Certain social and ecological impacts of pork and pork products going to household waste in Hungary

Authors

  • Klára Hubert Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék
  • István Szűcs Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2017.04.01.42-56

Keywords:

háztartási élelmiszerhulladék, sertéshús és sertéshúskészítmények, szegénység

Abstract

In social terms, quantification of energy content from pork/pork product wastage is one of our targets in connection with the reduction of food waste. An average waste of energy content from 10% food wastage of pork/pork products is up to 53 000 million Kcal. Food wastage triggers several ecological effects under our assessment including excess water use, relating to pork/pork product wastage, calculated by specific water footprint by Hoekstra, excess greenhouse gas use calculated by specific CO2 footprint published by FAO, 2010 and ammonia emission by Mészáros, 2005 calculated by specific nitrogen loss deriving from slurry of pigs for fattening. Water use of 58 million m3, 117 million m3, 175 million m3, 232 million m3 is unnecessary due to 5%, 10%, 15%, 20% wastage of pork/pork products, respectively.

Author Biographies

  • Klára Hubert, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék

    PhD-hallgató
    E-mail: hubert.klara@econ.unideb.hu

  • István Szűcs, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet, Üzemtani és Vállalati Tervezés Tanszék

    egyetemi docens
    E-mail: szucs.istvan@econ.unideb.hu

References

Anonymus 1: http://www.ofe.hu/inet/ofe/hu/menu/ujjogi/jogszab/alt/alt6/object/19_2004_rend.pdf letöltés: 2017.03.04.

Anonymus 2: http://www.erdekesvilag.hu/megdobbento-adatok-az-ehinseg-vilagterkepe/ letöltés: 2016.11.24.

Anonymus 3: http://www.ohki.hu/ohki_archivum/tevekenysegunk/hazai_kutatasok/koleszterinvizsg.pdf letöltés: 2017.03.08.

Anonymus 4: http://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/sertes-kaloriatablazat.php letöltés: 2016.12.02.

Anonymus 5: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400037.EMM letöltés: 2016.11.24.

Anonymus 6: http://mkk.szie.hu/dep/takt/Download/tananyag/bscr/hizosertes.pdf letöltés: 2016.11.06.

Bánáti, D. (2006): Agricultural ethics. Editorial. Acta Alimentaria, 35 (2), 149-151.

Borbély, Cs. (2014): Az élelmiszerpazarlás kérdése. Holstein Magazin, XXII. évf. 4. sz./2014.

BPEX (2014): Life Cycle Assessment of British Pork. Environmental impacts of pig production 2008-2012 and forecast to 2020. http://pork.ahdb.org.uk/media/2681/life_cycle_assessment_of_british_pork_-_executive_summary.pdf letöltés: 2017.01.14.

Császár, L. (2014): Az élelmiszer-pazarlás prioritást élvező probléma. Megtartották az Élelmiszer Érték Fórumot. Élelmiszer, XXII. évf. 10. sz./2014.

Császár, L. (2015): Új utak az élelmiszermentésben. Élelmiszer, XXIII. évf. 10. sz./2015.

Dalgaard R. - Halberg N. - Hermansen J. E. (2007): Danish pork production. An environmental assessment. University of Aarhus Sciences Department of Agroecology and Environment. http://gefionau.dk/lcafood/djfhus82ny.pdf letöltés: 2017.01.14.

European Commission (2010): Preparatory study on food waste across EU 27. http://ec.europa.eu/environment/eussd/pdf/bio_foodwaste_report.pdf letöltés: 2017.01.14.

Eurostat (2013): Statistics on the pig population, slaughtering and pigmeat production. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics- explained/index.php/File:Statistics_on_the_pig_population,_slaughtering_and_pigmeat_production,_2013.png letöltés: 2017.03.04.

FAO (2010): Food and energy: a sustainable approach. http://www.fao.org/ag/humannutrition/25395-065cbc582ecc50451ee9fcd926b6c81d6.pdf letöltés: 2016.05.28.

FAO (2011): Global food losses and food waste – extent, causes and prevention. (A globális élelmiszer-veszteség és élelmiszer-hulladék mennyisége, keletkezésének okai és megelőzése.) Róma, ENSZ FAO. http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e.pdf letöltés: 2016.05.28.

