A térinformatika lehetőségei a minőségi élelmiszer termelésben

Szerzők

  • Vid Honfi
  • Róbert Barna

Kulcsszavak:

állati eredetű termék, térinformatika, minőségbiztosítás

Absztrakt

A termelésben és fogyasztásban egyre inkább meghatározóvá válik a minőség. Hazánk nyitott gazdasága nagymértékben függ a világpiactól, ezen belül is a legjelentősebb kereskedelmi partner, az Európai Unió piacától. Elmondható, hogy a mezőgazdasági üzemek minőségmenedzsmentje még a fejlett országokban sem mindenütt terjedt el. A rendkívül sokrétű, az élőlényekre jellemzően számtalan hatástól befolyásolt folyamatok elemzésének kiindulópontja a végtermék. A végterméknek kell teljesítenie azokat az elvárásokat, melyeket a felhasználók, a kereskedelem és a minőségi szabványok határoznak meg. Mivel a termesztés, elsődleges feldolgozás és tárolás dinamikus folyamat, egy minőségi probléma okozója több tényező is lehet. A minőségbiztosítás kettős folyamat, hiszen a minőségi termék előállításakor nem csak arról kell gondoskodnunk, hogy a termék az előírt követelményeknek megfeleljen, hanem folyamatos dokumentálással célszerű elérni azt, hogy megfelelő bizonyítvánnyal is rendelkezzen a piacra kerüléskor.

Letöltések

Megjelent

2002-02-15

Hogyan kell idézni

A térinformatika lehetőségei a minőségi élelmiszer termelésben. (2002). ACTA AGRARIA KAPOSVARIENSIS, 6(3), 177-184. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1629