 25–26.
Johnson, I. J., Winberg, S., Sloman, A. K. (2005): Social interactions. Fish Physiology – Behaviour and physiology of fish, 24. 151–196. https://doi.org/10.1016/S1546-5098(05)24005-0
Martins, C. I. M., Galhardo, L., Noble, C., Damsgard, B., Spedicato, M. T., Zupa, W., Beauchaud, M., Kulczykowska, E., Massabuau, J. C., Carter, T., Planellas, S. R., Kristiansen, T. (2012): Behavioural indicators of welfare in farmed fish. Fish Physiol. Biochem., 38(1) 17–41. https://doi.org/10.1007/s10695-011-9518-8
Martinez-Porchas, M., Martinez-Cordova, L. R., Ramos-Enriquez, R. (2009): Cortisol and Glucose: Reliable indicators of fish stress? Pan-American Journal of Aquatic Sciences, 4(2) 158–178.
Rose, J. D. (2002): The Neurobehavioral Nature of Fishes and the Question of Awareness and Pain. Reviews in Fisheries Science, 10(1) 1–38. https://doi.org/10.1080/20026491051668
Segner, H., Sundh, H., Buchmann, K., Douxfils, J., Sundell, K. S., Mathieu, C., Ruane, N., Jutfelt, F., Toften, H., Vaughan, L., (2012): Health of farmed fish: its relation to fish welfare and its utility as welfare indicator Fish Physiol. Biochem., 38(1) 85–105. https://doi.org/10.1007/s10695-011-9517-9
Stickney, R. R. (2000): Encyclopedia of aquaculture.Wiley interscience publication by Jon Wiley and Sons, INC., New York, pp. 892–897.
Wendelaar Bonga, S. E. (1997): The stress Response in Fish. Physiological Reviews, 77(3) 591–625. https://doi.org/10.1152/physrev.1997.77.3.591
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2012 Horváth Zoltán

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.