A galamb, a gyöngytyúk és a brojlercsirke energiaértékesítésének összehasonlító vizsgálata

Szerzők

  • Dublecz Károly Pannon University of Agriculture, Georgikon Faculty, Department of Animal Nutrition, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Georgikon Mez gazdaságtudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, Keszthely, 8361 Deák F. u. 16. https://orcid.org/0000-0001-6913-219X (unauthenticated)
  • Vincze László Pannon University of Agriculture, Georgikon Faculty, Department of Animal Nutrition, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Georgikon Mez gazdaságtudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, Keszthely, 8361 Deák F. u. 16.
  • Meleg István Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Poultry Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Baromfitenyésztési Tanszék, Kaposvár, 7400 Guba S. u. 40.
  • Wágner László Pannon University of Agriculture, Georgikon Faculty, Department of Animal Nutrition, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Georgikon Mez gazdaságtudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, Keszthely, 8361 Deák F. u. 16.
  • Pál László Pannon University of Agriculture, Georgikon Faculty, Department of Animal Nutrition, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Georgikon Mez gazdaságtudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, Keszthely, 8361 Deák F. u. 16.
  • Bartos Ádám Pannon University of Agriculture, Georgikon Faculty, Department of Animal Nutrition, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Georgikon Mez gazdaságtudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, Keszthely, 8361 Deák F. u. 16.

Kulcsszavak:

energia, hasznosítás, galamb, gyöngyös, csirke

Absztrakt

Az elvégzett kísérletek a galamb, a gyöngytyúk és a brojlercsirke energiaértékesítésének összehasonlítására irányultak (n = 5 állat/kezelés). A kísérleti tápok kényszeretetésére az állatok 48 órás éheztetését követően került sor, majd az ürüléket az ezt követő 48 óra során gyűjtöttük. Az endogén energiaürítés (EEL) mérése éheztetett állatokkal történt. A vizsgált fajok EEL ürítése szignifikánsan (P < 0.001) különbözött. A legkisebb értéket a galamb, míg a legnagyobbat a brojlercsirke esetében kaptuk. Az EEL nitrogénkorrekciója (EELn) csökkentette a galamb és a gyöngytyúk közötti különbséget, de a brojlercsirkére vonatkozó érték ez esetben is szignifikánsan (P < 0.001) nagyobb volt. Az endogén energiaürítés egységnyi testtömegre vonatkozó értékei hasonló tendencia szerint alakultak. A kísérleti tápok zéró nitrogén retencióra korrigált látszólagos (AMEn) és tényleges (TMEn) metabolizálható energiatartalma szignifikánsan (P < 0.001) nagyobb volt ha a mérés galambokkal történt. A csirkék és a gyöngytyúkok energiaértékesítése között nem tapasztaltunk számottevő különbséget.

Információk a szerzőről

  • Dublecz Károly, Pannon University of Agriculture, Georgikon Faculty, Department of Animal Nutrition, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16., Pannon Agrártudományi Egyetem, Georgikon Mez gazdaságtudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, Keszthely, 8361 Deák F. u. 16.

    levelezőszerző
    DUB10783@ella.hu

Hivatkozások

Begin, J. J. (1968). A comparison of the ability of the Japanese quail and light breed chicken to metabolize and utilize energy. Poult. Sci., 47. 1278–1281. https://doi.org/10.3382/ps.0471278

Coates, B. J., Slinger, S. J., Ashton, G. C. Bayley, H. S. (1977). The relation of metabolizable energy values to chemical composition of wheat and barley for chicks, turkeys and roosters. Can. J. Anim. Sci., 57. 209–219. https://doi.org/10.4141/cjas77-025

Fisher, C., Shannon, D. W. F. (1973). Metabolizable energy determinations using chicks and turkeys. Br. Poult. Sci., 14. 60–-613. https://doi.org/10.1080/00071667308416070

Leesons, S., Boorman, K. N., Lewis, D. (1974). Metabolizable energy studies with turkeys: metabolizable energy of dietary ingredients. Br. Poult. Sci., 15. 183–189. https://doi.org/10.1080/00071667408416094

Mohamed, K., Leclercq, B., Anwar, A., El-Alaily, H., Soliman, H. (1984). A comparative study of metabolizable energy in ducklings and domestic chicks. Animal Feed Sci. and Techn., 11. 199–209. https://doi.org/10.1016/0377-8401(84)90063-4

Mutzar, A. J., Slinger, S. J., Burton, J. H. (1977). Metabolizable energy content of fresh plants in chickens and ducks. Poult. Sci., 56. 1893–1899. https://doi.org/10.3382/ps.0561893

Slinger, S. J., Sibbald, I. R., Pepper, W. F. (1964). The relative abilities of two breeds of chickens and two varieties of turkeys to metabolize dietary energy and dietary nitrogen. Poult. Sci., 43. 323–333. https://doi.org/10.3382/ps.0430329

Siregar, A. P., Farrel, D. J. (1980). A comparison of the energy and nitrogen metabolism of fed ducklings and chickens. Br. Poult. Sci., 21. 213–227. https://doi.org/10.1080/00071668008416659

Statgraphics Version 5.0 (1991). Statistical Graphics Corporation, Rockville, MD, USA.

Teeter, R. G., Smith, M. O., Murray, E. (1984). Force feeding methodology and equipment for poultry. Poult. Sci., 63. 573–575. https://doi.org/10.3382/ps.0630573

Vincze, L., Jakab, E., Szűts, G., Dublecz, K., Wágner, L. (1994). The metabolizable energy content of poultry and pheasant diets. Proc. IXth European Poultry Conference. Glasgow, I. 535–536.

Letöltések

Megjelent

1999-02-15

Hogyan kell idézni

Dublecz, K., Vincze, L., Meleg, I., Wágner, L., Pál, L., & Bartos, Ádám. (1999). A galamb, a gyöngytyúk és a brojlercsirke energiaértékesítésének összehasonlító vizsgálata. Acta Agraria Kaposváriensis, 3(1), 35-40. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1349

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei