Brojlerek növekedésének vizsgálata computer tomográffal

Szerzők

  • Andrássy-Baka Gabriella University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Romvári Róbert University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Sütő Zoltán University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Csapó János University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Szabó András University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. https://orcid.org/0000-0002-5315-0024 (unauthenticated)
  • Locsmándi László University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

Kulcsszavak:

brojler, növekedés, computer tomográf

Absztrakt

Kereskedelmi forgalmazású brojler állomány nem invaziv CT felvételezésére került sor 4–18 hetes kor között, mindkét ivarban, az izom és zsírszövet növekedési jellemzőinek vizsgálata céljából. A mellizomzat térfogatát egyedenként 16–32 CT felvétel alapján becsülve a következő értékeket kaptuk: 259, 493, 786 cm3, 195, 460, 668 cm3 hím és nőivarban 6, 12 valamint 18 hetes korban. A teljes testzsírtartalmát a testsúlytól független ún.”zsír index”-el jellemeztük. Az index értékek 7.3, 7.14, 9.48 valamint 8.8, 13.3, 21.6; voltak a két ivarban és a három életkorban. A CT–vel becsült test zsírtartalom és a kémiai analízis során nyert adatok között R2 = 0.895 összefüggést találtunk. Az egyes szövetek térfogat változását, valamint anatómiai lokalizációját 3D hisztogramokkal követtük nyomon, különös tekintettel az izomszövetre a mell- és a combrégióban, valamint a zsírszövetre az abdominális és a nyaki tájékon az életkor és az ivar összefüggésében.

Információk a szerzőről

  • Andrássy-Baka Gabriella, University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40., Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

    levelezőszerző
    baka.gabriella@sic.hu

Hivatkozások

Andrássy, G., Romvári, R., Sütő Z., Szabó A., Horn, P. (2003). Comparative study of the body. composition of different turkey genotypes by means of CT. Arch. Tierz., (accepted)

Ballay A., Horn P., Kakuk T., Jeroch H., Beker J., Sütő Z. (1983). Nagytestű pecsenyecsirkék (roasterek) előállításának biológiai, Technológiai és ökonómiai kérdései. Szaktanácsok. 4. 16–21.

Bentsen, H. B., Sehested, E. (1989). Computerized tomography of chickens. Br. Poultry Sci., 30(3), 575–585. https://doi.org/10.1080/00071668908417181

Grey, T. C., Robinson, D., Jones, J. M. (1982). Effect of age and sex on the eviscerated yield, muscle and edible offal of a commercial broiler strain. Br. Poulrty Sci., 23(4), 289–298. https://doi.org/10.1080/00071688208447960

Hancock, C. E., Bradford, G. C., Emmans, G. C., Gous, R. M. (1995). The evaluation of the growth parameters of six strains of commercial broiler chickens. Br. Polutry Sci., 36(2), 247–264. https://doi.org/10.1080/00071669508417773

Havenstein, G. B., Ferket, P. R. (2002). Estimated genetic changes in broiler growth, feed conversion and yield, 1991-2001. 11th European Poultry Conference, Bremen All abstracts with the full paper included CD of the 11th EPC .

Horn P., Sütő Z., Sørensen, P. (1998). Growth, feed conversion and mortality of commercial meat type chicken during a twenty week growing period. Arc.-f.-Geflugelkunde, 62(1), 16–20. https://doi.org/10.1016/S0003-9098(25)00654-X

Horn P. (1981). Handbook of polultry breeders.(In Hungarian) Mezőgazdasági Könyvkiadó, Budapest. 697.

