A hazai háztartási élelmiszerhulladékba kerülő sertéshús és sertéshúskészítmények egyes társadalmi és ökológiai hatásai

Szerzők

  • Hubert Klára Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék
  • Szűcs István Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2017.04.01.42-56

Kulcsszavak:

háztartási élelmiszerhulladék, sertéshús és sertéshúskészítmények, szegénység

Absztrakt

A cikkben a lakossági és gasztro szektorban, valamint a közétkeztetésben „kidobott” sertéshús/sertéshús készítmények eredményeként felmerülő egyes társadalmi és ökológiai hatások kérdéskörével foglalkoztunk. Kalkulációinkkal többek között arra fontos megállapításra szeretnénk felhívni a figyelmet, miszerint a sertéshús kommunális hulladékba kerülésével egyidejűleg elpazarolt pénzből a hazánkban éhező-, illetve nélkülöző gyermekek 1/5-ének „sertéshús szelet igényét” fedezhetnénk, amennyiben minden egyes évben igénybe vennék az általános iskolában, valamint a gimnáziumban nyújtott közétkeztetési szolgáltatást, feltételezve, hogy a gyermekek „szelethús igényének” 50%-át sertéshúsból biztosítják.

Szerző életrajzok

  • Hubert Klára, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék

    PhD-hallgató
    E-mail: hubert.klara@econ.unideb.hu

  • Szűcs István, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék

    egyetemi docens
    E-mail: szucs.istvan@econ.unideb.hu

Hivatkozások

Anonymus 1: http://www.ofe.hu/inet/ofe/hu/menu/ujjogi/jogszab/alt/alt6/object/19_2004_rend.pdf letöltés: 2017.03.04.

Anonymus 2: http://www.erdekesvilag.hu/megdobbento-adatok-az-ehinseg-vilagterkepe/ letöltés: 2016.11.24.

Anonymus 3: http://www.ohki.hu/ohki_archivum/tevekenysegunk/hazai_kutatasok/koleszterinvizsg.pdf letöltés: 2017.03.08.

Anonymus 4: http://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/sertes-kaloriatablazat.php letöltés: 2016.12.02.

Anonymus 5: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400037.EMM letöltés: 2016.11.24.

Anonymus 6: http://mkk.szie.hu/dep/takt/Download/tananyag/bscr/hizosertes.pdf letöltés: 2016.11.06.

Bánáti, D. (2006): Agricultural ethics. Editorial. Acta Alimentaria, 35 (2), 149-151.

Borbély, Cs. (2014): Az élelmiszerpazarlás kérdése. Holstein Magazin, XXII. évf. 4. sz./2014.

BPEX (2014): Life Cycle Assessment of British Pork. Environmental impacts of pig production 2008-2012 and forecast to 2020. http://pork.ahdb.org.uk/media/2681/life_cycle_assessment_of_british_pork_-_executive_summary.pdf letöltés: 2017.01.14.

Császár, L. (2014): Az élelmiszer-pazarlás prioritást élvező probléma. Megtartották az Élelmiszer Érték Fórumot. Élelmiszer, XXII. évf. 10. sz./2014.

Császár, L. (2015): Új utak az élelmiszermentésben. Élelmiszer, XXIII. évf. 10. sz./2015.

Dalgaard R. - Halberg N. - Hermansen J. E. (2007): Danish pork production. An environmental assessment. University of Aarhus Sciences Department of Agroecology and Environment. http://gefionau.dk/lcafood/djfhus82ny.pdf letöltés: 2017.01.14.

European Commission (2010): Preparatory study on food waste across EU 27. http://ec.europa.eu/environment/eussd/pdf/bio_foodwaste_report.pdf letöltés: 2017.01.14.

Eurostat (2013): Statistics on the pig population, slaughtering and pigmeat production. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics- explained/index.php/File:Statistics_on_the_pig_population,_slaughtering_and_pigmeat_production,_2013.png letöltés: 2017.03.04.

FAO (2010): Food and energy: a sustainable approach. http://www.fao.org/ag/humannutrition/25395-065cbc582ecc50451ee9fcd926b6c81d6.pdf letöltés: 2016.05.28.

