Az angol telivérek versenyteljesítményét kifejező genetikai paraméterek és az arra ható tényezők II. A versenyteljesítményt befolyásoló tényezők (Irodalmi áttekintés)

Szerzők

  • Árpád Bokor
  • Julianna Sebestyén

Kulcsszavak:

versenyteljesítmény, angol telivér, környezeti hatás

Absztrakt

A versenylovak versenyteljesítményének mérési lehetőségeiről és az azok közötti összefüggésekről irodalmi összefoglalónk előző részében számoltunk be. A versenyteljesítmény vizsgálatakor azonban nem szabad megfeledkeznünk az azt befolyásoló tényezőkről sem. A lovassportokkal ellentétben a lóversenyzés területén sokkal egyöntetűbb környezeti hatások tapasztalhatók, illetve a versenyek eredményeinek rögzítése és a versenyt befolyásoló körülmények adatainak hozzáférhetősége is megfelelő. A korábbi kutatási eredmények többnyire megegyeznek abban, hogy egy versenylónak a versenyteljesítményét befolyásoló tényezők közül a lovas, a tréner, illetve a pálya talaja és a verseny távja bír a legnagyobb jelentőséggel. Ezen hatások egymáshoz viszonyított aránya a különböző országok versenyrendszeréből adódóan igen változatos. Irodalmi összefoglalónk második részében a versenyteljesítményt befolyásoló környezeti hatások mértékét és azok egymáshoz viszonyított arányát ismertetjük.

Letöltések

Megjelent

2008-02-15

Hogyan kell idézni

Az angol telivérek versenyteljesítményét kifejező genetikai paraméterek és az arra ható tényezők II. A versenyteljesítményt befolyásoló tényezők (Irodalmi áttekintés). (2008). ACTA AGRARIA KAPOSVARIENSIS, 12(3), 49-59. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1924

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>