A növényi védekezőképesség fokozása egy természetes eredetű vegyülettel

Szerzők

  • Oláh Csilla Eötvös Loránd Tudományegyetem, Növényélettani és Molekuláris Növénybiológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C.
  • Rácz Ilona Eötvös Loránd Tudományegyetem, Növényélettani és Molekuláris Növénybiológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C.
  • Rudnóy Szabolcs Eötvös Loránd Tudományegyetem, Növényélettani és Molekuláris Növénybiológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C. https://orcid.org/0000-0002-2726-1687 (unauthenticated)

Kulcsszavak:

hidegstressz, kukorica, S-metilmetionin-szalicilát, stresszkivédés, tolerancia

Absztrakt

Trópusi eredetéből kifolyólag, a kukorica különösen érzékeny a hidegstressz által okozott károsodásra, amely képes csökkenteni a terméshozamot. Természetes eredetű vegyületek használata növelheti a hideggel és más stresszorokkal szembeni toleranciát. Ilyen fontos stresszvédő vegyületek az S-metilmetionin (SMM) és a szalicilsav (SA). A két hatóanyagot kombináltuk 1:1 arányban, remélve, hogy az új vegyület, az S-metilmetionin-szalicilát (MMS) ötvözi a kiindulási komponensek tulajdonságait. Az MMS hatását hidegstressznek kitett kukorica csíranövényeken vizsgáltuk. A változásokat több szinten detektáltuk: fiziológiai szinten a PSII kvantumhatékonyságát és antioxidáns enzimek aktivitását; génexpressziós szinten a fenilpropanoid útvonalon jelenlévő enzimek kifejeződését; metabolit szinten a fenilpropanoid útvonalon keletkező, stresszvédelemben jelentős szerepet betöltő fenoloidok és antociánok mennyiségét.

Információk a szerzőről

  • Oláh Csilla, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Növényélettani és Molekuláris Növénybiológia Tanszék, 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C.

    levelezőszerző
    olahcsilla5@gmail.com

Hivatkozások

D'Ambrosio, N., Guadagno, C. R. and Virzo de Santo, A. 2008. Is qE Always the Major Component of Non-photochemical Quenching? In: Allen F. J., Gantt E., Golbeck H. J., Osmond, B. (eds.) Photosynthesis. Energy from the Sun. Springer 1001-1004. ISBN: 978-1-4020-6707-5

Foyer, C. H., Vanacker, H., Gomez, D. L. and Harbinson, J. 2002. Regulation of photosynthesis and antioxidant metabolism in maize leaves at optimal and chilling temperatures: review. Plant Physiology Biochemistry. 40. 659–668. https://doi.org/10.1016/S0981-9428(02)01425-0

Horváth, E., Szalai, G. and Janda, T. 2007. Induction of Abiotic Stress Tolerance by Salicylic Acid Signaling. Journal Plant Growth Regulation. 26. 290–300. https://doi.org/10.1007/s00344-007-9017-4

Kósa, E, Szegő, D. and Horváth, E. 2009. Relationship between S-methylmethione treatment and activities of antioxidant enzymes in maize (Zea mays L.) leaves at chilling temperatures. Acta Agronomica Hungarica. 57 (4) 461–469. https://doi.org/10.1556/AAgr.57.2009.4.8

Ludmerszki, E., Rudnóy, Sz., Almási, A., Szigeti, Z. and Rácz, I. 2011. The beneficial effects of S-methyl-methionine in maize in the case of Maize dwarf mosaic virus infection. Acta Biologica Szegediensis. 55 (1) 109–112.

Páldi, K., Rácz, I., Szigeti, Z. and Rudnóy, S. 2014. S-methylmethionine alleviates the cold stress by protection of the photosynthetic apparatus and stimulation of the phenylpropanoid pathway. Biologia Plantanarum. 58 (1) 189–194. https://doi.org/10.1007/s10535-013-0356-7

Parvaiz, A. 2014. Oxidative Damage to Plant Antioxidant Networks and Signaling. Elsevier ISBN: 978-0-12-799963-0

Rácz, I., Páldi, E., Szalai, G., Janda T., Pál, M. and Lásztity, D. 2008. S-methylmethionine reduces cell membrane damage in higher plants exposed to low-temperature stress. Journal of Plant Physiology. 165. 1483–1490. https://doi.org/10.1016/j.jplph.2006.03.020

Szalai, G. 2009. A szalicilsav szerepe gazdasági növények stressztűrő képességében. Akadémia Doktori értekezés

Theocharis, A., Clement, C. and Barka, E. 2012. Physiological and molecular changes in plants grown at low temperatures. Planta. 235. 1091–1105. https://doi.org/10.1007/s00425-012-1641-y

Vogt, T. 2010. Phenylpropanoid Biosynthesis. Molecular Plant. 3. 2–20. https://doi.org/10.1093/mp/ssp106

Letöltések

Megjelent

2025-06-12

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Oláh, C., Rácz , I., & Rudnóy, S. (2025). A növényi védekezőképesség fokozása egy természetes eredetű vegyülettel. GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 20(1), 8-14. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/7000