A tejfehérje vizsgálata poliakrilamid gélelektroforézissel és izoelektromos fókuszálással kancatejből

Szerzők

  • Vörös Ottó Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kémiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Csapó János Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kémiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Baranyi Mária Agricultural Biotechnology Center, Gödöllő, H-2100 Szent-Györgyi A. u. 4. , Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont, 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi u. 4.
  • Csapóné Kiss Zsuzsanna Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kémiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Stefler József Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Cattle and Sheep Breeding Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Szarvasmarha és Juhtenyésztési Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Kulcsszavak:

kancatej, tehéntej, tejfehérje, poliakrilamid gélelektroforézis, izoelektromos fókuszálás

Absztrakt

Vizsgáltuk 16 magyar hidegvérű, 4 haflingi, 6 breton és 3 bouloni fajtájú kanca tejének fehérjefrakcióit poliakrilamid gélelektroforézissel (PAGE) és izoelektromos fókuszálással (IEF). E módszerek alkalmazásával genetikai variánsok jelenlétét igazoltuk mind a savó-, mind a kazeinfrakció fehérjéi között. Kihasználva a kanca- és a tehéntej fehérjefrakcióiban fennálló különbségeket, módszert dolgoztunk ki a kancalej tehéntejjel történő hamisításának kimutatására.

Információk a szerzőről

  • Csapó János, Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kémiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

    levelezőszerző
    csapo@atk.kaposvar.pate.hu

Hivatkozások

Balbierz, H., Nikolajczuk, M., Poliwoda, A., Ruda, M. (1975). Study of whey proteins of mares' colostrum and milk during nursing. Polskie Archiwum Weterynaryjne, 18. 455–465.

Bell, K., McKenzie, H. A., Muller, V., Rogers, C., Shaw, D. C. (1981). Equine whey protein. Comp. Biochem. Physiol., 68. 225–236. https://doi.org/10.1016/0305-0491(81)90092-4

Chiofalo, L., Micari, P., Sturniolo, G. (1983). Polimorfismo delle proteine del latte in populazioni cavalline allevate in Sicilia. Zootech. Nutr. Anim., 9. 311–318.

Conti, A., Godovac-Zimmermann, J., Liberatori, J., Braunitzer, G. (1984). The primary structure of monomeric beta-lactoglobulin from horse colostrum. Hoppe-Seyler's Z. Phisiol. Chem., 365. 1393–1401. https://doi.org/10.1515/bchm2.1984.365.2.1393

Csapó, J., Stefler, J., Herczog, E., Csapó, Jné. (1993a). A kanca tejének összetétele. I. A kolosztrum és a tej zsírtartalma és zsírsavösszetétele. Állattenyésztés és Takarmányozás, 42. 131–146.

Csapó, J., Stefler, J., Makray, S., Csapó, Jné. (1993b). A kanca tejének összetétele. II. A kolosztrum és a tej fehérjetartalma, fehérjefrakciói, aminosav összetétele és biológiai értéke. Álattenyésztés és Takarmányozás, 42. 407–418.

Csapó J., Stefler J., Csapó-Kiss Zs., Makray S. (1993c). A kancatej minősége. Szaktanácsok, 3–4. 40–44.

Csapó-Kiss, Zs., Stefler, J., Martin, T. G., Makray, S., Csapó, J. (1994a). Protein content, amino acid composition, biological value and macro- and microelement content of mare's milk. Acta Alimentaria, 23. 177–192.

Csapó, J., Stefler, J., Martin, T. G., Makray, S., Csapó-Kiss, Zs. (1994b). Fat content, fatty acid composition and vitamin content of mare's milk. Acta Alimentaria, 23. 167–176.

Csapó, J., Stefler, J., Martin, T. G., Makray, S., Csapó-Kiss, Zs. (1995). Composition of mare's colostrum and milk. Fat content and fatty acid composition. International Dairy Journal, 5. 393–402. https://doi.org/10.1016/0958-6946(94)00008-D

Duisembaev, K. I., Akimbekov, B. R. (1982). Variation of milk yield and its relationship with milk composition of mares at a koumiss farm. Dairy Sci. Abstr., 46. 652.

Fedotov, P. A., Akimbekov, B. R. (1983). Increasing milk production of Kushum mares. Konevodstvo Konnyi Sport, 11. 6–7.

Kingsbury, E. T., Gaunt, S. N. (1976). Heterogeneity in whey protein of mare's milk. J. Dairy Sci., 60. 274–277. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(77)83864-2

Lee, H. J., Kim, H. K. (1985). Studies on proteins of Cheju native horses. I. Properties of casein. Korean J. Anim. Sci., 27. 413–415.

McGuire, T. C., Crawford, T. B., Henson, J. B. (1972). The isolation, characterization and functional properties of equine immunoglobulin classes and subclasses. 3rd Internat. Conf. Equine Infectious Diseases, 364–381. https://doi.org/10.1159/000393549

Minieri, L., Intrieri, F. (1970). Ricerche ellettroforetiche sulle frazioni proteiche del colostro e del latte di cavalle di razza avelignese, in ropporto alla distanza dal parto. Acta Med. Vet. Napoli, 16. 73–88.

Rouse, B. T., Ingram, D. G. (1970). The total protein and immunoglobulin profile of equine colostrum and milk. Immunology, 19. 901–907.

Senft, B., Meyer, F. (1980). Changes in the concentration of protein fraction in the blood and milk of mares and in the blood of their foals. Proc. 31st Annu. Meet. EAAP, München, pp. 6.

Sokhtaev, M. K. (1970). Milk composition of Karabair mares. Dokl. Mosk. Selkohoz. Akad. Zootekh., 157. 211–215. in Dairy Sci. Abstr., 33. 727.

Storch, G. (1985). Untersuchungen über einige Inhaltsstoffe und Eigenschaften von Stutenmilch und Kumyss unter besonderer Berücksichtigung diätetischer Fragestellungen. Thesis Univ. Giessen, in Dairy Sci. Abstr., 48. 873.

Ullrey, D. E., Sruther, R. D., Hendricks, D. G., Brent, B. E. (1966). Composition of mare's milk. J. Anim. Sci., 25. 217–222. https://doi.org/10.2527/jas1966.251217x

Urbinisov, Zh. K., Servetnik-Chalaya, G. K., Izatullaev, E. A. (1981). Protein content of mare's milk. Molochnaya Promyschlennost, 2. 45.

Ustinova, V., Kazantseva, A., Baturina, R., Dementeva, T. (1983). Siberian koumiss. Konevodstvo Konnyi Sport, 4. 17.

Visser, S., Jenness, R., Mullin, J. R. (1982). Isolation and characterization of beta and gamma caseins from horse milk. Biochem J., 203. 131–139. https://doi.org/10.1042/bj2030131

Letöltések

Megjelent

1999-02-15

Hogyan kell idézni

Vörös, O., Csapó, J., Baranyi, M., Csapóné Kiss, Z., & Stefler, J. (1999). A tejfehérje vizsgálata poliakrilamid gélelektroforézissel és izoelektromos fókuszálással kancatejből. Acta Agraria Kaposváriensis, 3(1), 1-10. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1342

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3 4 5 6