FAO (2014): Animal production and health. http://www.fao.org/Ag/againfo/themes/en/meat/background.html letöltés: 2017.03.04.

FAO (2016): Number of undernourished/starving people worldwide 1990-2015 (in millions). http://www.statista.com/statistics/264900/number-of-undernourished-starving-people-worldwide/ letöltés: 2016.05.28.

Ferge Zs. (2001): A magyarországi szegénységről. http://www.fszek.hu/szociologia/szszda/ferge_moi.pdf letöltés: 2017.03.04.

Hoekstra, A. (2010): The waterfootprint: water in the supply chain – Water Footprint Network. Emain practice – focus on water, The Environmentalist, 01.03.2010., issue 93.

Husz, I. – Marozsán Cs. (2004): Szociális nyári gyermekétkeztetés − egy rendelet tanulságai: http://www.esely.org/kiadvanyok/2014_5/2004-5_2-2_husz-marozsan_szocialis_nyari.pdf letöltés: 2016.11.24.

Kiss I. (2010): Állattenyésztési irányszámok (segédlet) sertés. http://saccer-ptipti.blogspot.hu/2010/12/allattenyesztesi-iranyszamok-segedlet.html letöltés: 2016.11.06.

KSH (2016): Sertéshúsmérleg. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm01.html letöltés: 2016.09.28.

KSH (2016): Állatállomány. http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_oma003.html 2017.03.04.

KSH (2016): Egyes termékek és szolgáltatások éves fogyasztói átlagára. http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf003b.html letöltés: 2016.09.28.

KSH (2016): Egy főre jutó hazai sertéshús fogyasztás. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm01.html letöltés: 2016.09.28.

Lipinski B. - Hanson C. - Lomax J. - Kitinoja L. - Waite R. - Searchinger T. (2013): Reducing Food Loss and Waste. World Resources Insitute. http://www.wri.org/sites/default/files/reducing_food_loss_and_waste.pdf letöltés: 2017.01.14.

Magyar Élelmiszerbank (2015): Amiből sokan jóllakhatnak. http://www.elelmiszerbank.hu/elemiszerbank_szja_201503_LT.html letöltés: 2016.06.02.

Magyar Vöröskereszt (2014): Szociális segítségnyújtás. http://www.voroskereszt.hu/szocialis-segitsegnyujtas.html letöltés: 2016.06.02.

Mészáros, Gy. (2005): Az állattartásban keletkező szennyező anyagok kibocsátásának hatása a talajra, az élővizekre és a levegőre. Tanácsadási füzetek a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv intézkedéseihez.

Nábrádi A. – Szűcs I. (2004): „Gazdasági tartalékok a sertéságazatban.” In: A hús. Kiadó: Országos Húsipari Kutatóintézet Kht. 14. évf. 1. szám ISSN: 1215-0665. 47-54 p.

Németh, A. (2015): Sertések hőgutájának elkerülhetősége. http://www.vht.hu/article/show/800 letöltés: 2016.12.02.

Parfitt, J. − Barthel, M. − Macnaughton, S. (2010): Food Waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 365 (1554), 3065-3081.

Schneider, F. (2008): Wasting Food – An Insistent Behaviour. In: Edmonton Waste Management Centre of Excellence (Hrsg.), Waste – The Social Context ’08 Urban Issues & Solutions. International conference, 11-15 May 2008, Edmonton, Alberta, Canada.

Szabó, J. (2013): Éhezés kontra mezőgazdaság. Agrárágazat, XIV. évf. 2. sz./2013.

USDA (2016): Livestock and poultry: World Markets and Trade. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_poultry.pdf 2017.03.04.

Vida, V. (2012): A sertéshús fogyasztói megítélése és piaci helyzete Magyarországon. https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/129496/Phd_VV_vegleges_2012_05_23-t.pdf?sequence=7&isAllowed=y letöltés: 2016.11.30.

Published

2017-03-28

Similar Articles

141-150 of 278

You may also start an advanced similarity search for this article.