Csirkék genotípusának, ivarának és korának hatása a baromfitakarmány hasznosítható energiájára

Szerzők

  • Akbar Yaghobfar Animal Husbandry Research Institute, Karaj, P. O. Box 31585-1483, Iran , Animal Husbandry Research Institute, Karaj, P. O. Box 31585-1483, Iran
  • F. Boldaji University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agricultural Sciences, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Csapó János University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Kulcsszavak:

metabolizálható energia, ivar, kor, genotípus, beltartalmi vizsgálat

Absztrakt

A genotípus, a kor továbbá az ivar hatását vizsgálták a látszólagos métábólizálható energiára (AME) s a nitrogénre korrigált AME-re (AMEn) 4, ill. 8 hetes korú, két genotípusú (RIR és Comish vonal) csirkében. A kísérletek célja az volt, hogy adatokat kapjanak nagy fehérje- és kis energiatartalmú (LEHP), valamint kis fehérje- és nagy energiatartalmú (HELP), referenciatakarmánynak a metabolizálható energiára gyakorolt hatásáról. Az energia- és a fehérje- tartalmat kukorica, ill. halliszt arányának változtatásával állították be. Megállapították, hogy az életkor hatása – ha az energiát kukoricával biztosították – nem szignifikáns az AME és az AMEn értékekre a 4 továbbá 8 hetes állatokban. Ezzel szemben a halliszt szignifikáns különbségeket mutatott a különböző korú valamint genotípusú csirkékben. Megállapítható volt tehát, hogy a kukorica társított vizsgálatokban még nagyobb arányban sincs hatással a métábólizálhcitó energiára e két korcsoportban. A halliszt métábólizálható energiatartalma viszont függ az életkortól és a növekedési periódustól. Ezért a LEHP takarmányra kapott AME és AMEn értékek 4–f8 hét között szignifikánsan nőttek, szignifikáns interakciót mutatva a kor, ül. a takarmány között. A látszólagos metabolizálható energia és a nitrogénre korrigált metabolizálható energia a 4 hetes állatok esetében a HELP takarmány etetésekor szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a 8 hetes állatoké a LEHP takarmány esetében.

Hivatkozások

Adnan, M. A. (1981). Influence of age and sex of growing broiler chicks and body weight of roosters on their endogenous and metabolic energy losses. Poultry Sci., 60(4), 781–785. https://doi.org/10.3382/ps.0600781

Askbrant, S. (1990). A study on effects of bird age, protein retained, level of feed intake and endogenous excretions on dietary energy metabolised. Uni. of Agri. Sci., 65. 2281–2291.

Aviniki, O., Vincze L. (1989). Raw vs. steam-flaked soyabeans in diets for young chickens. Arch. Anim. Nutr., 39(1–2), 105–109. https://doi.org/10.1080/17450398909432953

Bartov, I. (1995). Differential effect of age on metabolisable energy content of high protein-low energy and low protein – high energy diets in young broiler chicks. 36(4), 631–643. https://doi.org/10.1080/00071669508417808

Bayley, H. S. (1968). Effect of heat-treatment on the metabolisable energy value of wheat germ meal and other wheat milling by-products. Cereal Chem., 45. 557–563.

Boldaji, F. (1981). True metabolisable energy value of corn and different varieties of wheat and barley using normal and dwarf Single Comb White Leghorn roosters. Poultry Sci., 60(1), 225–227. https://doi.org/10.3382/ps.0600225

Carew, L. B. (1972). Fat absorption by the very young chick. Poultry Sci., 51(3), 738–742. https://doi.org/10.3382/ps.0510738

Chwalibog, A., Heckel, S., Thorbek, G. (1978). Protein and energy metabolism in growing broiler in relation to sex and feeding level. Zeitschrift für Tierphy. Tier. und Futter., 41(1–6), 87–99. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.1978.tb00569.x

Dublecz, K., Vincze, L., Szűts, G., Wagner, L., Jakab, E., Pál, L. (1997). Módszertani összehasonlító vizsgálat baromfi keveréktakarmányok metabolizálható energiatartalmának meghatározására. Állattenyésztés és Takarmányozás, 46. 145–154.

Fernandez, F. I. (1996). The use of the excretion of nitrogen compounds as an indirect index of the adequacy of dietary protein in chickens. Anim. Sci., 63(2), 307–314. https://doi.org/10.1017/S1357729800014867

Hill, F. W., Anderson, D. L. (1958). Comparison of metabolisable energy and productive energy determinations with growing chicks. J. Nutr., 64(4), 587–603. https://doi.org/10.1093/jn/64.4.587

Hochstetler, H. W., Scott, M. L. (1975). Metabolisable energy determinations with adult chickens. Cornell Nutr. Conf., 81–86.

