A tej zsírsavösszetételének és konjugált linolsav-tartalmának változása az évszakok szerint (Előzetes közlemény)
Kulcsszavak:
linolsav, konjugált linolsav, KLS, biológiai hidrogénezés, cisz-zsírsavak, transz-zsírsavak, sajt, vaj, egyéb élelmiszerek, tejtermékek, tejzsír, biológiai hatás, karcinogenezisAbsztrakt
A szerzők meghatározták a fekete-tarka holstein-fríz, a magyartarka és a vörös-tarka holstein-fríz tejének zsírsav-összetételét, és a zsírsavösszetétel-változását márciustól februárig. Megállapították, hogy a telített zsírsavak a nyári hónapokban minimumot (vajsav: 2,8–2,9 relatív%; mirisztinsav: 10,9–11,0%; palmitinsav: 28,1–28,2%; sztearinsav: 10,4–10,5%), a téli és a kora tavaszi hónapokban pedig maximumot mutatnak (vajsav: 3,6–3,7 relatív%; mirisztinsav: 11,5–11,7%; palmitinsav: 28,7–28, %; sztearinsav: 10,7–10,8%). Az olajsav (nyáron: 26,7%; télen: 25,0%), a linolsav (nyáron: 3,3%; télen: 1,7%) és a linolénsav (nyáron: 1,7%; télen: 0,9%), valamint a konjugált linolsav (nyáron: 1,4%; télen: 0,8%) maximumát a nyári hónapokban, minimumát pedig télen érte el. A nyári hónapokban mért nagyobb esszenciáliszsírsav-tartalom miatt a nyári tej zsírja értékesebb, mint a télié.
Hivatkozások
Banks, W., Clapperton, J. L., Kelly, M. E., Wilson, A. G., Crawford, R. J. M. (1980). The yield, fatty acid composition and physial properties of milk fat obtained by feeding soya oil to dairy cows. J. Sci. Food Agric., 31(4), 368–374. https://doi.org/10.1002/jsfa.2740310407
Bauman, D.E., Barbano, D. M., Dwyer, D. A., Griinari, J. M. (2000). Technical note: production of butter with enhanced conjugated linoleic acid for use in biomedical studies with animal models. J. Dairy Sci., 83. 2422–2425. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)75131-9
Chin, S. F., Liu, W., Albright, K., Pariza, M. W. (1992). Tissue levels of cis-9, trans-11 conjugated dienoic isomer of linoleic acid (CLA) in rats fed linoleic acid (LA). Faseb J., 6. A1396.
Dhiman, T. R., Anand, G. R., Satter, L. D., Pariza, M. W. (1996). Dietary effects on conjugated linoleic acid content of cow’s milk. 87th AOCS Annul Meeting and Expo, USA.
Fritsche, J., Steinhart, H. (1998). Amounts of conjugated linoleic acid (CLA) in German foods and evaluation of daily intake. Z. Lebensm Unters Forsch A, 206. 77–82. https://doi.org/10.1007/s002170050218
Ha, Y. L., Grimm, N. K., Pariza, M. W. (1987). Anticarcinogens from fried ground beef: heat-altered derivatives of linoleic acid. Carcinogenesis, 8(12), 1881–1887. https://doi.org/10.1093/carcin/8.12.1881
Ha, Y. L., Storrkson, J., Pariza, M. W. (1990). Inhibition of benzo(a)prene-inducted mouse forestomach neoplasis by conjugated dienoic derivatives of linoleic acid. Cancer Res., 50. 1097–1101.
Ip, C., Chin, S. F., Scimeca, J. A., Pariza, M. W. (1991). Mammary cancer prevention by conjugated dienoic derivative of linoleic acid. Cancer Res., 51. 6118–6124.
Jahreis, G., Fritsche, J., Steinhart, H. (1997). Conjugated linoleic acid in milk fat: high variation depending on production system. Nutr. Res., 17(9), 1479–1484. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(97)00138-3
Jiang, J., Björck, L., Fondén, R., Emanuelson, M. (1996). Occurrence of conjugated cis-9,trans-11-octadecadienoic acid in bovine milk: effects of feed and dietary regimen. J. Dairy Sci., 79. 438–445. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(96)76383-X
Kelly, M. L., Bauman, D. E. (1996). Conjugated linoleic acid: a potent anticarcinogen found in milk fat. Cornell Nutrition Conference for Feed manufacturers. Rochester NY. (proceedings) 68–74.
Kelly, M. L., Berry, D. A., Dwyer, J. M., Griinari, J. M., Chouinard, P. Y., Amburgh, M. E. W., Bauman, D. E. (1998). Dietary fatty acid sources affect conjugated linoleic acid concentrations in milk from lactating dairy cows. J. Nutr., 128(5), 881–885. https://doi.org/10.1093/jn/128.5.881
Lee, K. N., Kritchevsky, D., Pariza, M. W. (1994): Conjugated linoleic acid and atherosclerosis in rabbits. Atherosclerosis, 108(1), 19–25. https://doi.org/10.1016/0021-9150(94)90034-5
Lin, H., Boylston, T. D., Chang, M. J., Luedecke, L. O., Schultz, T. D. (1995). Survey of the conjugated linoleic acid contents of dairy products. J. Dairy Sci., 78. 2358–2365. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(95)76863-1
Mohamed, O. E., Satter, L. D., Grummer, R. R., Ehle, F. R. (1988). Influence of dietary cottonseed and soya bean on milk production and composition. J. Dairy Sci., 71. 2677–2688. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(88)79861-6
Nicolosi, R. J., Laitinen, L. (1996). Dietary conjugated linoleic acid reduces aortic fatty streak formation greater than linoleic acid in hypercholesterolemic hamsters. Faseb J., 10. 2751.
Pariza, M. W., Hargraves, W. A. (1985). A beef-derived mutagenesis modulator inhibits initiation of mouse epidermal tumours by 7,12 dimethylbenz(a)anthracene. Carcinogenesis, 6(4), 591–593. https://doi.org/10.1093/carcin/6.4.591
Parodi, P. W. (1994). Conjugated linoleic acid: An anticarcinogenetic fatty acid present in milk fat. Journal of Dairy Techology, 49. 93–97.
Precht, D., Molkentin, J. (2000). Frequency distributions of conjugated linoleic acid and trans fatty acid contents in European bovine milk fats. Milchwissenschaft, 55. 12. 687–691.
Riel, R. R. (1963). Physico-chemical characteristics of Canadian milk fat. Unsaturated fatty acids. J. Dairy Sci., 46. 102–106. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(63)88981-X
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2005 Salamon Rozália, Vargáné Visi Éva, Csapóné Kiss Zsuzsanna, Altorjai Anna, Győri Zoltán, Borosné Győri Anikó, Sára Péter, Albert Csilla, Csapó János

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
