Mikroalga alapú takarmánykiegészítők alkalmazási lehetőségeinek feltérképezése

Irodalmi áttekintés

Szerzők

  • Szabó Rubina Tünde Szent István Egyetem, Mezőgazdaság– és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Bodnár Ákos Szent István Egyetem, Mezőgazdaság– és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Pajor Ferenc Szent István Egyetem, Mezőgazdaság– és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Póti Péter Szent István Egyetem, Mezőgazdaság– és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Weber Mária Szent István Egyetem, Mezőgazdaság– és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

Kulcsszavak:

mikroalga, takarmánykiegészítő, kémiai összetétel

Absztrakt

Földünk népessége nő és ez magával hozza az élelmiszerek iránti egyre fokozottabb igényt. Ennek megoldása létfontosságúvá válik, amellett, hogy ezt fenntartható módon kell kiviteleznünk. Megoldást jelenthet, ha visszanyúlunk egy régi táplálékhoz, vagy ha melléktermékeket próbálunk hasznosítani, takarmányozási célra. Az algákban számos létfontosságú anyag található, így érthető az algák kedvező biológiai hatása. Kémiai összetételük ismeretes, bár élettani folyamatokban betöltött szerepük még nem teljesen tisztázott. A gazdasági állatok takarmányához hozzáadott mikroalga erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterol mennyiséget, antikarcinogén hatású, védelmet nyújt a toxikózisokkal szemben. Az algaliszt javítja az állatok egészségi állapotát, növeli a súlygyarapodást, javítja a takarmányértékesítő képességet, illetve kedvező hatást gyakorol a szaporasági mutatókra. Számos hatásuk ellenére a mikroalgák területe még nem egészen feltérképezett. 10000 faj létezését feltételezik, de csak néhány ezerből tartanak fent tenyészetet és csak néhány száznak ismertük meg a kémiai összetételét.

Információk a szerzőről

  • Szabó Rubina Tünde, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság– és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

    levelezőszerző
    Szabo.Rubina@mkk.szie.hu

Hivatkozások

Az 1275/2013/EU RENDELETE (2013. december 6.) 2002/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv I. mellékletének az arzén, a kadmium, az ólom, a nitritek, az illékony mustárolaj és a káros botanikai szennyeződések maximális szintje tekintetében történő módosításáról.

Abril, R., Garrett, J., Zeller, S. G., Sander, W. J., Mast, R. W. (2003): Safety Assessment of DHA-rich microalgae from Schizochytrium sp. Part V: target animal safety/ toxicity study in growing swine. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 37(1) 73–82. https://doi.org/10.1016/S0273-2300(02)00030-2

Ali, M. A., Leeson, S. (1995): The nutritive value of some indigenous Asian poultry feed ingredients. Animal Feed Science Technology, 55(3–4) 227-237. https://doi.org/10.1016/0377-8401(95)00801-S

Bai, A. (2013): Sertés-hígtrágyára alapozott kapcsolt energia- és takarmány-előállítás. Journal of Central European Green Innovation, 1(1) 11–20.

Becker, E.W. (2004): Microalgae in human and animal nutrition. In: Richmond A. (ed) Handbook of Microalgae Culture. Biotechnology and Applied Phycology. Oxford: Blackwell Science. pp. 461–503. https://doi.org/10.1002/9780470995280.ch18

Belay, A., Kato, T., Ota, Y. (1996): Spirulina (Arthrospira): potential application as an animal feed supplement. Journal of Applied Phycology, 8. 303–311. https://doi.org/10.1007/BF02178573

Bennedsen, M, Wang, X, Willén, R, Wadström, T, Andersen, L. P. (1999): Treatment of H. pylori infected mice with antioxidant astaxanthin reduces gastric inflammation, bacterial load and modulates cytokine release by splenocytes. Immunol Lett., 70(3) 185–189. https://doi.org/10.1016/S0165-2478(99)00145-5

Da Silva, R. L., Barbosa, J. M. (2008): Seaweed meal as a protein source for the white shrimp Lipopenaeus vannamei. Journal of Applied Phycology, 21(2) 193–197. https://doi.org/10.1007/s10811-008-9350-4

Dhargalkar, V.K., Verlecar, X.N. (2009): Southern ocean seaweeds: a resource for exploration in food and drugs. Aquaculture, 287(3–4) 229–242. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2008.11.013

Ginzberg, A., Cohen, M., Sod-Mariah, U.A., Shany, S., Rosenshtrauch, A., Arad, S. (2000): Chickens fed with biomass of the red microalga Porphyridium sp. have reduced blood cholesterol level and modified fatty acid composition in egg yolk. Journal of Applied Phycology, 12(3) 325–330. https://doi.org/10.1023/A:1008102622276

Grinstead, G. S., Tokach, M. D., Dritz, S. S., Goodband, R. D, Nelssen, J. L. (2000): Effects of Spirulina platensis on growth performance of weanling pigs. Animal Feed Science and Technology, 83(3–4) 237–247. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(99)00130-3

Hassan, A. M., Abdel-Aziem, S. H., Abdel-Wahhab, M. A. (2012): Molulation of DNA damage and alteration of gene expression during aflatoxicosis via dietary supplementation of Spirulina (Arthrospira) and whey protein concentrate. Exotoxicology and Environmental Safety, 79. 294–300. https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2012.01.017

Latcscha, T. (1990): Carotenoids in Animal Nutrition. Hoffman-La Roche Ltd., Basel, Switzerland, ISBN 3-906507-03-3.

