Probiotikus készítmények adagolásának hatása a brojlerek teljesítményére és a bél mikroflóra összetételére

Szerzők

  • Gordana Kralik Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, HR-31000 Osijek, Trg sv. Trojstva 3. Croatia , Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, HR-31000 Eszék, Trg sv. Trojstva 3. Horvátország https://orcid.org/0000-0003-1603-3440 (unauthenticated)
  • Zlata Milaković Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, HR-31000 Osijek, Trg sv. Trojstva 3. Croatia , Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, HR-31000 Eszék, Trg sv. Trojstva 3. Horvátország
  • Stanko Ivanković University of Mostar, Faculty of Agriculture, BiH-88000 Mostar, Trh hrvatskih velikana 1. Bosnia and Herzegovina , Mostari Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, BiH-88000 Mostar, Trh hrvatskih velikana 1. Bosnia-Hercegovina

Kulcsszavak:

brojler, probiotikum, teljesítmény vizsgálatok, bél mikroflóra, Enterococcus faecium M-74

Absztrakt

A VEBAC probiotikum hatását vizsgáltuk brojlerek növekedésére, takarmány hasznosítására, illetve a bél mikroflóra összetételére. 80 Avian 24K brojler kakast két
40-es csoportra osztottunk. A kontroll csoport nem kapott VEBAC-ot az ivóvízben, a kísérleti csoport ivóvize viszont literenként 3 g probiotikumot tartalmazott feloldva. Hat hét hizlalás után a kontroll csoport átlagos élőtömege 1956 ± 15,03 g, a kísérleti csoporté pedig 2168,25 ± 54,24 g volt (P < 0,01). A takarmány hasznosítás a két csoportban
2,13 ± 0,26, illetve 2,02 ± 0,28 kg/kg volt. A béltartalom mikroflóra analízise a következőket mutatta ki: az Enterococcus faecium M-74 tejsavbaktérium, melyet a kísérleti csoport brojlerei fogyasztottak az ivóvízen keresztül, csökkentette az Enterobacteriaceae családhoz tartozó, valamint a Escherichia coli, a Staphylococcus aureus és az Enterococcus faecalis baktériumok számát.

Információk a szerzőről

  • Gordana Kralik, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, HR-31000 Osijek, Trg sv. Trojstva 3. Croatia, Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, HR-31000 Eszék, Trg sv. Trojstva 3. Horvátország

    levelezőszerző
    gkralik@pfos.hr

Hivatkozások

Barrow, P. A. (1992). Probiotics for chickens. In Fuller, R.: Probiotics, Chapman and Hall, London, 225–257. https://doi.org/10.1007/978-94-011-2364-8_10

Bogut, I., Milaković, Z., Bukvić, Ž., Brkić, S., Zimmer, R. (1998). Influence of probiotic (Streptococcus faecium M74) on growth and content of intestinal microflora in carp (Cyprinus carpio). Czech J. Anim. Sci., 43. 63–70.

Bogut, I., Milaković, Z., Brkić, S., Novoselić, D., Bukvić, Ž. (2000). Effects of Enterococcus faecium on the growth rate and content of intestinal microflora in sheat fish (Silurus glanis). Vet. Med. – Czech, 45. 107–109.

Corrier, D. E., Hinton, A. R., Hargis, B., Deoach, J. R. (1992). Effects of used litter from flour pens of adult broilers on Salmonella colonization of broiler chicks. Avian Dis., 36(4), 897–902. https://doi.org/10.2307/1591548

Cox, N. A., Bailey, J. S., Blankenship, L. C., Gildersleeve, R. P. (1992). In ovo administration of a competitive exclusion culture treatment to broiler embryos. Poult. Sci., 71(10), 1781–1784. https://doi.org/10.3382/ps.0711781

Fuller, R. (1989). Probiotics in man and animals. J. Appl. Bacteriol., 66(5), 365–378. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1989.tb05105.x

Hinton, M., Meed, G. C., Impey, C. S. (1991). Protection of chicks against environmental challenge with Salmonella enteritidis by “competitive exclusion” and acid-treated feed. Letters in Applied Microbiology, 12(3), 69–71. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.1991.tb00506.x

Kumprecht, I., Gasnárek, Z., Danék, P., Koželuhová K., Mičan, P. (1983). The effect of application of Streptococcus faecium M-74 germs on some parameters of utility and changes of microflora in alimentary tract of broiler chickens. Živoč. Výr., 28. 629–636.

Kumprecht, I., Gasnárek, Z., Zobač, P., Robošová, E., Rosendorfsky, A. (1991). Concentracion en Paciflor et productivité des poulets. Revue de l’Alimentation Animale, 451. 125–139.

Kumprecht, I., Zobač, P. (1992). A survey of effective utilization of probiotics preparations in animal nutrition. Final Report, VÚVZ Pohorelice, 49.

Kumprecht, I., Zobač, P., Gasnárek, Z., Robošová, E. (1994). The effect of continuous application of probiotics preparations based on Saccharomyces cerevisiae var. elipsoideus and Streptococcus faecium C-68 (SF68) on chickens broilers yield. Živoč. Výr., 39. 491–503.

Kumprecht, I., Zobač, P. (1998). The effect of probiotic preparation containing Saccharomyces cerevisiae and Enterococcus faecium in diet with different levels of B-vitamins on chickens broiler performance. Czech J. Anim. Sci., 43. 63–70.

Milaković, Z., Bogut, I., Brkić, S., Novoselić, D., Bukvić, Ž. (1999). Influence of bacteria Enterococcus faecium added into diet on yield and intestinal microflore content of sheat fish fry. Konference s mezinárodní účasti III. Kábrtovy dietetické dny, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2. záři., 214–219.

Nuotio, L., Schneitz, C., Halonen, U., Nurmi, E. (1992). Use of competitive exclusion to protect newly-hatched chicks against intestinal colonisation and invasion by Salmonella enteritidis PT4. Brit. Poult. Sci., 33(4), 775–779. https://doi.org/10.1080/00071669208417519

Schneitz, C., Nuotio, L. (1992). Efficacy of different microbial preparation for controlling Salmonella colonisation in chicks and turkey poults by competitive exclusion. Brit. Poult. Sci., 33(1), 207–211. https://doi.org/10.1080/00071669208417459

SAS Version 6.12; SAS Inst. Inc., 1989.

Letöltések

Megjelent

2004-07-15

Hogyan kell idézni

Kralik, G., Milaković, Z., & Ivanković, S. (2004). Probiotikus készítmények adagolásának hatása a brojlerek teljesítményére és a bél mikroflóra összetételére. Acta Agraria Kaposváriensis, 8(2), 23-31. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1692

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>