A takarmányok energiatartalmának hasznosíthatósága a tyúk és a fácán fajban

Szerzők

  • Szűts Gábor University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Dublecz Károly University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Wágner László University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Bartos Ádám University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Tóth G. University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.

Kulcsszavak:

tyúk, fácán, takarmányenergia hasznosítás

Absztrakt

Három takarmány (kukorica, extrahált szójadara és fácántáp) látszólagos metabolizálható energia tartalmát vizsgáltuk kifejlett tojóhibrid és fácán kakasokkal. Ezek mellett az EU képlet alapján is kiszámítottuk az AMEn értéket. Az állatokkal AMEn és TMEn értéket mértünk. Az átlagos endogén energia ürítés tyúknál 0,251 kJ/g, fácánnál pedig 0,223 kJ/g szárazanyag volt. A két állatfaj közt a TMEn érték szoros összefüggést mutatott. Ezt a következő képlettel lehetett leírni: y = -0,93 + 1,09x
(r = 0,996), ahol y a fácánnal, x pedig a tyúk fajjal kapott TMEn értéket mutatja. Az AMEn értékek a TMEn értékhez hasonlóan alakultak. A kapott egyenlettel a tyúkra vonatkozó ME értékek adaptálhatók a fácánra is.

Információk a szerzőről

  • Szűts Gábor, University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16., Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.

    levelezőszerző
    szuts-g@georgikon.hu

Hivatkozások

Härtel, H. (1986). Influence of food input and procedure of determination on metabolizable energy and digestibility of a diet measured with young and adult birds. Br. Poultry Sci., 27(1), 11–39. https://doi.org/10.1080/00071668608416851

Sibbald, I. R. (1975). The effect of level of feed on metabolizable energy values masured with adult roosters. Poultry Sci., 55. 303–308.

Vincze L. (1985). Baromfitakarmányok energia meghatározására szolgáló gyors biológiai Módszerek. ATE Keszthely kiadványa. 27. 1–18.

Vincze L., Szűts G. (1986). Comparatív test for the AME and TME contents of hungarian poultry feeds. Madrid 4th World Congress of Animal Feeding Proc., 105-106.

Vincze L., Dublecz K., Szűts G., Wágner L. (1999). A baromfitakarmányok energia és fehérje értékelése. Keszthelyi Akadémia Alapítvány kiadványa.

Letöltések

Megjelent

2001-12-15

Hogyan kell idézni

Szűts, G., Dublecz, K., Wágner, L., Bartos, Ádám, & Tóth, G. (2001). A takarmányok energiatartalmának hasznosíthatósága a tyúk és a fácán fajban. Acta Agraria Kaposváriensis, 5(4), 49-53. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1598

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei