Fogalmi megközelítés városi és vidéki forgatókönyvekhez

Szerzők

  • Diego Nápoles Centro Universitario de Ciencias Sociales y Humanidades de la Universidad de Guadalajara, México
  • Francisco Jalomo Centro Universitario de Ciencias Sociales y Humanidades de la Universidad de Guadalajara, México

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3433

Kulcsszavak:

Városi, vidéki, fogalmi konfliktus, város vs vidék, globalizáció

Absztrakt

Jelenleg arról a diskurzusról beszélünk, hogy a világ lakosságának több mint fele városi terekben él, ezt a folyamatot helyettesítve, fogalmilag a városról beszélünk. A fogalmi konszenzus kialakulását azonban még nem pontosan az jelenti, hogy mit tekintünk városi térnek, a városi világnak, vagy egyszerűen csak a városi terminusnak. Hasonlóképpen nehéz megegyezni a vidék definíciójában. Bár a gyakorlatban vannak sejtések az egyik vagy másik koncepciónál érvényesülő különbségről, a szakértők által elfogadott paradigma nincs e kérdésekben. Például lehet találni olyan területeket, amelyek a közelmúltban urbanizálódtak olyan régiókban, amelyeket vidékinek minősítettek volna, vagy fordítva. Ezért a szó szerinti áttekintéssel ez a kutatás néhány általános jellemzőt igyekszik meghatározni, amelyek megkönnyítik manapság a vidéki és a városi tér megkülönböztetését. Például Mexikó esetében a tér egy társadalmi osztály, amely az emberi csoportok cselekvésében, következésképpen a kontextuális szerkezetében és a történelem és az idő függvényében változó jellemzőiben rejlik. Az olyan jelenségek, mint a globalizáció, amelyek társadalmilag és földrajzilag is hatnak, szintén befolyásolják azokat a nyilvánvaló különbségeket, amelyek egészen a közelmúltig jellemezték a vidéki területek városi tereit, a hagyományokkal átitatott közszolgáltatások elkezdték elmosni az egymás közötti egyenlőtlenségeket. Bizonyítékot találni a kapitalista befektetések behatolására mind a városi, mind a vidéki területeken turisztikai és ipari komplexumokon keresztül. Hasonlóan hozzájárul az átalakuláshoz a szolgáltató szektor növekvő beavatkozása a vidéki gazdaságba, a vidéki terek erősödése, a fejletlen országokból a fejlett országokba történő nagymértékű migráció során keletkező identitások átalakulása. Ugyanígy megszűnni látszik a város és a vidék közötti határ ebben az expanzív és kötelező erejű jelenségben, amikor a markánsan urbánus terekből erős nyomás nehezedik, szemben a vidéki térbeliséggel, a környezete felé is folyamatosan növekvő invázióval. Ebből következően az egyik levonható következtetés az, hogy a vidéki és városi terekben tapasztalható összes folyamat egyre inkább a társadalmi-térbeli kapcsolatokat fenntartó és növelő globális rendszertől, de a helyi és szilárd kötődésektől függ. Helyénvaló e két társadalmi forgatókönyv komplex elemzése, valamint az itt javasolt új fogalmi struktúrák és elemzési kategóriák létrehozása a megfelelő megközelítéshez.

Szerző életrajzok

  • Diego Nápoles, Centro Universitario de Ciencias Sociales y Humanidades de la Universidad de Guadalajara, México

    Centro Universitario de Ciencias Sociales y Humanidades de la Universidad de Guadalajara, México

    diego.napoles@academicos.udg.mx

  • Francisco Jalomo, Centro Universitario de Ciencias Sociales y Humanidades de la Universidad de Guadalajara, México

    jalomo19@hotmail.com

Hivatkozások

Baigorri, A. 1995: De lo rural a lo urbano, V Congreso Español de Sociología, Granada, España, pp. 1–14.

Bauman, Z. 2003: Modernidad Líquida. D.F., México: Fondo de Cultura Económica.

Bauman, Z. 2001: Globalización. Consecuencias humanas. D.F., México: Fondo de Cultura Económica

Borja, J. 2003: La ciudad conquistada Alianza Ensayos, Alianza Editorial, Madrid, España.

Cacciari, M. 2010: La ciudad. Editorial Gustavo Gili, Barcelona, España. Castells, M. 1999: La Cuestión urbana. Barcelona, España: Ed. Siglo XXI.

Dau, E. 1994: La conurbación del Valle de Atemajac: aproximación a la problemática de las conurbaciones desarrolladas en circunscripciones diversas, Guadalajara. El Colegio de Jalisco- Asociación Mexicana de Ingeniería.

García, N. 2014: Imaged Globalization. U.S.A.: Duke University Press.

Harvey, D. 1998: La condición de la posmodernidad. Investigación sobre los orígenes del cambio cultural. Buenos Aires: Amorrortu Editores.

Herzer, H. 2005: Situación del hábitat de los municipios del área metropolitana del Rosario en materia de suelo y vivienda. CEPAL-ONU, Santiago de Chile, Chile.

Lefebvre, H. 1970: Du rural à l'urbain. Editions Anthropos.

Lezama, J. 1993: Teoría social, espacio y ciudad. D.F., México: El colegio de México. Lynch, K. 2008: The image of the city. Editorial Gustavo Gili, Barcelona, España.

Paniagua M. 2002: Lo rural, ¿hechos, discursos o representaciones?: una perspectiva geográfica de un debate clásico. Revista: Información Comercial Española, Número 756, agosto – septiembre, España PP. 61–71.

Peña, G. P. V., Medina, G. J. P. C., Mora, G. S. G. (2002). Urbano-rural, constante búsqueda de fronteras conceptuales. Revista de información y análisis, 20, 17–24.

Quezada, S. 2017: La transición de lo rural a lo urbano en dos novelas de Agustín Yáñez, en Sánchez, M. y Moreno, J. (Coordinadoras) en Ensayos sobre literatura mexicana IV, Lo urbano y lo rural, CUCSH-Universidad de Guadalajara, Guadalajara, Jalisco, México, pp. 69–81.

Sobrino, L. 2003: Zonas metropolitanas de México en 2000: conformación territorial y movilidad de la población ocupada (parte A), Revista Estudios Demográficos y Urbanos, Número 54, septiembre-diciembre, El Colegio de México, Distrito Federal, México, pp. 461–507. https://doi.org/10.24201/edu.v18i3.1156

Letöltések

Megjelent

2021-11-15

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Fogalmi megközelítés városi és vidéki forgatókönyvekhez. (2021). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 19(2), 99-106. https://doi.org/10.56617/tl.3433

Hasonló cikkek

1-10 a 51-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.