Az EUROP minősítés hatása a magyarországi sertésállomány vágóértékére
Kulcsszavak:
sertés, minősítés, EUROP, vágóminőségAbsztrakt
Szerzők az új (S)EUROP vágósertés-minősítési rendszer magyarországi bevezetésének hatását vizsgálták. Ehhez a minősítési rendszer bevezetését követő időszakból (1997. 06. hó), illetve további három időszakból (1997. 11-12. hó; 1998. 05. hó; 1998. 09-10. hó) származó 3-3 hét adatait értékelték ki. Megállapították, hogy Magyarországon a (S)EUROP minősítő rendszer bevezetése után a minőség alapján felvásárolt sertések aránya az összes vágott sertés létszámához viszonyítva folyamatosan emelkedett. Kimutatták, hogy a különböző minőségi osztályokba tartozó vágósertések felvásárlási árai a kezdeti időszakban még - viszonylag - széles sávban helyezkedtek el, azaz az eltérő vágóminőséget a vágóhidak nagyobb árkülönbséggel honorálták. Ez a kedvező árarány az idő előrehaladtával összeszűkült. Napjainkban ismét kifejezettebb árdifferenciálódás tapasztalható. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a felvásárlási árarányok kedvezőtlen változása ellenére a jobb vágóminőségű hízósertések aránya folyamatosan emelkedik a magyarországi végtermék-populációkban.