Szabadtértervezés történeti környezetben

Egy választható egyetemi tárgy története és tapasztalatai

Szerzők

  • Balogh Péter István Budapesti Corvinus Egyetem, Kert- és Szabadtértervezési Tanszék
  • Fatsar Kristóf Budapesti Corvinus Egyetem, Kertművészeti Tanszék

Kulcsszavak:

szabadtér, kerttörténet, történeti kert, műemléki környezet, rekonstruktív megújítás, stilizált megújítás, historizálás, ellenpontozás, esettanulmány

Absztrakt

A Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán négy éven keresztül – egészen a közelmúltig – létezett a Tervezés műemléki környezetben című választható tárgy,1 amelyet e cikk két, különböző tanszékeken oktató szerzője jegyzett.
A kurzus meghirdetését több éves tervezgetés előzte meg. Azért használjuk a gyakorító képzős formát, mert a folyamat lassan és periodikusan haladt előre. Motivációink között az első sorban kell említeni egymás szakterületének kölcsönös nagyra becsülését, és azt az igényt, hogy ismereteinket valamilyen közös cél érdekében ötvözzük; mindezt úgy, hogy az egymástól való tanulás mellett a hallgatók is profitáljanak ebből a közös vállalkozásból. Később, a kurzusok során tapasztalt mindvégig jó hangulat azt igazolja, hogy ezt a célt sikerült elérni. Szakmapolitikai célunk pedig annak demonstrálása volt, hogy a különböző képzési irányok között szétforgácsolt képzésünk oktatói képesek az összefogásra, és ezáltal egy új minőségű együttműködés létrehozására.

Szerző életrajzok

  • Balogh Péter István, Budapesti Corvinus Egyetem, Kert- és Szabadtértervezési Tanszék

    egyetemi docens
    E-mail: peter.balogh@uni-corvinus.hu

  • Fatsar Kristóf, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertművészeti Tanszék

    egyetemi tanár
    E-mail: kristof.fatsar@uni-corvinus.hu

Hivatkozások

Balogh Péter István Balogh: Szabadtér-tervezés történeti környezetben, 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2006/3, 38–44.

Balogh Péter István: Landscape design in a historical environment, 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 2006/3, pp. 38-44.

Csepely-Knorr Luca: Budapesti közparkok koncepciói a századfordulón, Diplomamunka, ELTE Művészettörténeti Intézet, 2010, 68-69.

Dezső Radó: Budapesti parkok és terek (Parks and spaces in Budapest) Budapest 1985, p. 111.

Eszter Geszti: A nagytétényi kastély története (The history of the Nagytétény Manor), in Magyar Műemlékvédelem 1969–1970, Budapest 1972, pp. 53-61.

Gombos Zoltán: Régi kertek Pesten és Budán, Budapest 1974

Kristóf Fatsar: Magyarországi barokk kertművészet (Baroque garden art in Hungary) Budapest 2008, catalogue item Nr. 79.

Luca Csepely-Knorr: Budapesti közparkok koncepciói a századfordulón (Concepts of public parks in Budapest at the turn of the last century) Master's Thesis, ELTE Institute of Art History, 2010

Raymund Rapaics: Magyar kertek (Hungarian gardens) Budapest, no year. [1940], pp. 279-280.

Zoltán Gombos: Régi kertek Pesten és Budán (Old gardens in Pest and Buda) Budapest 1974, pp. 105-119.

Letöltések

Megjelent

2012-02-01

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Szabadtértervezés történeti környezetben: Egy választható egyetemi tárgy története és tapasztalatai. (2012). 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 25, 18-40. https://journal.uni-mate.hu/index.php/4D/article/view/5713

Hasonló cikkek

1-10 a 103-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>