Le Bihan-Duval, E., Berri, C., Baeza, E., Millet, N., Beaumont, C. (2001). Estimation of the genetic parameters of meat characteristics and of their genetic correlations with growth and body composition in an experimental broiler line. Poult. Sci., 80(7), 839–843. https://doi.org/10.1093/ps/80.7.839

Leenstra, F. R., Vereijken, P. F. G., Pit, R. (1986). Fat deposition in a broiler sire strain. I Phenotypic and genetic variation in and correlations between abdominal fat, body weight and feed conversion. Poultry Science, 65(7), 1225–1235. https://doi.org/10.3382/ps.0651225

Leenstra, F. R., Pit, R. (1988). Fat deposition in a broiler sire strain. 3. Heritability of and genetic correlatios among body weight, abdominal fat and feed conversation. Poult. Sci., 67(1), 1–9. https://doi.org/10.3382/ps.0670001

Maurus, E. M., Kirchgeßner, M., Roth, F. X. (1988). Beziehungen Zwischen Teilstückanalysen und der Ganzkörperzusammensetzung bei Broilern. Arch.f. Geflugelkunde, 52(6), 261–267. https://doi.org/10.1016/S0003-9098(25)00408-4

Mitchell, A. D., Rosebrough, R. W., Conway, J. M. (1997). Body composition analysis of energy x-ray absortiometry. Poult. Sci., 76(12), 1746–1752. https://doi.org/10.1093/ps/76.12.1746

Romvári R., Perényi M., Horn P. (1994). In vivo measurement of total body fat content of broiler chickens by X-ray computerised tomography. Znan. Prak. Poljopr. Tehnol., 24. 215–220.

Romvári R., Szendrő Zs., Jensen, J. F., Sørensen, P., Milisits G., Bogner P., Horn P., Csapó J. (1998). Noninvasive measurement of body composition of two rabbit populations between 6 - 16 week of age by computer tomography. J. of Animal Breeding and Genetics, 115(–6), 383–395. https://doi.org/10.1111/j.1439-0388.1998.tb00359.x

Romvári R., Andrássy- Baka G., Repa I.; Závoda F., Sütő Z., Horn P. (2000). In vivo 3D evaluation of breast muscle of broiler chickens by means computer tomograph XXI World's Poultry congress Montreal, august 20-24 Proccedings CD 11-14.

Romvári R., Hancz Cs., Petrási Zs., Molnár T., Horn P. (2002). Non-invasive measurement of fillet composition of four freshwater fish species by computer tomography. Aqualture International, 10. 231–240. https://doi.org/10.1023/A:1022196413528

Sørensen, P., Ducro, J. B. (1995). Age related and proportional aspects of growth in broilers. Arc. f. Geflükelkunde, No.Sonderheft, 59(Suppl. 1), 30–34. https://doi.org/10.1016/S0003-9098(25)02487-7

Savory, C. J. (2002). Effects of long- term selection for broiler traits. 11. European Poultry Conference, Bremen All abstracts with the full paper included CD of the11th EPC.

Sütő Z., Horn P., Sørensen, P., Csapó J. (1998). Carcass trait, abdominal fat deposition and chemical composition of commercial meat type chicken during a twenty week growing period. Arc.f.-Geflugelkunde, 62(1), 21–25. https://doi.org/10.1016/S0003-9098(25)00655-1

Svihus, B., Katle, J. (1993). Computerised tomography as a tool to predict composition traits in broilers. Comparisons of results across samples and years. Acta Agriculturae Scandinavia. Section A, Animal Science, 43(4), 214–218. https://doi.org/10.1080/09064709309410169

Wang, L., Chambers, J. R., McMillan, I. (1991). Heritabilities of adjusted and unadjusted feed and abdominal fat traits in a broiler dam population. Poult. Sci., 70(3), 440–446. https://doi.org/10.3382/ps.0700440

Letöltések

Megjelent

2003-02-15

Hogyan kell idézni

Andráss-Baka, G., Romvári, R., Sütő, Z., Csapó, J., Szabó, A., & Locsmándi, L. (2003). Brojlerek növekedésének vizsgálata computer tomográffal. Acta Agraria Kaposváriensis, 7(1), 19-29. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1638

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 4 5 6 7 8 9