Jorgensen, H., Sorensen, P. (1990). Protein and energy metabolism in broiler chickens selected for either body weight gain or feed efficiency. British Poultry Sci., 31(3), 517–524. https://doi.org/10.1080/00071669008417283

Laurin, D. E., (1985). Methods of measuring energy utilisation in broiler: Effect of genotype and presence of supplemental dietary fat. Poltry Sci., 64(5), 969–978. https://doi.org/10.3382/ps.0640969

Leenstra, F. R., Pit, R. (1987). Fat deposition in a broiler sire strain. 2. Comparisons among lines selected for less abdominal fat, lower feed conversion ratio and higher body weight after restricted and ad libitum feeding. Poultry Sci., 66(2), 193–202. https://doi.org/10.3382/ps.0660193

Leeson, S. K., Boorman, N., Lewis, D., Shrimpton, D. H. (1974). Metabolisable energy studies with turkeys: metabolisable energy of dietary ingredients. Brit. Poultry Sci., 15(2), 183–189. https://doi.org/10.1080/00071667408416094

Lodhi, G. N., Renner, R., Clandinin (1969). Studies on the metabolisable energy of rapeseed meal for growing chicks and laying hens. Poultry Sci., 48(3), 964–970. https://doi.org/10.3382/ps.0480964

March, B. E., Biely, J. (1971). Factors affecting the response of chicks to diets of different protein value: breed and age. Poultry Sci., 50(4), 1036–1040. https://doi.org/10.3382/ps.0501036

March, B. E. (1973). Variation in estimates of the metabolisable energy value of rapeseed meal determined with chickens of different ages. Poultry Sci., 52(2), 614–618. https://doi.org/10.3382/ps.0520614

Miski, A. M. A., Quazi, S. (1981). Influence ages and sex of growing broiler chicks and body weight of roosters on their endogenous and metabolic energy losses. Poultry Sci., 60(4), 781–785. https://doi.org/10.3382/ps.0600781

Mollah, Y., Bryden, W. R. (1983). Studies on low metabolisable energy wheat for poultry using conventional and rapid assay procedures and the effects of processing. British Poultry Sci., 24(1), 81–89. https://doi.org/10.1080/00071668308416716

Olsson, N., Kihlen, G. (1948). Edin’s indicator method in digestibility experiments on poultry. VIIIth World Poultry Cong., 225–232.

Polin, D., Hussein, T. H. (1982). The effect of bile acid on lipid and nitrogen retention, carcass composition, and dietary metabolisable energy in very young chicks. Poultry Sci., 61(8), 1697–1707. https://doi.org/10.3382/ps.0611697

Potter, L. M., Pudelkiewicz, W. J., Webster, L. D. (1962). Metabolisable energy and digestibility evaluation of fish meal for chickens. Poultry Sci., 41(6), 1745–1752. https://doi.org/10.3382/ps.0411745

Proudman, J. A., Mallen, W. J., Anderson, D. L. (1970). Utilisation of feed in fast- and slow-growing lines of chickens. Poultry Sci., 49(4), 961–972. https://doi.org/10.3382/ps.0490961

Scheele, C. W. (1979). 2nd European symposium on poultry nutrition. Netherlands.

Shires, A. (1987). Rate of passage of corn-canola meal and corn-soybean meal diets though the gastrointestinal tract of broiler and White Leghorn chickens. Poultry Sci., 66(1), 289–298. https://doi.org/10.3382/ps.0660289

Shires, A., Robblee, A. R., Hardin, R. T., Clandinin, D. R. (1980). Effect of the age of chickens on the true metabolisable energy values of feed ingredients. Poultry Sci., 59(2), 396–403. https://doi.org/10.3382/ps.0590396

Sibbald, I. R., Slinger, S. J., Summer, J. D. (1960). Factor affecting the metabolisable energy content of poultry feeds. Poultry Sci., 39(3), 544–556. https://doi.org/10.3382/ps.0390544

Sibbald, I. R., Slinger, S. J. (1962). Factors affecting the metabolisable content of poultry feed. 10. A study of the effect of level of dietary inclusion on the metabolisable energy value of several hight protein feedingstuffs. Poultry Sci., 41(4), 1282–1289. https://doi.org/10.3382/ps.0411282

Sibbald, I. R., Slinger, S. J. (1963a). The effects of breed, sex, and arsenical and nutrient density on the utilisation of dietary energy. Poultry Sci., 42(6), 1325–1332. https://doi.org/10.3382/ps.0421325

