The economic and environmenteconomic analysis of the Hungarian Grey cattle
Keywords:
Hungarian Grey cattle, extensive breeding, economics, market, integrationAbstract
The present livestock of the Hungarian Grey cattle of the country is approximately between 4500 and 4800, 50 percent of which is under the authority of nature conservation. Nature conservation does not view the Hungarian Grey cow primarily as a product aiming at profit production, but rather finds its interest in the cow’s habitat conserving and regenerating role, therefore its primarily goal is the increase of the number of the live-stock and not marketing. In the research we assessed the current state of the market from the breeder’s point of view and defined the possible marketing channels and the integration possibilities at both the horizontal and vertical level. We summarised the breed’s present marketing state in a SWOT analysis. We presented the possible integrational directions and conjunctions in respect to the data of livestock, present infrastructural level as well as geographic locations, according to the possible EU distributions of regions. Due to the above mentioned reasons it would be necessary to give back the high importance of the Hungarian Grey cow. Special Hungarian products should gain greather attention. If it is not Hungary who takes advantage of this special hungarikum „product”, foreign big capital will sooner or later. Hungarian agriculture cannot afford this.
References
Agrártámogatások 2002, 2003 FVM kiadvány. Budapest.
Ángyán J. (2002). Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program a környezetkímélő, a természet védelmét és a táj megőrzését szolgáló mezőgazdasági termelési módszerek támogatására. SZIE-TK, Budapest.
Bíró J. (1928). A legelőgazda könyve. Magyar. Királyi. Földmívelésügyi miniszteri kiadványa. Budapest.
Bodó I. (1994). A magyar szürke szarvasmarha. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete. Budapest.
Bodó I., Reményik K. A. (1986). Adatok a magyar szürke szarvasmarha fej- és szarvalakulásának megítéléséhez. In Csató L. szerk. Őshonos és honosult háziállatfajtáink genetikai sajátosságai. Mezőgazdasági Főiskola Kaposvár. 30–45.
Bölcskey K., Bárány I., Berta E., Bíró G., Bodó I., Bozó S., Györkös I., Lugasi A., Süth M., Székely K. P., Szita G., Sárdi J. (2001). A magyar szürke haszonállat-előállító keresztezései. Állattenyésztés és Takarmányozás, 1. 45–57. Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, Herceghalom.
Dér F., Marton I. (2001). A gyephasznosítás kérdései. In. Nagy G., Pető K., Vinczeffy I. szerk. Gyepgazdálkodásunk helyzete és kilátásai. Debrecen. 269–274.
FM rendelet 41/1997 (V.28.) Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról: Szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmai.
Szomor D. (2003). Szóbeli közlés, Apaj.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2004 Kárpáti Béla Imre, Sarudi Csaba, Csorbai Attila, Marton István

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

