Legelő állatok táplálékválogatása és táplálkozási viselkedése
Kulcsszavak:
legelőállatok válogatási viselkedése, harapásszám, nyelőcsőfisztulaAbsztrakt
A takarmányozási költségek fontos szerepet játszanak az állattartásban, ezért a tömegtakarmány minősége a kérődző állatok esetében is nagy jelentőséggel bír. A különböző állatfajok különböző igényeket támasztanak a legelő összetételével szemben. Az állatok lehetőség szerint válogatva legelnek.
A gödöllői Gyepgazdálkodási Tanszéken dolgozó kutatócsoport 1978-1996 között három különböző vizsgálati módszer felhasználásával intenzíven vizsgálta a legelőállatok válogatási viselkedését. A tisztavetésű parcellák esetében húshasznú tehenek (hereford és limousine) legeltetése mellett a harapásszám megfigyelése történt. A juhok és lovak legeltetési vizsgálatában a parcellánkénti legelési idő feljegyzésének módszerét alkalmazták. Természetes gyepen juhok legeltetésével nyelőcsőfisztula és mikroszövettani vizsgálatok segítettek a legelőn élő növényfajok kedveltségének megállapításában.
A vártnak megfelelően az állatok a keverék növényállományokat legelték legszívesebben. Meglepő volt viszont, hogy a juhok 35 % körüli mennyiségben fogyasztottak nem pillangósvirágú kétszikű növényeket (feltételes gyomokat).
Korrelációs számításokkal igazolni lehetett bizonyos tápanyagok mennyisége és az adott növényfaj kedveltsége közötti összefüggést. Legtöbbször a szerves anyagok emészthetősége és a nyersrost tartalom gyakorolt erős befolyást a növényfajok kedveltségére.
Hivatkozások
Abdullahi, A.N. (1982): Microscopic Analysis of Feces. A Technique for Studying the Food Preference of Grazing Herbivore. Anim.Sci. Division, ACSAD/AS/P31/1982 (p.85).
Baker, D.L., Hobbs, N.T. (1982): Composition and Quality of elk Summer Diet in Colorado. J. Wildl. Manage., 46(3) 694–703. https://doi.org/10.2307/3808561
Barcsák Z. (1979): Tápanyagutánpótlás gyepterületeken. Magyar Mezőgazdaság, 34. 16–19.
Barcsák, Z., Kispál, T., Mezősi, L. (1989): Use of on Esophageal Fistula for Study the Grazing and Selective Ability of Sheeps. Anim. Husbandry and Nutrition, 537–541.
Bedő, S., Póti P. (1999): A legelő, mint takarmány szerepe a juhtenyésztésben. Állattenyésztés és takarmányozás, 48(8) 690–692.
Bell, F.R., Dennis, B., Sly, J. (1979): A Study of Olfaction and Gustatory Senses in Sheep After Olfactory Bulbectomy. Physiology and Behavior, 23(5) 919–924. https://doi.org/10.1016/0031-9384(79)90201-4
Bisoph, J.P., Froseth, J.A. (1970): Improved Techniques in Esophageal Fistulization of Sheep. American J.Vet. Res., 31(8) 1505–1507. https://doi.org/10.2460/ajvr.1970.31.08.1505
Brouwer, W. (1962): Beobachtungen über Schmackhaftigkeit und Freßlust auf der Weide. Das wirtschaftseigene Futter, 8. 186–192.
Cook, C.W.,Thorne, J.L., Blake, J.T., Edlefsen, J. (1958): Use of an Esophageal-Fistula Cannula for Collecting Forage Samples by Grazing Sheep. J. of Anim. Sci., Albany, 17(1) 189–193. https://doi.org/10.2527/jas1958.171189x
Goatcher, W.D., Church, D.C. (1970): Taste Responses in Ruminants. IV. Reactions of Pygmy Goats, Normal Goats, Sheep and Cattle to Acid and Quinin Hidrocloride. J. of Anim. Sci., Albany, 31(2) 373–382. https://doi.org/10.2527/jas1970.312373x
Herold, I., Jávor, A. (1984): A juh takarmányozása. Mg. Kiadó, Bp., 10–141.
Holechek, J.L., Shenk, J.S., Vavra, M., Arthun, D. (1982): Prediction of Forage Quality Using Near Infrared Reflectance Spectroscopy on Esophageal Fistula Samples from Cattle on Mountain Range. J. of Anim. Sci., Albany, 55(4) 971–975. https://doi.org/10.2527/jas1982.554971x
Little, D.A., Takken, A. (1970): Preparation of Oesophageal Fistulae in Cattle under Local Anaesthesia. Australian Vet. J., 46(7) 335–337. https://doi.org/10.1111/j.1751-0813.1970.tb07914.x
Mátrai, G-né. (1984): Az őz (Capreolus capreolus L.) téli táplálékösszetételének meghatározása mikroszövettani határozókulcs alapján. Doktori Értekezés, Gödöllő.
Pajor, F., Póti, P., Láczó, E. (2004): Comparison of slaughter performance of Hungarian Merino, German Mutton Merino and German Blackheaded lambs. Acta Ovariensis, 46(1) 77–83.
Rusoff, L.L., Foote, L.E. (1961): A Stainless Steel Esophageal-Fistula Cannula for Dairy Cattle Nutrition Studies. J. of Dairy Sci., 44. 1549–1550. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(61)89918-9
Szabó I. (1979): Adatok a kérődzők ízválogatásához. ATEK, Mosonmagyaróvári Mg. Tud. Kar Közleményei, 21(2) 25–38.
Szabó I. (1981): A kérődzők akaratlagos takarmányfelvétele és a takarmányok íze I. I. ATEK, Mosomagyaróvári Mg. Tud. Kar Közleményei, 23(2) 21–34.
Torell, D.T. (1954): An Esophageal Fistula for Animal Nutrition Studies. J. of Anim. Sci., Albany, 13(4) 878–884. https://doi.org/10.2527/jas1954.134878x
Tőzsér J., Holló G., Seregi I., Holló I., Andrássy Z. (2005): Magyar szürke és Holstein-fríz hízóbikák ismételt temperamentumtesztjének értékelése. Evaluation of repeated temperament tests in Hungarian Grey and Holstein Friesian fattening bulls. Magyar Állatorvosok Lapja (Hungarian Veterinary Journal), 127(2) 67–71.
Voisin, A. (1964): A talaj és a növényzet, az állat és az ember sorsa. Mg. Kiadó, Bp., 13–146.
Voisin, A. (1968): A legelő termőképessége. Mg. Kiadó, Bp., 18–240.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2005 Tasi Julianna, Barcsák Zoltán

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat a nyílt hozzáférés elvei szerint működik, cikkeire ugyanakkor a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).