Dissipation of pesticides from glass-cultured tomato and their presence in the dried tomato product

Szerzők

  • Lányi Katalin University of Veterinary Medicine Department of Food Hygiene, e-mail: lanyi.katalin@univet.hu (levelezőszerző) https://orcid.org/0000-0003-1992-6324
  • Darnay Lívia University of Veterinary Medicine Department of Food Hygiene
  • Balogh Eszter University of Veterinary Medicine Department of Food Hygiene
  • Cecilie M. Andvord University of Veterinary Medicine Department of Food Hygiene
  • Lehel József University of Veterinary Medicine Department of Food Hygiene https://orcid.org/0000-0001-8021-0566

Kulcsszavak:

peszticidek, élelmiszer-feldolgozás, kereszt-hatások

Absztrakt

A peszticidek növénytermesztés és élelmiszer-feldolgozás során mutatott viselkedése nagyon fontos a human egészség és a környezetvédelem szempontjából. Kutatásunk során két növényvédőszer hatóanyag, a spirotetramat és a metalaxil-M (a Movento, illetve a Ridomil hatóanyagai) esetében vizsgáltuk, hogy együttes jelenlétük befolyásolja-e a kiürülési folyamatot, illetve, hogy milyen módon jelennek meg a termékként előállított szárított paradicsomon. Az eredményeink azt mutatták, hogy a két vegyület nyilvánvalóan befolyásolja a másik kiürülését, bár ezen befolyás mikéntjei még nem teljesen tisztázottak.

Hivatkozások

Samriti, R. Ch. and Kumari, B. 2011. Persistence and Effect of Processing on Reduction of Chlorpyriphos Residues in Okra Fruits. Bull Environ Contam. Toxicol. 87. 198–201. https://doi.org/10.1007/s00128-011-0306-z

Chavarri, M. J., Herrera, A. and Ariño, A. 2005. The decrease in pesticides in fruit and vegetables during commercial processing. Int. J. Food Sci. and Techn. 40. 205–211. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2004.00932.x

Farris, G. A., Cabras, P. and Spanedda, L. Pesticide residues in food processing. 1992. Ital. J. Food Sci. 3. 149–169.

Holland, P. T., Hamilton, D., Ohlin, B. and Skidmore, M. W. 1994. Pesticides report 31: Effects of storage and processing on pesticide residues in plant products (Technical Report). Pure and Applied Chemistry 66. 335–356. https://doi.org/10.1351/pac199466020335

Zhang, Q., Zhang, G., Yin, P., Lv, Ph., Yuan, S., Chen, J., Wei, B. and Wang, C. 2015. Toxicological effects of soil contaminated with spirotetramat to the earthworm Eisenia fetida. Chemosphere 139. 138–145. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2015.05.091

Wang, M., Zhang, Q., Cong, L., Yin, W. and Wang, M. 2014. Enantioselective degradation of metalaxyl in cucumber, cabbage, spinach and pakchoi. Chemosphere, 95. 241–246. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2013.08.084

Malhat, F. M. 2017. Persistence of metalaxyl residues on tomato fruit using high performance liquid chromatography and QuEChERS methodology. Arab. J. Chem, 10(1). 765–768. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.12.002

Letöltések

Megjelent

2020-03-06

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei