Requirements of different trademarks promoting the local food productsto get to the market

Authors

  • NAGYNÉ PÉRCSI Kinga Szent István University, Faculty of Economics and Social Sciences

DOI:

https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2018.05.04.90-96

Keywords:

minőségbiztosítási rendszer, új Uniós helyi termék védjegy, védjegy funkciók

Abstract

There is a wide range of supply from the local and regional product labels so the consumers can identify the products with local origin. According to the Eurobarometer Survey (2016) most of the citizens agreed in that the use of product label are very important, however the excess number of labels can cause distrust against the food quality schemes and so called “label fatigue”. There is a wide supply from applicable product labels also in Hungary in the case of local food. The aim of this article is to introduce the variety of the labelling schemes, to systemize the labels and trademarks which are applicable in case of local food. Finally it is also an aim to analyse the quality assurance functions of the labels on the basis of international and  domestic publications. Exactly the variety of the applied labels and the consumers’ confusions relating to them put the development of an EU level local food labelling and quality scheme on the agenda because the basic functions of the labelling become this way endangered. These basic functions are that they can distinguish the product from the competing products, raise trust of the consumers. The EU regulation on the Agricultural Product Quality Scheme (2012) has already provisions relating to the opportunity to the development of a new common labelling scheme to promote local farming and marketing. I mentioned also the main requirements relating to this new forming scheme.

Author Biography

  • NAGYNÉ PÉRCSI Kinga, Szent István University, Faculty of Economics and Social Sciences

    egyetemi docens
    E-mail: nagyne.percsi.kinga@gtk.szie.hu

References

Augère-Granier, M-L. (2016): Short food supply chains and local food systems in the EU. European Parliamentary Research Service. Briefing

Canfora, I. (2016): Is the short food supply chain an efficient solution for sustainability in food market?. Florence “Sustainability of Well-Being International Forum”. 2015: Food for Sustainability and not just food, FlorenceSWIF2015. Agriculture and

Agricultural Science Procedia 8. 2016. 402 – 407

Commission Report (2013): Report from the commission to the european parliament and the council on the case for a local farming and direct sales labelling scheme. Brussels, 6.12.2013 COM(2013) 866 final. https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/quality/local-farming-directsales/pdf/com-report-12-2013_en.pd

Faludi G., Lukácsi P. (szerk.) (2014): A védjegytörvény magyarázata. HVG-ORAC Lap- és könyvkiadó Kft., Budapest, 724 p.

G. Fekete, É. (2009): Helyi termékek előállítása és értékesítése a Zala Termálvölgyében. Zalaszentgrót. Zala Termálvölgye Egyesület, 2009.

Hámori, J. (2013): Az etnocentrizmus érvényesülése a fogyasztói döntéseknél az élelmiszerek piacán, PhD Értekezés, Gödöllő, 2013

Helyi Termék Kézikönyv (2016): https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/101-helyi-termekek-kezikonyv/file

Huszák L., Mészáros E. (2011): A magyar vállalkozások iparjogvédelmi tudatossága - két kérdőíves felmérés tanulságai. Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle, 116(4): 21-41

Káposzta, József (2016): Regionális összefüggések a vidékgazdaság fejlesztésében. STUDIA MUNDI - ECONOMICA 3: 1 pp. 52-61., 10 p. (2016) DOI: https://doi.org/10.18531/Studia.Mundi.2016.03.01.52-61, ISSN 2415-9395

Káposzta, J; Nagy, H; Ökrös, I. (2008): The examination of the macroeconomic coherences of competitiveness, concerning the transport infrastructure. In: Magda, Sándor; Dinya, László (szerk.) Vállalkozások ökonómiája: XI Nemzetközi Tudományos Napok [The XI th International Scientific Days]: a Tudományos Napok előadásai, Gyöngyös, Magyarország: Károly Róbert Főiskola, (2008) pp. 497-503., 7 p. ISBN 978-963-87831-1-0.

Kneafsey, M. – Venn, L. – Schmutz, U. – Balázs, B. – Trenchard, L. – Eyden – Wood, T. – Bos, E. – Sutton, G. – Blackett, M. (2013): Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of their Socio-Economic Characteristics. JRC, 2013 (https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/quality/localfarming-direct-sales/pdf/com-report-12-2013_en.pdf).

Nagy, H; Káposzta, J. (2003): The role of multifunctional environmental policy in the agricultural development. ANNALS OF THE POLISH ASSOCIATION OF AGRICULTURAL AND AGRIBUSINESS ECONOMISTS 5 pp. 28-34. Paper: 6, 7 p. (2003) ISSN 1508-3535.

Pallóné Kisérdi, I. (2003): Lajstromozott földrajzi árujelzők és védjegyek kapcsolata. Védjegyvilág, XIII(1): 15-18

Péli, L. – Némediné Kollár, K. – Tóth T. (2015): A hungarikumok magyarországi és nemzetközi megítélésének főbb aspektusai az egyetemi hallgatók körében, Gazdálkodás, 2015. 6. sz.

Sanders, J. – Stolze, M. – Padel, S. (2011): Use and efficiency of public support measures addressing organic farming, Institute of Farm Economics, Braunschweig, 2011.

Siklós K. (2011): Az együttes és a tanúsító védjegyek jelentősége a Védjegyjogban. Védjegyvilág, XXI(2): 2-16.

Published

2018-12-21