Mordenti, A. L., Sardi, L., Bonaldo, A., Pizzamiglio, V., Brogna, N., Cipollini, I., Tassinari, M., Zaghini, G. (2010): Influence of marine algae (Schizochytrium spp.) dietary supplementation on doe performance and progeny meat quality. Livestock Science, 128(1–3) 179–184. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2009.12.003

Muller-Feuga A. (2004): Microalgae for aquaculture. The current global situation and future trends. In Richmond, A. (ed). Handbook of microalgae culture. Blackwell, Oxford. pp. 352–364. https://doi.org/10.1002/9780470995280.ch19

Peiretti, P. G., Meineri, G. (2008): Effects of diets with increasing levels of Spirulina platensis on the performance and apparent digestibility in growth rabbits. Livestock Science, 118(1–2) 173–177. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2008.04.017

Piccardi, R., Materassi, R., Tredici, M. (1999): Algae and human affairs in the 21st century. (Abstr Int Conf Appl Algol) Universita degli Studi di Firenze, Firenze.

Pulz, O., Gross, W. (2004): Valuable products from biotechnology of microalgae. Appl. Microbiol Biotechnol, 65(6) 635–648. https://doi.org/10.1007/s00253-004-1647-x

Sardi, L., Martelli, G., Lambertini, L., Parisini, P., Mordenti, A. (2006): Effects of a dietary supplement of DHA-rich marine algae on Italian heavy pig production parameters. Livestock Science, 103(1–2) 95–103. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2006.01.009

Schreckenbach, K., Thürmer, C., Loest, K., Träger, G., Hahlweg, R. (2001): Der Einfluss von Mikroalgen (Spirulina platensis) in Trockenmischfutter auf Karpfen (Cyprinus carpio). Fischer Teichwirt, 1. 10–13.

Spolaore, P., Joannis-Cassan, C., Duran, E., Isambert, A. (2006): Commercial applications of microalgae. Journal of Bioscience and Bioengineering, 101(2) 87–96. https://doi.org/10.1263/jbb.101.87

Thajuddin, N., Subramanian, G. (2005): Cyanobacterial biodiversity and potential applications in biotechnology. Current Science, 89(1) 47–57.

Vincze, L. (2012): Mikro alga: a jövő takarmánya? Magyar Állattenyésztők Lapja, 17(12) 24–25.

Waldenstedt, L., Inborr, J., Hansson, I., Elwinger, K. (2003): Effects of astaxanthin-rich algal meal (Haematococcus pluvalis) on growth performance, caecal campylobacter and clostridial counts and tissue astaxanthin concentration of broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 108(1–4) 119–132. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(03)00164-0

Wang, X., Willén, R., Wadström, T. (2000): Astaxanthin-Rich Algal Meal and Vitamin C Inhibit Helicobacter pylori Infection in BALB/cA Mice. Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 44(9) 2452–2457. https://doi.org/10.1128/AAC.44.9.2452-2457.2000

Yamaguchi, K. (1997): Recent advances in microalgal bioscience in Japan, with special reference to utilization of biomass and metabolites: a review. Journal of Applied Phycology, 8(6) 487–502. https://doi.org/10.1007/BF02186327

Internetes források

Bai, A., Vaszkó, G., Csányi, F., Tőzsér, B. (2012) Algák: mikroméretben hatalmas lehetőségek? 2012. november http://www.innoteka.hu/cikk/algak_mikromeretben_hatalmas_ lehetosegek.542.html

http1: http://algainfo.mindenkilapja.hu/

http2: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/fermentacios/ch03s02.html

http3: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3881014/

http4: http://wellstarsiker.hu/mikroalgak.html

http5: http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/mikroalga_fiatalsag_titka/160531/

http6: http://www.spirulina-mikroalga.hu/newsitem-hu-34-tobbet_a__spirulina_algarol

http7: http://www.mikroalga_gyogyaszat.abbcenter.com/?m=mikroalgak

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3881014/

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/fermentacios/ch03s02.html

http://www.ohki.hu/a-hus-szerepe-a-taplalkozasban.html

Letöltések

Megjelent

2014-12-30

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Szabó, R. T., Bodnár, Ákos, Pajor, F., Póti, P., & Weber, M. (2014). Mikroalga alapú takarmánykiegészítők alkalmazási lehetőségeinek feltérképezése: Irodalmi áttekintés. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 10(2), 157-169. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6688

Hasonló cikkek

1-10 a 11-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>