Housing technology of suckling cows

Hungarian and international solutions

Authors

  • Andrea Kosztolányiné Szentléleki Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Szent István Campus, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Levente Kovács Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Szent István Campus, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Márton Szűcs Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesülete, 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
  • Rita Vertséné Zándoki Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Szent István Campus, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • János Tőzsér Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Szent István Campus, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2022.2.097

Keywords:

suckling cows, grazing, winter housing, feeding, calf rearing, weaning

Abstract

The authors’ aim was to review the housing technology of suckling cows in Hungary and variant solutions related to housing system. Summer and winter housing- and feeding systems for cows were introduced. Preparation for calving and related tasks were detailed, and calf care was described. Importance and circumstances of gentle weaning were highlighted, and equipment for handling of animals were demonstrated.

Author Biography

  • Andrea Kosztolányiné Szentléleki, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Szent István Campus, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    corresponding author
    kosztolanyine.szentleleki.andrea@uni-mate.hu

References

Bajnok, M., Póti P. (2020): Hogyan növelhető a legeltetett területek állateltartó képessége? Értékálló Aranykorona, 20. 10. 19–20.

Balika S. (2009): Becsüljük meg értékes teheneinket! Magyar Állattenyésztők Lapja, XIV. 8. 10–11.

Bertelsen, B. S., Faulkner, D. B., Buskirk, D. D., Castree, J. W. (1993): Beef cattle performance and forage characteristics of continous, 6-paddock and 11-paddock grazing systems. J. Anim. Sci., 71. 1381–1389. https://doi.org/10.2527/1993.7161381x

Halász A. (szerk.) (2020): Legeltetés: így lehet meghosszabbítani a legeltetési szezont. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 3. 34–35.

Halász, A., Tasi J. (2020): Gyepgazdálkodási tényezők és szerepük a legeltetéses húsmarhatartásban. Értékálló Aranykorona, 20. 1. 29–31.

Halász A., Tőzsér J. (2020): Az erdei legeltetés lehetősége Magyarországon napjainkban. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 16. 2. 118–125.

Haraszti E. (1977): A szarvasmarhák viselkedése a legelőn. In: Az állat és a legelő. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. 120–135.

Horváth A., Lénárt L., Csepreghy A., Madar M., Pálffy M., Szenci O. (2021): A field study using different technologies to detect calving at a large-scale hungarian dairy farm. Reprod. Domest. Anim., 56. (4.) 673–679. https://doi.org/10.1111/rda.13904

Kovács A. Z. (2004): A húsmarhák elhelyezése (Kalendárium). Agronapló, 8. 10. 53–55.

Kovács Z. (2009): Húsmarhák elletése. Magyar Állattenyésztők Lapja, XIV. 1. 7.

Kovács Z. (2008): Húsmarhatartók feladatai tél elején. Magyar Állattenyésztők Lapja, XIII. 11. 10.

Kovács-Mesterházy Z. (2011a): Gondolatok a húsmarhák átteleltetéséről. Magyar Állattenyésztők Lapja, XVI. 1. 8–9.

Kovács-Mesterházy Z. (2011b): Ellés körüli teendők a húsmarhatartásban. Magyar Állattenyésztők Lapja, XVI. 2. 14–15.

Kovácsné Koncz N., Penksza V., Posta J., Béri B. (2017): Különböző szarvasmarhafajták legelői viselkedésének összehasonlító vizsgálata hortobágyi szikeseken. Gyepgazdálkodási Közlemények, 15. (2.) 29–36. https://doi.org/10.55725/gygk/2017/15/2/9588

Kummer L. (2020a): A húsmarhatartás szezonális kérdései. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 2. 12–13.

Kummer L. (2020b): A húsmarhatartás szezonális kérdései 2. A borjú megszületése körüli teendők. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 3. 20–22.

Kummer L. (2020c): A húsmarhatartás szezonális kérdései 4. A szaporítás szervezése. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 6. 34–35.

MÁL (Magyar Állattenyésztők Lapja) (2020): A jó borjúválasztás szempontjai. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 11. 22–23.

Nagy G., Tasi J. (2017): A legelők és a legeltetés szerepe a húsmarhatartásban. Állattenyésztés és Takarmányozás, 66. 4. 347–364.

Orosz Sz., Horváthné Kovács B., Kruppa J., fj. Kruppa J., Iván F., Hoffman R. (2017): Húshasznú tehenek, növendék- és hízómarhák hazai tömegtakarmány-ellátása a klímaváltozás tükrében. Állattenyésztés és Takarmányozás, 66. 4. 365–382.

Póti P. (2005): Hogyan legeltessünk? Agro Napló, 9. (8.) 104–105. https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2005/8/allattenyesztes/hogyan-legeltessunk

Szabó F. (2019): A gyep optimális hasznosítása húsmarhatartással. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXIV. 8. 22–24.

Szabó F., Nagy G., Gulyás L., Tempfli K. (2020): A gyephozam és annak várható módosulása a klímaváltozás tükrében. Állattenyésztés és Takarmányozás, 69. 1. 9–16.

Szabó F., Szabó E., Gulyás L., Pongrácz L., Tempfli K., Kovács Á., Szűcs M., Keller K. (2014): A legeltetési időszak hosszának hatása a húsmarhák néhány értékmérő tulajdonságának ökonómiai súlyára és a húsmarhatartás eredményességére. Acta Agronomica Óváriensis, 56. 1. 3–12. https://doi.org/10.17108/AAO.2014.01.01

Szűcs M., Tőzsér J. (2020): A limousin fajta eredményei 2018-ban. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 16. 1. 61–69.

Viszló L. (szerk.) (2012): A természetkímélő gyepgazdálkodás. Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány. 20.

Volner M. (2021): Csúcson van a széna ára. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXVI. 8. 20–22.

Published

2022-12-30

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

Housing technology of suckling cows: Hungarian and international solutions. (2022). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 18(2), 97-125. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2022.2.097

Similar Articles

1-10 of 39

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>