Különböző fajtájú sertések zsírjának zsírsavösszetétele és koleszterin tartalma
Kulcsszavak:
zsírsavösszetétel, koleszterintartalom, mangalica, duroc, magyar nagyfehérAbsztrakt
A szerzők meghatározták a mangalica, a magyar nagyfehér x magyar lapály és a mangalica x duroc zsírjának zsírsavösszetételét és a zsír koleszterintartalmát. Megállapították, hogy a három fajta között a telített-, a telítetlen-, ill. az esszenciális zsírsavakban, valamint a koleszterin tartalomban nem lehet szignifikáns különbséget kimutatni. Vizsgálataik szerint a három sertésfajta zsírjának koleszterintartalma
71–109 mg/100 g között változik. Felhívják a figyelmet a sertészsír magas olajsav
(43,6–44,8 relatív%) és linolsav (10,6–11,5 relatív%) tartalmára.
Hivatkozások
Bee, G., Wenk, C. (1994). Effect of soybean-oil and beef-tallow supplementation to pig diets on the fatty-acid profile of body lipids. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr., 71. 277–288.
Burr, M. L., Fehily, A. M., Gilbert, J. F., Rogers, S., Hollidax, R. M., Sweetnam, P. M., Elwood, P. C., Deadman, N. M. (1989). Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: Diet and reinfarction trial (DART). Lancet. ii. 757–761. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(89)90828-3
Hrboticky, N., Weber, P. (1993). Dietary habits and cardiovascular risk. The role of fatty acids, cholesterol and antioxidant vitamins in the prevention and treatment of cardiovascular diseases. In Atherosclerosis, Inflammation and Thrombosis. Neri Serneri, G. G, Gensini, G. F. R., Abbate, R. D. Prisco (Ed.), Scientific Press, Florence.131–152.
Klingenberg, I. L., Knabe, D. A., Smith, S. B. (1995). Lipid-metabolism in pigs fed beef tallow or high-oleic acid sunflower oil. Comp. Biochem. Phys. B., 110. 277–292. https://doi.org/10.1016/0305-0491(94)00116-C
May, S. G., Savell, J. W., Lunt, D. K., Wilson, J. J., Laurenz, J. C., Smith, S. B. (1994). Evidence for preadipocyte proliferation during culture of subcutaneous and intramuscular adipose tissues from Angus and Wagyu crossbred steers. J. Anim. Sci., 72. 178–183. https://doi.org/10.2527/1994.72123110x
Nurnberg, K., Kuhn, G., Ender, K., Nurnberg, G. (1994). Effect of porcine somatotropin (pst) on carcass quality and adipose tissue composition in genetically different pigs. Arch. Tierzucht., 37. 265–278.
Overland, M., Taugbol, O., Haug, A., Sundstole, E. (1996). Effect of fish-oil on growth-performance, carcass characteristics, sensory parameters, and fatty-acid composition in pigs. Acta Agr. Scand., A-An. 46. 11–17. composition in pigs. Acta Agr. Scand., A-An. 46. 11–17. https://doi.org/10.1080/09064709609410919
Reidy, T. R., Atkinson, J. L., Leeson, S. (1994). Strain comparison on turkey egg compotents. Poultry. Sci., 73. 388–395. https://doi.org/10.3382/ps.0730388
Sather, A. P., Jones, S. D. M., Robertson, W. M., Zawadski, S. (1996). Sex effects of fat hardness meter readings of market weight pigs. Can. J. Anim. Sci., 75. 509–515. https://doi.org/10.4141/cjas95-077
Simopoulus, A. P. (1991). Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Am. J. Cli. Nutr., 54. 438–463. https://doi.org/10.1093/ajcn/54.3.438
Weber, P. C., Sellmayer, A., Hrboticky, N. (1993). Fatty acids and their diverse functions: A challenge to future food production. Proceeding, Minisymp., 44 th. Ann. Meeting EAAP, Copenhagen. 19–27.
Willett, W. C. (1994). Diet and health - What should we eat. Science., 265. 532–537. https://doi.org/10.1126/science.8160011
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 1999 Csapó János, Húsvéth Ferenc, Csapó-Kiss Zsuzsanna, Horn Péter, Házas Zoltán, Vargáné Visi Éva, Bőcs Kálmán

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
