A galamb, a gyöngytyúk és a brojlercsirke energiaértékesítésének összehasonlító vizsgálata
Kulcsszavak:
energia, hasznosítás, galamb, gyöngyös, csirkeAbsztrakt
Az elvégzett kísérletek a galamb, a gyöngytyúk és a brojlercsirke energiaértékesítésének összehasonlítására irányultak (n=5 állat/kezelés). A kísérleti tápok kényszeretetésére az állatok 48 órás éheztetését követően került sor, majd az ürüléket az ezt követő 48 óra során gyűjtöttük. Az endogén energiaürítés (EEL) mérése éheztetett állatokkal történt. A vizsgált fajok EEL ürítése szignifikánsan (P<0.001) különbözött. A legkisebb értéket a galamb, míg a legnagyobbat a brojlercsirke esetében kaptuk. Az EEL nitrogénkorrekciója (EELn) csökkentette a galamb és a gyöngytyúk közötti különbséget, de a brojlercsirkére vonatkozó érték ez esetben is szignifikánsan (P<0.001) nagyobb volt. Az endogén energiaürítés egységnyi testtömegre vonatkozó értékei hasonló tendencia szerint alakultak. A kísérleti tápok zéró nitrogén retencióra korrigált látszólagos (AMEn) és tényleges (TMEn) metabolizálható energiatartalma szignifikánsan (P<0.001) nagyobb volt ha a mérés galambokkal történt. A csirkék és a gyöngytyúkok energiaértékesítése között nem tapasztaltunk számottevő különbséget.