A tej zsírsavösszetételének és konjugált linolsav-tartalmának változása az évszakok szerint (Előzetes közlemény)

Szerzők

  • Salamon Rozália Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Campus, Élelmiszertudományi Tanszék, 530104 Csíkszereda, Szabadság tér 1.
  • Vargáné Visi Éva Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kémiai-Biokémiai Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Csapóné Kiss Zsuzsanna Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kémiai-Biokémiai Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Altorjai Anna Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, 4032 Debrecen, Böszörményi u. 138.
  • Győri Zoltán Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, 4032 Debrecen, Böszörményi u. 138.
  • Borosné Győri Anikó Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, 4032 Debrecen, Böszörményi u. 138.
  • Sára Péter Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kémiai-Biokémiai Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Albert Csilla Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Campus, Élelmiszertudományi Tanszék, 530104 Csíkszereda, Szabadság tér 1.
  • Csapó János Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Campus, Élelmiszertudományi Tanszék, 530104 Csíkszereda, Szabadság tér 1. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kémiai-Biokémiai Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Kulcsszavak:

linolsav, konjugált linolsav, KLS, biológiai hidrogénezés, cisz-zsírsavak, transz-zsírsavak, sajt, vaj, egyéb élelmiszerek, tejtermékek, tejzsír, biológiai hatás, karcinogenezis

Absztrakt

A szerzők meghatározták a fekete-tarka holstein-fríz, a magyartarka és a vörös-tarka holstein-fríz tejének zsírsav-összetételét, és a zsírsavösszetétel-változását márciustól februárig. Megállapították, hogy a telített zsírsavak a nyári hónapokban minimumot (vajsav: 2,8–2,9 relatív%; mirisztinsav: 10,9–11,0%; palmitinsav: 28,1–28,2%; sztearinsav: 10,4–10,5%), a téli és a kora tavaszi hónapokban pedig maximumot mutatnak (vajsav: 3,6–3,7 relatív%; mirisztinsav: 11,5–11,7%; palmitinsav: 28,7–28, %; sztearinsav: 10,7–10,8%). Az olajsav (nyáron: 26,7%; télen: 25,0%), a linolsav (nyáron: 3,3%; télen: 1,7%) és a linolénsav (nyáron: 1,7%; télen: 0,9%), valamint a konjugált linolsav (nyáron: 1,4%; télen: 0,8%) maximumát a nyári hónapokban, minimumát pedig télen érte el. A nyári hónapokban mért nagyobb esszenciáliszsírsav-tartalom miatt a nyári tej zsírja értékesebb, mint a télié.

Információk a szerzőről

  • Salamon Rozália, Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Campus, Élelmiszertudományi Tanszék, 530104 Csíkszereda, Szabadság tér 1.

    levelezőszerző
    salamonrozalia@sapientia.siculorum.ro

Hivatkozások

Banks, W., Clapperton, J. L., Kelly, M. E., Wilson, A. G., Crawford, R. J. M. (1980). The yield, fatty acid composition and physial properties of milk fat obtained by feeding soya oil to dairy cows. J. Sci. Food Agric., 31(4), 368–374. https://doi.org/10.1002/jsfa.2740310407

Bauman, D.E., Barbano, D. M., Dwyer, D. A., Griinari, J. M. (2000). Technical note: production of butter with enhanced conjugated linoleic acid for use in biomedical studies with animal models. J. Dairy Sci., 83. 2422–2425. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)75131-9

Chin, S. F., Liu, W., Albright, K., Pariza, M. W. (1992). Tissue levels of cis-9, trans-11 conjugated dienoic isomer of linoleic acid (CLA) in rats fed linoleic acid (LA). Faseb J., 6. A1396.

Dhiman, T. R., Anand, G. R., Satter, L. D., Pariza, M. W. (1996). Dietary effects on conjugated linoleic acid content of cow’s milk. 87th AOCS Annul Meeting and Expo, USA.

