Causes and characters of the land use change on the Csobánc-hill
DOI:
https://doi.org/10.56617/tl.4478Keywords:
land use change, traditional land use, vineyards, fallow phaseAbstract
The Csobánc-hill is a part and parcel of the Badacsony Historical Wine Region, which is characterized by significant anthropogeneous impacts. Over millennia vineyards played a dominant part in the history of the hill despite the repeated regressions. The main elements of the traditional cultivation methods have still remained in more parcels of the Csobánc-hill in contrast with the Badacsony-hill and the Szt. György-hill. After the percentage of the different land uses was examined with the help of the maps from various times on the hill, I tried to determine the inductive factors, impacts and the direction of the land use changes to draw attention to the threatening influences for the landscape.
References
Égető M. 1975: XVIII-XIX. századi paraszti szőlőművelésünk néhány jellemző vonása. A solti példa. Agrártörténeti Szemle 12: 450-462.
Illés I., Laposa J., Máté F. 1981: Mezőgazdaság a tó körül. In: Illés I. (szerk): Tavunk, a Balaton. Natura Kiadó, pp. 191-211.
Kovacsics J., Ila B. 1988: Veszprém megye helytörténeti lexikona II. Akadémiai Kiadó, Budapest.
Laposa J. 1988: szőlőhegyek a Balaton-felvidéken. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
Vajkai A. 1958: Balaton melléki présházak. Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2006 Fórián Tünde
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat Open Access (Gold). Cikkeire a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).