Az EUROP minősítés hatása a magyarországi sertésállomány vágóértékére
Kulcsszavak:
sertés, minősítés, EUROP, vágóminőségAbsztrakt
Szerzők az új (S)EUROP vágósertés-minősítési rendszer magyarországi bevezetésének hatását vizsgálták. Ehhez a minősítési rendszer bevezetését követő időszakból (1997. 06. hó), illetve további három időszakból (1997. 11–12. hó; 1998. 05. hó; 1998. 09–10. hó) származó 3–3 hét adatait értékelték ki. Megállapították, hogy Magyarországon a (S)EUROP minősítő rendszer bevezetése után a minőség alapján felvásárolt sertések aránya az összes vágott sertés létszámához viszonyítva folyamatosan emelkedett. Kimutatták, hogy a különböző minőségi osztályokba tartozó vágósertések felvásárlási árai a kezdeti időszakban még – viszonylag – széles sávban helyezkedtek el, azaz az eltérő vágóminőséget a vágóhidak nagyobb árkülönbséggel honorálták. Ez a kedvező árarány az idő előrehaladtával összeszűkült. Napjainkban ismét kifejezettebb árdifferenciálódás tapasztalható. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a felvásárlási árarányok kedvezőtlen változása ellenére a jobb vágóminőségű hízósertések aránya folyamatosan emelkedik a magyarországi végtermék-populációkban.
Hivatkozások
DGS Magazin (1998–1999). Stuttgart.
Magyar Mezőgazdaság Melléklete (1994). A sertések vágás utáni minősítése. 03. 1–8.
Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő (1975). Tájékoztató a hasított súlyban átvételre kerülő sertések minősítésének szabályairól. 39. 892–893.
Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő (1994). A sertések vágás utáni minősítése. 6. 183–189.
Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő (1998). A sertések vágás utáni minősítése. 9. 676–688.
Rafai, P., Baltai, M., Bíró, G., Bokori, J., Fekete, S., Gundel, J., Klósz, T., Kovács, J., Petersen, E., Pigler, J., Stipkovits, L. (1995). Az (S)EUROP húsminősítés és kapcsolt rendszerei. Állattenyésztés és Takarmányozás, 44(5), 453–464.
Straub, I. (1998). A sertéshús-előállítás ellentmondásai I. Magyar Mezőgazdaság, 21. 15.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 1999 Csató László, Obornik András

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
