Különböző fajtájú sertések zsírjának zsírsavösszetétele és koleszterin tartalma

Szerzők

  • Csapó János Pannon Univertsity of Agriculture, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Húsvéth Ferenc Pannon Univertsity of Agriculture, Georgikon Faculty of Agricultural Sciences, H-8360 Keszthely, Deák F. u. 16. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8360 Keszthely, Deák F. u. 16. https://orcid.org/0000-0002-5100-7160 (unauthenticated)
  • Csapó-Kiss Zsuzsanna Pannon Univertsity of Agriculture, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Horn Péter Pannon Univertsity of Agriculture, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Házas Zoltán Pannon Univertsity of Agriculture, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Vargáné Visi Éva Pannon Univertsity of Agriculture, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. https://orcid.org/0000-0001-8613-0620 (unauthenticated)
  • Bőcs Kálmán HUNGAPIG Ltd., Herceghalom , HUNGAPIG Kft., Herceghalom

Kulcsszavak:

zsírsavösszetétel, koleszterintartalom, mangalica, duroc, magyar nagyfehér

Absztrakt

A szerzők meghatározták a mangalica, a magyar nagyfehér x magyar lapály és a mangalica x duroc zsírjának zsírsavösszetételét és a zsír koleszterintartalmát. Megállapították, hogy a három fajta között a telített-, a telítetlen-, ill. az esszenciális zsírsavakban, valamint a koleszterin tartalomban nem lehet szignifikáns különbséget kimutatni. Vizsgálataik szerint a három sertésfajta zsírjának koleszterintartalma
71–109 mg/100 g között változik. Felhívják a figyelmet a sertészsír magas olajsav
(43,6–44,8 relatív%) és linolsav (10,6–11,5 relatív%) tartalmára.

Információk a szerzőről

  • Csapó János, Pannon Univertsity of Agriculture, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

    levelezőszerző
    csapo@atk.kaposvar.pate.hu

Hivatkozások

Bee, G., Wenk, C. (1994). Effect of soybean-oil and beef-tallow supplementation to pig diets on the fatty-acid profile of body lipids. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr., 71. 277–288.

Burr, M. L., Fehily, A. M., Gilbert, J. F., Rogers, S., Hollidax, R. M., Sweetnam, P. M., Elwood, P. C., Deadman, N. M. (1989). Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: Diet and reinfarction trial (DART). Lancet. ii. 757–761. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(89)90828-3

Hrboticky, N., Weber, P. (1993). Dietary habits and cardiovascular risk. The role of fatty acids, cholesterol and antioxidant vitamins in the prevention and treatment of cardiovascular diseases. In Atherosclerosis, Inflammation and Thrombosis. Neri Serneri, G. G, Gensini, G. F. R., Abbate, R. D. Prisco (Ed.), Scientific Press, Florence.131–152.

Klingenberg, I. L., Knabe, D. A., Smith, S. B. (1995). Lipid-metabolism in pigs fed beef tallow or high-oleic acid sunflower oil. Comp. Biochem. Phys. B., 110. 277–292. https://doi.org/10.1016/0305-0491(94)00116-C

May, S. G., Savell, J. W., Lunt, D. K., Wilson, J. J., Laurenz, J. C., Smith, S. B. (1994). Evidence for preadipocyte proliferation during culture of subcutaneous and intramuscular adipose tissues from Angus and Wagyu crossbred steers. J. Anim. Sci., 72. 178–183. https://doi.org/10.2527/1994.72123110x

Nurnberg, K., Kuhn, G., Ender, K., Nurnberg, G. (1994). Effect of porcine somatotropin (pst) on carcass quality and adipose tissue composition in genetically different pigs. Arch. Tierzucht., 37. 265–278.

Overland, M., Taugbol, O., Haug, A., Sundstole, E. (1996). Effect of fish-oil on growth-performance, carcass characteristics, sensory parameters, and fatty-acid composition in pigs. Acta Agr. Scand., A-An. 46. 11–17. composition in pigs. Acta Agr. Scand., A-An. 46. 11–17. https://doi.org/10.1080/09064709609410919

Reidy, T. R., Atkinson, J. L., Leeson, S. (1994). Strain comparison on turkey egg compotents. Poultry. Sci., 73. 388–395. https://doi.org/10.3382/ps.0730388

Sather, A. P., Jones, S. D. M., Robertson, W. M., Zawadski, S. (1996). Sex effects of fat hardness meter readings of market weight pigs. Can. J. Anim. Sci., 75. 509–515. https://doi.org/10.4141/cjas95-077

Simopoulus, A. P. (1991). Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Am. J. Cli. Nutr., 54. 438–463. https://doi.org/10.1093/ajcn/54.3.438

Weber, P. C., Sellmayer, A., Hrboticky, N. (1993). Fatty acids and their diverse functions: A challenge to future food production. Proceeding, Minisymp., 44 th. Ann. Meeting EAAP, Copenhagen. 19–27.

Willett, W. C. (1994). Diet and health - What should we eat. Science., 265. 532–537. https://doi.org/10.1126/science.8160011

Letöltések

Megjelent

1999-12-15

Hogyan kell idézni

Csapó, J., Húsvéth, F., Csapó-Kiss, Z., Horn, P., Házas, Z., Vargáné Visi, Éva, & Bőcs, K. (1999). Különböző fajtájú sertések zsírjának zsírsavösszetétele és koleszterin tartalma. Acta Agraria Kaposváriensis, 3(3), 1-13. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1356

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>