Sibbald, I. R., Slinger, S. J. (1963b). A biological assay for metabolisable energy in poultry feeds ingredients together with findings that demonstrate some of the problems associated with the evulation of fats. Poultry Sci., 42(2), 313–325. https://doi.org/10.3382/ps.0420313

Sibbald, I. R. (1975). The true metabolisable energy value of several feedingstuffs measured with rooster, laying hens, turkeys and broiler hens. Poultry Sci., 55(4), 1459–1463. https://doi.org/10.3382/ps.0551459

Sibbald, I. R., Price, K. (1975). Variation in the metabolisable energy values of diets and dietary components fed to adult roosters. Poultry Sci., 54(2), 448–456. https://doi.org/10.3382/ps.0540448

Sibbald, I. R. (1976). A bioassay for true metabolisable energy in feedstuffs. Poultry Sci., 54(1), 1990–1997. https://doi.org/10.3382/ps.0550303

Sibbald, I. R. (1978). The effect of the age of the assay bird on the true metabolisable energy values of feeddingstuffs. Poultry Sci., 57(4), 1008–1012. https://doi.org/10.3382/ps.0571008

Slinger, S. J. (1964). The relative abilities of two breeds of chickens and two varieties of turkeys to metabolise dietary energy and dietary nitrogen. Poultry Sci., 43(2), 329–333. https://doi.org/10.3382/ps.0430329

Sorensen, P. A., Chwalibog, A. (1983). Protein and energy metabolism in two lines of chickens selected for growth on high or low protein diets. British Poultry Sci., 24(2), 237–250. https://doi.org/10.1080/00071668308416735

Spratt, R. S., Leeson, S. (1987). Determination of metabolisable energy of various diet using leghorn, dwarf, and regular broiler breeder hen. Poultry Sci., 66(2), 314–317. https://doi.org/10.3382/ps.0660314

Summers, J. D., Slinger, S. J., Sibbald, I. R. (1964). Influence of protein and energy on growth and protein utilisation in the growing chicken. J. Nutr., 82(4), 463–468. https://doi.org/10.1093/jn/82.4.463

Ten Doeschate, R. A. H. M., Scheele, C. W., Schreurs, V. V. A. M., Van Der Klis, J. D. (1993). Digestibility studies in broiler chickens: Influence of genotype, age, sex and method of determination. British Poultry Sci., 34(1), 131–146. https://doi.org/10.1080/00071669308417569

Vincze, L. (1979). A brojlercsirke takarmányfehérjéjének értékét befolyásoló tényez k.

Agrártudományi Közlemények, 38. 393–398.

Vincze, L., Dublecz, K., Jakab, E., Szűts, G., Wágner, L. (1992). Composition of the metabolisable energy and digestibility of the nutrients in compound feeds and raw materials determined two and six week old growing chicks. World’s Poultry Congress, 3. 463–465.

Vincze, L., Szűts, G., Jakab, E., Wágner, L., Dublecz, K. (1997). A brojlerek vágási minőségét befolyásoló takarmányozási tényezők. II. Nemzetközi Baromfitenyésztési Szimpózium, 31–40.

Vincze, L. (szerk) (1999). A baromfitakarmányok energia és fehérjeértékelése. Kiad.: Keszthelyi Akadémiai Alapítvány. 183.

Washburn, K. W., Guill, R. A., Edwars, H. M. (1975). Influence of genetic differences in feed efficiency of young chickkens on derivation of metabolisable energy from the diet and nitrogen retention. J. Nutr., 105(6), 726–732. https://doi.org/10.1093/jn/105.6.726

Yutste, P., Longstaff, M. A., McNab, J. M. (1991). The digestibility of semi-purified starches from wheat, cassava, pea, bean and potato by adult cockerels and young chicks. Anim. Feed Sci. Technol., 35(3–4), 289–300. https://doi.org/10.1016/0377-8401(91)90135-F

Zelenka, J. (1997). Effects of sex, age and food intake upon metabolisable energy value in broiler chickens. British Poultry Sci., 38(3), 281–284. https://doi.org/10.1080/00071669708417987

Zelenka, J. (1968). Influence of the age of chicken on the metabolisable energy value of poultry diets. British Poultry Sci., 9(2), 135–142. https://doi.org/10.1080/00071666808415703

Letöltések

Megjelent

2000-07-15

Hogyan kell idézni

Yaghobfar, A., Boldaji, F., & Csapó, J. (2000). Csirkék genotípusának, ivarának és korának hatása a baromfitakarmány hasznosítható energiájára. Acta Agraria Kaposváriensis, 4(2), 37-51. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1548

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3 4 5 > >>