Housing technology of suckling cows
Hungarian and international solutions
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2022.2.097Keywords:
suckling cows, grazing, winter housing, feeding, calf rearing, weaningAbstract
The authors’ aim was to review the housing technology of suckling cows in Hungary and variant solutions related to housing system. Summer and winter housing- and feeding systems for cows were introduced. Preparation for calving and related tasks were detailed, and calf care was described. Importance and circumstances of gentle weaning were highlighted, and equipment for handling of animals were demonstrated.
References
Bajnok, M., Póti P. (2020): Hogyan növelhető a legeltetett területek állateltartó képessége? Értékálló Aranykorona, 20. 10. 19–20.
Balika S. (2009): Becsüljük meg értékes teheneinket! Magyar Állattenyésztők Lapja, XIV. 8. 10–11.
Bertelsen, B. S., Faulkner, D. B., Buskirk, D. D., Castree, J. W. (1993): Beef cattle performance and forage characteristics of continous, 6-paddock and 11-paddock grazing systems. J. Anim. Sci., 71. 1381–1389. https://doi.org/10.2527/1993.7161381x
Halász A. (szerk.) (2020): Legeltetés: így lehet meghosszabbítani a legeltetési szezont. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 3. 34–35.
Halász, A., Tasi J. (2020): Gyepgazdálkodási tényezők és szerepük a legeltetéses húsmarhatartásban. Értékálló Aranykorona, 20. 1. 29–31.
Halász A., Tőzsér J. (2020): Az erdei legeltetés lehetősége Magyarországon napjainkban. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 16. 2. 118–125.
Haraszti E. (1977): A szarvasmarhák viselkedése a legelőn. In: Az állat és a legelő. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. 120–135.
Horváth A., Lénárt L., Csepreghy A., Madar M., Pálffy M., Szenci O. (2021): A field study using different technologies to detect calving at a large-scale hungarian dairy farm. Reprod. Domest. Anim., 56. (4.) 673–679. https://doi.org/10.1111/rda.13904
Kovács A. Z. (2004): A húsmarhák elhelyezése (Kalendárium). Agronapló, 8. 10. 53–55.
Kovács Z. (2009): Húsmarhák elletése. Magyar Állattenyésztők Lapja, XIV. 1. 7.
Kovács Z. (2008): Húsmarhatartók feladatai tél elején. Magyar Állattenyésztők Lapja, XIII. 11. 10.
Kovács-Mesterházy Z. (2011a): Gondolatok a húsmarhák átteleltetéséről. Magyar Állattenyésztők Lapja, XVI. 1. 8–9.
Kovács-Mesterházy Z. (2011b): Ellés körüli teendők a húsmarhatartásban. Magyar Állattenyésztők Lapja, XVI. 2. 14–15.
Kovácsné Koncz N., Penksza V., Posta J., Béri B. (2017): Különböző szarvasmarhafajták legelői viselkedésének összehasonlító vizsgálata hortobágyi szikeseken. Gyepgazdálkodási Közlemények, 15. (2.) 29–36. https://doi.org/10.55725/gygk/2017/15/2/9588
Kummer L. (2020a): A húsmarhatartás szezonális kérdései. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 2. 12–13.
Kummer L. (2020b): A húsmarhatartás szezonális kérdései 2. A borjú megszületése körüli teendők. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 3. 20–22.
Kummer L. (2020c): A húsmarhatartás szezonális kérdései 4. A szaporítás szervezése. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 6. 34–35.
MÁL (Magyar Állattenyésztők Lapja) (2020): A jó borjúválasztás szempontjai. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXV. 11. 22–23.
Nagy G., Tasi J. (2017): A legelők és a legeltetés szerepe a húsmarhatartásban. Állattenyésztés és Takarmányozás, 66. 4. 347–364.
Orosz Sz., Horváthné Kovács B., Kruppa J., fj. Kruppa J., Iván F., Hoffman R. (2017): Húshasznú tehenek, növendék- és hízómarhák hazai tömegtakarmány-ellátása a klímaváltozás tükrében. Állattenyésztés és Takarmányozás, 66. 4. 365–382.
Póti P. (2005): Hogyan legeltessünk? Agro Napló, 9. (8.) 104–105. https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2005/8/allattenyesztes/hogyan-legeltessunk
Szabó F. (2019): A gyep optimális hasznosítása húsmarhatartással. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXIV. 8. 22–24.
Szabó F., Nagy G., Gulyás L., Tempfli K. (2020): A gyephozam és annak várható módosulása a klímaváltozás tükrében. Állattenyésztés és Takarmányozás, 69. 1. 9–16.
Szabó F., Szabó E., Gulyás L., Pongrácz L., Tempfli K., Kovács Á., Szűcs M., Keller K. (2014): A legeltetési időszak hosszának hatása a húsmarhák néhány értékmérő tulajdonságának ökonómiai súlyára és a húsmarhatartás eredményességére. Acta Agronomica Óváriensis, 56. 1. 3–12. https://doi.org/10.17108/AAO.2014.01.01
Szűcs M., Tőzsér J. (2020): A limousin fajta eredményei 2018-ban. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia, 16. 1. 61–69.
Viszló L. (szerk.) (2012): A természetkímélő gyepgazdálkodás. Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány. 20.
Volner M. (2021): Csúcson van a széna ára. Magyar Állattenyésztők Lapja, XXVI. 8. 20–22.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Kosztolányiné Szentléleki Andrea, Kovács Levente, Szűcs Márton, Vertséné Zándoki Rita, Tőzsér János
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.