A Fejér megyei Szent György Kórház kert- és szabadtér-építészeti terve

A szabadtéri rehabilitáció lehetőségei

Szerzők

  • Varró Dorottya Katalin Budapesti Corvinus Egyetem, Kert- és Szabadtértervezési Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.36249/4d.23.5861

Kulcsszavak:

intézménykert, szabadtér-építészet, kert tervezés

Absztrakt

A Fejér Megyei Szent György Kórház hazánk második legnagyobb közkórháza, a Dunántúl legnagyobb egészség- ügyi intézménye, amely megyei és regionális feladatokat lát el, a hazai orvosi ellátás teljes spektrumát nyújtva. 1897- es alapítása óta többször is sor került épületállományának bővítésére, parkjára viszont kutatásaim szerint komplex kertépítészeti terv még sosem készült;1 a tömbök és a szükséges átjárási útvonalak által szabadon hagyott területet adományokból, fák, cserjék ültetésével tették változatossá.
A jövőben a székesfehérvári Szent György Kórház Regionális- és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programok pályázatával az egészségügyi szolgáltatás, a sürgősségi ellátás és a kórházi infrastruktúra fejlesztését tűzte ki célul.
A program keretén belül az intézmény a környezeti-gazdasági fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve, környezettudatos tervezés és komplex akadály- mentesítés jegyében új, korszerű tömbépületek építését, a meglévők bővítését, átalakítását, felújítását, korszerűsítését tervezi. Az átépítések és bontások során több, kisebb-nagyobb felület szabadul fel a kórház területén belül, melyek rendezése időszerű feladat.

Információk a szerzőről

  • Varró Dorottya Katalin, Budapesti Corvinus Egyetem, Kert- és Szabadtértervezési Tanszék

    okl. tájépítészmérnök

    e-mail: dorottyakatalin.varro@uni-corvinus.hu

Hivatkozások

Fejér Megyei Önkormányzat Szent György Kórházának fejlesztése, rekonstrukciója - Elvi Engedélyezési Terv (Pannon Project Kft., 2008. március 20.)

Dr. Hornyánszky Károly: A Fejér Megyei Kórház története (Székesfehérvár, 1974)

Gerlényi László: A székesfehérvári Szent György Kórház története (Székesfehérvár, 1991)

Dr. Egyed Béla: Mozgásszervi sérültek rehabilitációja (Budapest, 1983)

Jean Johnson: Natúré is the best medicine (More hospitals are incorporating „healing gardens" and speeding patient recorvery) - E/The Environmental Magaziné (2008)

Kristin Faurest Ph.D: Healing landscapes - Gardens as spaces for spiritual, psychological and physical healing (előadás anyaga) - www.levego.hu/zoldlevel

Rapaics Raymund: Magyar kertek (Budapest, 1993)

Tervezési alaptérkép forrása: Pannon Project Kft. és Prisma Plus Kft. felmérése alapján

Letöltések

Megjelent

2011-08-01

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A Fejér megyei Szent György Kórház kert- és szabadtér-építészeti terve: A szabadtéri rehabilitáció lehetőségei. (2011). 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 23, 48-62. https://doi.org/10.36249/4d.23.5861

Hasonló cikkek

91-100 a 119-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.