Dissipation of pesticides from glass-cultured tomato and their presence in the dried tomato product
Kulcsszavak:
peszticidek, élelmiszer-feldolgozás, kereszt-hatásokAbsztrakt
A peszticidek növénytermesztés és élelmiszer-feldolgozás során mutatott viselkedése nagyon fontos a human egészség és a környezetvédelem szempontjából. Kutatásunk során két növényvédőszer hatóanyag, a spirotetramat és a metalaxil-M (a Movento, illetve a Ridomil hatóanyagai) esetében vizsgáltuk, hogy együttes jelenlétük befolyásolja-e a kiürülési folyamatot, illetve, hogy milyen módon jelennek meg a termékként előállított szárított paradicsomon. Az eredményeink azt mutatták, hogy a két vegyület nyilvánvalóan befolyásolja a másik kiürülését, bár ezen befolyás mikéntjei még nem teljesen tisztázottak.
Hivatkozások
Samriti, R. Ch. and Kumari, B. 2011. Persistence and Effect of Processing on Reduction of Chlorpyriphos Residues in Okra Fruits. Bull Environ Contam. Toxicol. 87. 198–201. https://doi.org/10.1007/s00128-011-0306-z
Chavarri, M. J., Herrera, A. and Ariño, A. 2005. The decrease in pesticides in fruit and vegetables during commercial processing. Int. J. Food Sci. and Techn. 40. 205–211. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2004.00932.x
Farris, G. A., Cabras, P. and Spanedda, L. Pesticide residues in food processing. 1992. Ital. J. Food Sci. 3. 149–169.
Holland, P. T., Hamilton, D., Ohlin, B. and Skidmore, M. W. 1994. Pesticides report 31: Effects of storage and processing on pesticide residues in plant products (Technical Report). Pure and Applied Chemistry 66. 335–356. https://doi.org/10.1351/pac199466020335
Zhang, Q., Zhang, G., Yin, P., Lv, Ph., Yuan, S., Chen, J., Wei, B. and Wang, C. 2015. Toxicological effects of soil contaminated with spirotetramat to the earthworm Eisenia fetida. Chemosphere 139. 138–145. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2015.05.091
Wang, M., Zhang, Q., Cong, L., Yin, W. and Wang, M. 2014. Enantioselective degradation of metalaxyl in cucumber, cabbage, spinach and pakchoi. Chemosphere, 95. 241–246. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2013.08.084
Malhat, F. M. 2017. Persistence of metalaxyl residues on tomato fruit using high performance liquid chromatography and QuEChERS methodology. Arab. J. Chem, 10(1). 765–768. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.12.002
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2020 Lányi Katalin , Darnay Lívia , Balogh Eszter , Cecilie M. Andvord , Lehel József
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.