A galamb, a gyöngytyúk és a brojlercsirke energiaértékesítésének összehasonlító vizsgálata
Kulcsszavak:
energia, hasznosítás, galamb, gyöngyös, csirkeAbsztrakt
Az elvégzett kísérletek a galamb, a gyöngytyúk és a brojlercsirke energiaértékesítésének összehasonlítására irányultak (n = 5 állat/kezelés). A kísérleti tápok kényszeretetésére az állatok 48 órás éheztetését követően került sor, majd az ürüléket az ezt követő 48 óra során gyűjtöttük. Az endogén energiaürítés (EEL) mérése éheztetett állatokkal történt. A vizsgált fajok EEL ürítése szignifikánsan (P < 0.001) különbözött. A legkisebb értéket a galamb, míg a legnagyobbat a brojlercsirke esetében kaptuk. Az EEL nitrogénkorrekciója (EELn) csökkentette a galamb és a gyöngytyúk közötti különbséget, de a brojlercsirkére vonatkozó érték ez esetben is szignifikánsan (P < 0.001) nagyobb volt. Az endogén energiaürítés egységnyi testtömegre vonatkozó értékei hasonló tendencia szerint alakultak. A kísérleti tápok zéró nitrogén retencióra korrigált látszólagos (AMEn) és tényleges (TMEn) metabolizálható energiatartalma szignifikánsan (P < 0.001) nagyobb volt ha a mérés galambokkal történt. A csirkék és a gyöngytyúkok energiaértékesítése között nem tapasztaltunk számottevő különbséget.
Hivatkozások
Begin, J. J. (1968). A comparison of the ability of the Japanese quail and light breed chicken to metabolize and utilize energy. Poult. Sci., 47. 1278–1281. https://doi.org/10.3382/ps.0471278
Coates, B. J., Slinger, S. J., Ashton, G. C. Bayley, H. S. (1977). The relation of metabolizable energy values to chemical composition of wheat and barley for chicks, turkeys and roosters. Can. J. Anim. Sci., 57. 209–219. https://doi.org/10.4141/cjas77-025
Fisher, C., Shannon, D. W. F. (1973). Metabolizable energy determinations using chicks and turkeys. Br. Poult. Sci., 14. 60–-613. https://doi.org/10.1080/00071667308416070
Leesons, S., Boorman, K. N., Lewis, D. (1974). Metabolizable energy studies with turkeys: metabolizable energy of dietary ingredients. Br. Poult. Sci., 15. 183–189. https://doi.org/10.1080/00071667408416094
Mohamed, K., Leclercq, B., Anwar, A., El-Alaily, H., Soliman, H. (1984). A comparative study of metabolizable energy in ducklings and domestic chicks. Animal Feed Sci. and Techn., 11. 199–209. https://doi.org/10.1016/0377-8401(84)90063-4
Mutzar, A. J., Slinger, S. J., Burton, J. H. (1977). Metabolizable energy content of fresh plants in chickens and ducks. Poult. Sci., 56. 1893–1899. https://doi.org/10.3382/ps.0561893
Slinger, S. J., Sibbald, I. R., Pepper, W. F. (1964). The relative abilities of two breeds of chickens and two varieties of turkeys to metabolize dietary energy and dietary nitrogen. Poult. Sci., 43. 323–333. https://doi.org/10.3382/ps.0430329
Siregar, A. P., Farrel, D. J. (1980). A comparison of the energy and nitrogen metabolism of fed ducklings and chickens. Br. Poult. Sci., 21. 213–227. https://doi.org/10.1080/00071668008416659
Statgraphics Version 5.0 (1991). Statistical Graphics Corporation, Rockville, MD, USA.
Teeter, R. G., Smith, M. O., Murray, E. (1984). Force feeding methodology and equipment for poultry. Poult. Sci., 63. 573–575. https://doi.org/10.3382/ps.0630573
Vincze, L., Jakab, E., Szűts, G., Dublecz, K., Wágner, L. (1994). The metabolizable energy content of poultry and pheasant diets. Proc. IXth European Poultry Conference. Glasgow, I. 535–536.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 1999 Dublecz Károly, Vincze László, Meleg István, Wágner László, Pál László, Bartos Ádám

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