Fritsche, J., Steinhart, H. (1998). Amounts of conjugated linoleic acid (CLA) in German foods and evaluation of daily intake. Z. Lebensm Unters Forsch A, 206. 77–82. https://doi.org/10.1007/s002170050218

Ha, Y. L., Grimm, N. K., Pariza, M. W. (1987). Anticarcinogens from fried ground beef: heat-altered derivatives of linoleic acid. Carcinogenesis, 8(12), 1881–1887. https://doi.org/10.1093/carcin/8.12.1881

Ha, Y. L., Storrkson, J., Pariza, M. W. (1990). Inhibition of benzo(a)prene-inducted mouse forestomach neoplasis by conjugated dienoic derivatives of linoleic acid. Cancer Res., 50. 1097–1101.

Ip, C., Chin, S. F., Scimeca, J. A., Pariza, M. W. (1991). Mammary cancer prevention by conjugated dienoic derivative of linoleic acid. Cancer Res., 51. 6118–6124.

Jahreis, G., Fritsche, J., Steinhart, H. (1997). Conjugated linoleic acid in milk fat: high variation depending on production system. Nutr. Res., 17(9), 1479–1484. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(97)00138-3

Jiang, J., Björck, L., Fondén, R., Emanuelson, M. (1996). Occurrence of conjugated cis-9,trans-11-octadecadienoic acid in bovine milk: effects of feed and dietary regimen. J. Dairy Sci., 79. 438–445. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(96)76383-X

Kelly, M. L., Bauman, D. E. (1996). Conjugated linoleic acid: a potent anticarcinogen found in milk fat. Cornell Nutrition Conference for Feed manufacturers. Rochester NY. (proceedings) 68–74.

Kelly, M. L., Berry, D. A., Dwyer, J. M., Griinari, J. M., Chouinard, P. Y., Amburgh, M. E. W., Bauman, D. E. (1998). Dietary fatty acid sources affect conjugated linoleic acid concentrations in milk from lactating dairy cows. J. Nutr., 128(5), 881–885. https://doi.org/10.1093/jn/128.5.881

Lee, K. N., Kritchevsky, D., Pariza, M. W. (1994): Conjugated linoleic acid and atherosclerosis in rabbits. Atherosclerosis, 108(1), 19–25. https://doi.org/10.1016/0021-9150(94)90034-5

Lin, H., Boylston, T. D., Chang, M. J., Luedecke, L. O., Schultz, T. D. (1995). Survey of the conjugated linoleic acid contents of dairy products. J. Dairy Sci., 78. 2358–2365. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(95)76863-1

Mohamed, O. E., Satter, L. D., Grummer, R. R., Ehle, F. R. (1988). Influence of dietary cottonseed and soya bean on milk production and composition. J. Dairy Sci., 71. 2677–2688. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(88)79861-6

Nicolosi, R. J., Laitinen, L. (1996). Dietary conjugated linoleic acid reduces aortic fatty streak formation greater than linoleic acid in hypercholesterolemic hamsters. Faseb J., 10. 2751.

Pariza, M. W., Hargraves, W. A. (1985). A beef-derived mutagenesis modulator inhibits initiation of mouse epidermal tumours by 7,12 dimethylbenz(a)anthracene. Carcinogenesis, 6(4), 591–593. https://doi.org/10.1093/carcin/6.4.591

Parodi, P. W. (1994). Conjugated linoleic acid: An anticarcinogenetic fatty acid present in milk fat. Journal of Dairy Techology, 49. 93–97.

Precht, D., Molkentin, J. (2000). Frequency distributions of conjugated linoleic acid and trans fatty acid contents in European bovine milk fats. Milchwissenschaft, 55. 12. 687–691.

Riel, R. R. (1963). Physico-chemical characteristics of Canadian milk fat. Unsaturated fatty acids. J. Dairy Sci., 46. 102–106. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(63)88981-X

Letöltések

Megjelent

2005-10-15

Hogyan kell idézni

Salamon, R., Vargáné Visi, Éva, Csapóné Kiss, Z., Altorjai, A., Győri, Z., Borosné Győri, A., Sára, P., Albert, C., & Csapó, J. (2005). A tej zsírsavösszetételének és konjugált linolsav-tartalmának változása az évszakok szerint (Előzetes közlemény). Acta Agraria Kaposváriensis, 9(3), 1-14. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1747

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>