Analysis and international comparison of labour productivity of Hungarian Dairy Farms
Keywords:
production factor, labour productivity, EDF, international analysisAbstract
Resources needed in production are limitedly available, therefore a strong competition exists to own and use them. With joining the European Union, this pressure became stronger among the producers due to a higher number of the competitors. In this situation, the significance of international comparisons is higher, because the actors of the market can estimate their future situation only this way in the enlarged EU. The network of European Dairy Farmers (EDF) gives the opportunity for this; where in 2003, dairy farms of already 19 countries were compared by using economic indicators. The basis of the partial analysis is the survey on the productivity of labour as production factor. A high share of the costs comes from applying labour in production. Its role and used amount will however change, therefore it is necessary to analyse the use of labour in order to improve the economic results of dairy farming. It is commonly known that the productivity parameters of the Hungarian dairy farms are lower than those of western European farms (Borbély et al., 2000); however the question arises at what level the labour is used in Hungarian dairy farms. From all mentioned previously, the current study deals with the labour productivity of Hungarian dairy farms and revealing the reasons and causes, by comparing the Hungarian productivity with the averages of the EDF and western German dairy farms.
References
Borbély Cs., Geszti Sz., Keszi A. (2000). A termelékenységi mutatók vizsgálata a magyar tejtermelésben, XLII. Georgikon napok. Keszthely, szeptember 21–22. 42–46. – EDF report (2000–2003).
Czuppon V., Kovács B. (2004). Barangolás Somogy megyében – statisztikai módszerek alkalmazása Somogy megye területi elemzésében. IX. Nemzetközi Agrárökonómiai Tudományos Napok, Gyöngyös, március 25–26. [CD-ROM].
Gönczi I. (1970). Munkatermelékenység és jövedelmezőség a mezőgazdaságban. Magyar Mezőgazdaság, 12. 6–7.
Guba M., Ráki Z. (1999). Az agenda 2000-ben előirányzott szabályozás várható hatása a szarvasmarha ágazatban. Agrárgazdasági tanulmányok. AKII, 11. 147–190.
Heinrich I. (1996). Versenyképes gazdálkodás. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
KSH (1990-2003). Mezőgazdasági Évkönyvek, Budapest.
Molnár T. (1998). Vidékfejlesztési politikánk az EU csatlakozás tükrében. XI. Georgikon napok. Keszthely, 2000. szeptember 24–25.
Németi I. (2003). A magyar agrárgazdaság az ezredfordulón. Szaktudás Kiadó Ház Rt. Budapest.
Stefler J. (2003). Csatlakozási esélyek. Magyar Mezőgazdaság, 1. 14–15.
Szűcs I. (1971). A munkaintenzitás tartalma és mérése. Gazdálkodás, 2. 19–36.
Kovács, B., Borbély, Cs., Geszti, Sz. (2001). Comparing economic characteristics of hungarian dairy farms. XXIX. Ciosta – Cigr V Congress. Krakow, június 25–27., 74–78.
Tütő E., Sarudi Cs., Nyáriné Budvig A., Marton I., Molnár T., Barna K. (2003). Regionális szintek, valamint érdekérvényesítésük az Európai Unióban. Agrárgazdaság, vidékfejlesztés és agrárinformatika az évezred küszöbén. AVA Nemzetközi konferencia. Debrecen, április 1–2., 340.
Sarudi, Cs., Lakner, Z. (2003). Contradictions and dilemma sin development of Hungarian food chain. Acta Agraria Kaposváriensis, 7(2), 51–63.
Szakály Z., Széles Gy., Szily B., Szakály S. (1994). Consumption frequency of milk products in Hungary. Znan. Prak. Poljopr. Technol. (Research and practice in agriculture and food technology) Osijek, rujan 1. 191–195.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2005 Geszti Szilárd, Borbély Csaba

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

