Automata fejőrobot bevezetésének hatásai a HACCP rendszerre egy tejgazdaság példáján

Szerzők

  • Lencsés Enikő Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Társadalomtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Kovács Attila Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Társadalomtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Dunay Anna Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Társadalomtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Mészáros Kornélia Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Társadalomtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.116

Kulcsszavak:

költség-haszon elemzés, tejtermelés, VMS, élelmiszerbiztonság

Absztrakt

A tanulmány fő célja, hogy bemutassa az automatizált fejési rendszer fő munkafolyamatait. A fejőrobot a Szent István Egyetem Józsefmajori Kísérleti és Tangazdaságában található, melynek egyik fő terméke a nyerstej. Ezen típusú fejőrobot, és a hozzá kapcsolódó irányított állatforgalom használata egyedülálló Magyarországon a tejtermelési gyakorlatban. A HACCP rendszer több mint tíz évvel ezelőtt került bevezetésre a tejminőség javítására és az Uniós jogszabályoknak való megfelelés céljából. A fejőrobot használata a HACCP rendszer alkalmazásában is változásokat okozott: egyszerűbb és biztonságosabb lett a fejés. Ezen kívül csökkent a fizikai és a biológiailag kritikus pontok mennyisége. A fejőrobot használata számos előnnyel jár: egyrészt segíti a vállalati folyamatok hatékonyabb irányítását, másrészt csökkenti az állatokat érő stressz hatásokat, továbbá növeli az élelmiszerbiztonságot. A tanulmány további célja, hogy meghatározza a költségek változását a fejőrobot bevezetésével a tejgazdaságban.

Információk a szerzőről

  • Lencsés Enikő, Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Társadalomtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézete, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

    levelezőszerző
    lencses.eniko@gtk.szie.hu

Hivatkozások

Fodor, I., Dunay, A., Ózsvári, L. (2014): Economic impacts of mastitis and reproductive disorders in the Hungarian dairy herds. In: Dunay A (ed.) Challenges for the Agricultural Sector in Central and Eastern Europe. 260 p., Agroinform Kiadó, Budapest, pp. 227–245. https://doi.org/10.18515/dBEM.M2014.n01.ch15

Illés, B. Cs. (1992): A juhágazat jövedelmezőségét befolyásoló tényezők vizsgálata, a versenyképesség növelésének lehetőségei. Kandidátusi disszertáció, MTA-TMB, Budapest, 201 p.

Illés, B. Cs. (1998): Az állattenyésztési ágazatok versenyképességének értékelése, figyelemmel a várható mezőgazdasági struktúraváltozásokra. Tudományos Közlemények – GATE GTK, Gödöllő, No. 1, pp. 187–193.

Illés, B. Cs. (2000): A beruházásgazdaságossági elemzés alapjai. In: Berszán, G., Várszegi, T.: Agrárgazdasági élelmiszer-előállító üzem. Agroinform Kiadó, pp. 344–357.

Mishan, E. J. (1982): Költség-haszon elemzés (Cost-benefit Analysis). Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest

Ózsvári, L., Fux, A., Illés, B. Cs., Bíró, O. (2003/a): A Staphylococcus aureus tőgygyulladás által okozott gazdasági veszteségek számszerűsítése egy nagyüzemi holstein-fríz tehenészetben. Magyar Állatorvosok Lapja, 125(10) 579–584.

Ózsvári, L., György, K., Illés, B. Cs., Bíró, O. (2003/b): A tőgygyulladás által okozott gazdasági veszteségek számszerűsítése egy nagyüzemi holstein-fríz tehenészetben. Magyar Állatorvosok Lapja, 125(5) 273–279.

Ózsvári, L., Taradán, Sz., Illés, B. Cs., Bíró, O. (2003/c): Tejtermelő szarvasmarha telepek termelési mutatóinak és gyógyszerköltségének összehasonlító vizsgálata; Magyar Állatorvosok Lapja, 125(9) 522–531.

Székely, Cs., Kovács, A., Györök, B. (2000): The practice of precision farming from an economic point of view. Gazdálkodás, 13(Spec. Issue 1) 56–65.

Vágány, J., Dunay, A. (2003): Az élelmiszer-biztonsági rendszer gazdasági hatékonyságának vizsgálata a Józsefmajori Kísérleti és Tangazdaság tehenészetében. EU Konform mezőgazdaság és Élelmiszerbiztonság Nemzetközi Tudományos Konferencia kiadványa, Gödöllő, Szent István Egyetem, pp. 446–450.

Vágány, J., Dunay, A., Székely, Cs., Pető, I. (2003): Development and Introduction of HACCP System in Józsefmajor Experimental and Demonstration Farm, a Dairy Farm for Fresh Milk Production. "Large Farm Management" Workshop, IAMO Tage, Halle, 2003. (CD: /Papers/Dunay, Peto.pdf) – 15 p.

Warnick, L. D., Janssen, D., Guard, C. L., Grohn, Y. T. (2001): The effect of lameness on milk production in dairy cows. Journal of Dairy Science 84(9) 1988–1997. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(01)74642-5

web1: http://www.delaval.com/en/-/Dairy-knowledge-and-advice/Milking/Automaticmilking/Robotic-milking-at-DeLaval/

web2: http://www.delaval.hu/About-DeLaval/Cikkeink/Fejes1/A-robotos-fejes-tortenetiattekintese/

web3: http://www.delaval.com/en/-/Dairy-knowledge-and-advice/Milking/Automaticmilking/Robotic-milking-at-DeLaval/

Letöltések

Megjelent

2015-12-22

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Automata fejőrobot bevezetésének hatásai a HACCP rendszerre egy tejgazdaság példáján. (2015). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 11(2), 116-124. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2015.2.116

Hasonló cikkek

11-19 a 19-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.