Water footprint of protein formation of six field crop species

Szerzők

  • M. Kassai Katalin Szent István University, Crop Production Institute, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Tarnawa Ákos Szent István University, Crop Production Institute, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. https://orcid.org/0009-0003-8665-7635
  • Jolánkai Márton Szent István University, Crop Production Institute, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Kulcsszavak:

víz-lábnyom, evapotranspiráció, fehérje, szántóföldi növényfajok

Absztrakt

Szántóföldi növényfajok fehérje produkciójának víz-lábnyoma. A növényi növekedést és fejlődést számos élettani folyamat határozza meg, amelyek mindegyikét elsődlegesen a vízellátottság mértéke befolyásolja. A gödöllői Szent István Egyetemen egy kutatás keretei között 6 szántóföldi növényfaj víz-lábnyomának elemzését végeztük el (cukorrépa Beta vulgaris, őszi árpa Hordeum vulgare, őszi búza Triticum aestivum, kukorica Zea mays, burgonya Solanum tuberosum, és lucerna Medicago sativa). A termesztett növényfajok tenyészidei evapotranspirációs havi vízfogyasztásának elemzését a kutatócsoport a csapadék függvényében, az aktuális havi vízmérleg nyomon követésével kísérleti körülmények között végezte. A kapott eredmények azt igazolják, hogy a vizsgált növényfajok közül a kalászos gabonák víz-lábnyoma a legkisebb. A kukorica értékeit nagymértékben befolyásolta a növény fehérjetartalmának jelentős ingadozása. A lucerna, a burgonya és a cukorrépa víz-lábnyoma lényegében a növényfajok evapotranspirációs jellemzőivel volt összhangban.

Információk a szerzőről

  • Jolánkai Márton, Szent István University, Crop Production Institute, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    jolankai.marton@mkk.szie.hu 

Hivatkozások

Eberhart, S. A. and Russell, W. A. 1966. Stability parameters for comparing varieties. Crop Science. 6 (1) 36–40. https://doi.org/10.2135/cropsci1966.0011183X000600010011x

Eser, A., Kassai, M. K., Tarnawa, Á., Nárai, H. F. and Jolánkai, M. 2017. Impact of crop year and nitrogen topdressing on the quantity and quality of wheat yield. Columella. 4 (1) Suppl. 157–162.

FAOSTAT 2017. https://www.fao.org/faostat/

Finlay, K. W. and Wilkinson, G. N. 1963. The analysis of adaptation in a plant breeding program. Australian J.f Agric. Res. 14. 742–754. https://doi.org/10.1071/AR9630742

FM 2017. Statistical data on agriculture. https://www.ksh.hu/hssz_tagok_fm

Hoekstra, A. Y. and Chapagain, A. K. 2007. Water footprints of nations: Water use by people as a function of their consumption pattern. Water Resource Management. 21 (1) 35–48. https://doi.org/10.1007/s11269-006-9039-x

Hohls, T. 1995. Analysis of genotype environment interactions. South African J. Sci. 91. 121–124.

Jolánkai, M., Kassai, M. K., Tarnawa, Á., Pósa, B. and Birkás, M. 2018. Impact of precipitation and temperature on the grain and protein yield of wheat (Triticum aestivum L) varieties. Időjárás. 122 (1) 31–40. https://doi.org/10.28974/idojaras.2018.1.3

Kassai, M. K., Tarnawa, Á., Nyárai, H. F., Horváth, Cs. and Jolánkai, M. 2016. Water availability and protein formations interrelations. Acta Hydrologica Slovaca. 17 (2) 260–264.

Mekonnen, M. M. and Hoekstra, A. Y. 2010. The green, blue and grey water footprint of farm animals and animal products, Value of Water Research Report Series No.48, UNESCO-IHE. https://doi.org/10.5194/hessd-8-763-2011

MSZ 6383 1998. 824/2000/EK Crop quality standards, Hungary.

Pepó, P. 2010. Adaptive capacity of wheat (Triticum aestivum L.) and maize (Zea mays L.) crop models to ecological conditions. Növénytermelés. 59 (Suppl.) 325–328. (in Hungarian)

Sváb, J. 1981. Biometriai módszerek a kutatásban (Biometric methods in research - in Hungarian). Mezőgazdasági Könyvkiadó, Budapest.

Várallyay, G. 2008. Extreme soil moisture regime as limiting factor of the plants' water uptake. Cereal Research Communications. 36 (Suppl.) 3–6.

Wichelns, D. 2010. Virtual water and water footprints offer limited insight regarding important policy questions. International Journal of Water Resources Development. 26 (4) 639–651. https://doi.org/10.1080/07900627.2010.519494

Letöltések

Megjelent

2019-10-07

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

M. Kassai, K., Tarnawa, Ákos, & Jolánkai, M. (2019). Water footprint of protein formation of six field crop species . GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 23(1), 54-61. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6329

Hasonló cikkek

1-10 a 127-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.