Magyarországi sertéspopulációk néhány értékmérő tulajdonságának örökölhetőségi értéke
Kulcsszavak:
pig breeding, genetic parameters, heritability, BLUP methodsAbsztrakt
Szerzők variancia-komponens becslést végeztek Groeneveld (1993) által kifejlesztett VCE 3.2 program segítségével magyarországi sertés fajtákban. A h2-érték meghatározását 4 tisztavérű fajtában és két hibrid alapvonalban végezték el, egyed modell alkalmazásával. A modellben két kovariáló változó, 5 fix hatás, egy random (alom) és az egyed hatás szerepelt. A becslésnél a program az üzemi sajátteljesítmény vizsgálati (ÜSTV) és a központi állomási vizsgálati (HVT) adatbázist egyidejűleg használta. Az ÜSTV-ből két tulajdonság h2-értékét becsülték. A növekedési erélyt kifejező tulajdonságnál 0,14–0,33 közötti értékeket kaptak, alacsony (2–8% közötti) becslési hibával. A vágóértéket kifejező átlagos hátszalonna-vastagságnál a becsült h2-ek 0.13–0,33 közöttiek voltak, 2–13% közötti standard hibával. A kapott alacsony h2-értékek az un. confounding jelenségnek tulajdoníthatók, mely a genetikailag zárt tenyészetekben lép fel, az üzemi és a genetikai hatás keveredésével. A HVT-nél 4 tulajdonság h2-értékeinek becslésére került sor. A kapott örökölhetőségi értékek a következők voltak. A hízlalási napok számánál 0,24–0,46, a teszt alatt elfogyasztott takarmány mennyiségénél 0,25–0,55, az értékes húsrészek mennyiségénél 0,39–0,67 és a húsminőségi pontszámnál 0,04–0,21. Az örökölhetőség becslési hibája az első három tulajdonságnál 3,0–24,8%, míg a negyediknél 14,1 és 61,6% között mozgott. A fajták, illetve a genotípusok közötti h2-érték különbségek magyarázatára vonatkozóan a szerzők további, nagyobb adatbázisra támaszkodó becslést terveznek.
Hivatkozások
Busse, W., Groeneveld, E. (1986). Schätzung von Populationsparametern bei Schweinen der Deutschen Landrasse an Daten aus dem Marienseer-Herdbuch-Informationssystem. Züchtungskunde, Stuttgart, 58. 175–195.
Csató, L. (1998). A sertéshús minőségének javítása tenyésztési eljárásokkal. (The improvementof pork quality by means of breeding techniques.) „AGRO-21” Füzetek. Budapest, 18. 66–77.
Csató, L., Farkas, J., Groeneveld, E., Radnóczi, L. (1997). Die Ungarische Schweinezucht- wertschätzung im Zeichen des BLUP-Verfahrens. Agr. Consp. Sci., Zagreb, 62(1–2), 153–157.
Csató, L., Groeneveld, E., Farkas, J. (1994). Főbb genetikai tendenciák a fajtatiszta magyar sertéspopulációkban. (Main Genetic Trend in the Purebred Hungarian Pig Populations.) Szaktanácsok. Kaposvár, 1–4., 5–11.
Csató, L., Groeneveld, E., Farkas, J., Radnóczi, L. (1994). Genetische Trends in der ungarischen Schweinezucht. Znan. prak. poljopr. technol. Osijek, XXIV. 1. ll–16.
Dohy, J. (1979). Állattenyésztési genetika. Mg. Kiadó. Budapest, 311.
Groeneveld, E. (1990). PEST. User's manual. Dep. Anim. Sci. Univ.Illinois, Urbana, 61801.
Groeneveld, E. (1993). VCE User’s Guide. Institut f. Tierzucht und Tierverhalten, Mariensee
Groeneveld, E., Csató, L., Farkas, J., Radnóczi, L. (1996). Joint Genetic Evaluation of Field and Station Test in the Hungarian Large White and Landrace Populations. Arch. Tierz., Dummerstorf, 39(5), 513–531.
Henderson, C. R. (1984). Estimation of variances and covariances under multiple trait models. Dairy Sci., 67. 1581–1589. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(84)81480-0
Henderson, C. R. (1975). Best Linear unbiased estimation and prediction under selection model. Biometrics, Raleigh, N. C., 31. 423–427. https://doi.org/10.2307/2529430
Kovac, M., Groeneveld, E. (1990). Genetic and environmental trends in German swine Herdbook Populations. Anim. Sci., Albany, 68. 3523–3535. https://doi.org/10.2527/1990.68113523x
Lundeheim, N., Eriksson, J. A. (1984). Estimating genetic change in the swedish pig population by using mixed model methodology (BLUP). Acta Agric. Scand., Stockholm, 34. 97–106. https://doi.org/10.1080/00015128409436185
Tölle, K. H., Trappmann, W. (1995). Ansätze zur Zuchtwertschätzung für Reproduktions-merkmale beim Schwein. Vortragstagung der DGFZ und GFT., Hannover. A12.
Tholen, W. (1994). Erfahrungen mit dem BLUP-Tiermodell in der Nordrhein- Westfälischen Schweineherdbuchzucht. Schweine-Workshop, Grub, BLT. 39–48.
Tran, A. T., Wittmann M., Laky Gy. (1993). Genetikai paraméterek becslése sertések üzemi sajátteljesítmény-vizsgálatában. Állatteny. és Tak., 42(3), 235–246.
Váradi, G., Bartos, A., Pozsgai, É. (1997). A magyar nagyfehér hússertés és a duroc sertés néhány jelentősebb kvantitatív tulajdonsága. Állatteny. és Tak., 46(3), 227–236.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 1998 Csató László, Farkas János, Eildert Groeneveld, Radnóczi László

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