FAO (2011): Global food losses and food waste – extent, causes and prevention. (A globális élelmiszer-veszteség és élelmiszer-hulladék mennyisége, keletkezésének okai és megelőzése.) Róma, ENSZ FAO. http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e.pdf letöltés: 2016.05.28.

FAO (2014): Animal production and health. http://www.fao.org/Ag/againfo/themes/en/meat/background.html letöltés: 2017.03.04.

FAO (2016): Number of undernourished/starving people worldwide 1990-2015 (in millions). http://www.statista.com/statistics/264900/number-of-undernourished-starving-people-worldwide/ letöltés: 2016.05.28.

Ferge Zs. (2001): A magyarországi szegénységről. http://www.fszek.hu/szociologia/szszda/ferge_moi.pdf letöltés: 2017.03.04.

Hoekstra, A. (2010): The waterfootprint: water in the supply chain – Water Footprint Network. Emain practice – focus on water, The Environmentalist, 01.03.2010., issue 93.

Husz, I. – Marozsán Cs. (2004): Szociális nyári gyermekétkeztetés − egy rendelet tanulságai: http://www.esely.org/kiadvanyok/2014_5/2004-5_2-2_husz-marozsan_szocialis_nyari.pdf letöltés: 2016.11.24.

Kiss I. (2010): Állattenyésztési irányszámok (segédlet) sertés. http://saccer-ptipti.blogspot.hu/2010/12/allattenyesztesi-iranyszamok-segedlet.html letöltés: 2016.11.06.

KSH (2016): Sertéshúsmérleg. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm01.html letöltés: 2016.09.28.

KSH (2016): Állatállomány. http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_oma003.html 2017.03.04.

KSH (2016): Egyes termékek és szolgáltatások éves fogyasztói átlagára. http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf003b.html letöltés: 2016.09.28.

KSH (2016): Egy főre jutó hazai sertéshús fogyasztás. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm01.html letöltés: 2016.09.28.

Lipinski B. - Hanson C. - Lomax J. - Kitinoja L. - Waite R. - Searchinger T. (2013): Reducing Food Loss and Waste. World Resources Insitute. http://www.wri.org/sites/default/files/reducing_food_loss_and_waste.pdf letöltés: 2017.01.14.

Magyar Élelmiszerbank (2015): Amiből sokan jóllakhatnak. http://www.elelmiszerbank.hu/elemiszerbank_szja_201503_LT.html letöltés: 2016.06.02.

Magyar Vöröskereszt (2014): Szociális segítségnyújtás. http://www.voroskereszt.hu/szocialis-segitsegnyujtas.html letöltés: 2016.06.02.

Mészáros, Gy. (2005): Az állattartásban keletkező szennyező anyagok kibocsátásának hatása a talajra, az élővizekre és a levegőre. Tanácsadási füzetek a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv intézkedéseihez.

Nábrádi A. – Szűcs I. (2004): „Gazdasági tartalékok a sertéságazatban.” In: A hús. Kiadó: Országos Húsipari Kutatóintézet Kht. 14. évf. 1. szám ISSN: 1215-0665. 47-54 p.

Németh, A. (2015): Sertések hőgutájának elkerülhetősége. http://www.vht.hu/article/show/800 letöltés: 2016.12.02.

Parfitt, J. − Barthel, M. − Macnaughton, S. (2010): Food Waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 365 (1554), 3065-3081.

Schneider, F. (2008): Wasting Food – An Insistent Behaviour. In: Edmonton Waste Management Centre of Excellence (Hrsg.), Waste – The Social Context ’08 Urban Issues & Solutions. International conference, 11-15 May 2008, Edmonton, Alberta, Canada.

Szabó, J. (2013): Éhezés kontra mezőgazdaság. Agrárágazat, XIV. évf. 2. sz./2013.

USDA (2016): Livestock and poultry: World Markets and Trade. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_poultry.pdf 2017.03.04.

Vida, V. (2012): A sertéshús fogyasztói megítélése és piaci helyzete Magyarországon. https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/129496/Phd_VV_vegleges_2012_05_23-t.pdf?sequence=7&isAllowed=y letöltés: 2016.11.30.

Letöltések

Megjelent

2017-03-28

Hasonló cikkek

201-210 a 278-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.