Agrár-környezetgazdálkodási programok bevezetésének hatása a kijelölt mintaterületek földhasználatára és természeti értékeinek védelmére

Szerzők

  • Grónás Viktor Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Tájökológiai Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Centeri Csaba Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Magyari Julianna Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Térinformatikai Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Belényesi Márta Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Térinformatikai Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.4465

Kulcsszavak:

Érzékeny Természeti Területek (ÉTT), agrár-környezetgazdálkodás, területhasználat

Absztrakt

A kutatás során 2002-től begyűjtöttük és elemeztük négy Érzékeny Természeti Területről (Dunavölgyi-sík ÉTT, Hevesi-sík ÉTT, Borsodi-mezőség ÉTT és Észak-cserehát ÉTT) az agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG) keretében beérkezett pályázatok adatbázisát. Ezen adatbázis segítségével meghatároztuk a mintaterületek jelenlegi AKG támogatottságát, a programok területi arányát, továbbá elhelyezkedését, amelyet beépítettünk az ÉTT-ket monitorozó adatbázisba.
A jelen munkában részletesen a Dunavölgyi síkság ÉTT-n végzett munkánk eredményeit mutatjuk be.
A mintaterületekre vonatkozó digitális adatbázis tartalmának kibővítésével lehetővé vált a Nemzeti Parkok számára a támogatott területek és a védendő értékek térbeli elhelyezkedésének összevetése, amely segítségével célirányosan bővíthető a programban résztvevők köre. A kérdőíves felmérés rámutatott a megkérdezett gazdálkodók személyi hátterére, a gazdálkodás típusára, továbbá a programmal kapcsolatos észrevételeikre, amelyek segíthetik a program kidolgozásában résztvevő szakembereket. A piacképes, profitorientált mezőgazdasági területeken, amely a térség nyugati, az átlagosnál kedvezőbb adottságú területein a nagyüzemi szántóföldi növénytermelés (gabona- és takarmánytermelő specializációval) előnyeit használja ki, nem várható a zonális programok bővülése. A térség középső, mélyebb fekvésű és gyengébb termőképességű területeinek mezőgazdaságát a gyepgazdálkodás és az extenzív állattartás irányába célszerű tovább fejleszteni. Azonban ez csak akkor lehetséges, ha a birtokok egyesítése, illetve bérleti rendszer rendeződik.

Információk a szerzőről

  • Grónás Viktor, Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Tájökológiai Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

    levelező szerző
    Gronas.Viktor@kti.szie.hu

Hivatkozások

Ángyán J. 2004: A megvalósítás hazai kerete: a Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program (NAKP) és a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) In: Ángyán J., Menyhért Z. (szerk.): Alkalmazkodó növénytermesztés, környezet- és tájgazdálkodás) Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, pp. 283–309.

Bill F., Fritsch D. 1991: Grundlage der Geo-Informations-System, Wichmann Verlag, Karlsruhe. In: Detrekői Á., Szabó Gy.: Bevezetés a térinformatikába. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Breimer R. F., Van Kekem A. J., Van Reuler H. 1986: Guidelines for Soil Survey and Land.

Detrekői Á., Szabó Gy. 1995: Bevezetés a térinformatikába. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Harkányiné Székey Zs. 1994: Földrajzi Információs Rendszerek. Jegyzet, GATE, Gödöllő.

Kocsondi 1998: A magyar agrárvállalkozások stratégiái és a környezetvédelem. XII. Országos környezetvédelmi konferencia kiadványa, Siófok, pp. 106–114.

Mezősi G. 1991: A mikroszámítógépes módszerek használata a természetföldrajzban. JATE Jegyzet, Szeged.

Pap-Váry Á. 1994: A földrajzi információs rendszerekről. Geodézia és kartográfia 4: 245–251.

Agrotopográfiai térkép MTA TAKI 1:100 000

CORINE Land Cover Felszínborítási Adatbázisból FÖMI 1:100 000

Külterületi átnézeti kataszteri térkép 1:10000

Letöltések

Megjelent

2006-12-12

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok, eredeti közlemények

Hogyan kell idézni

Agrár-környezetgazdálkodási programok bevezetésének hatása a kijelölt mintaterületek földhasználatára és természeti értékeinek védelmére. (2006). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 4(2), 277-289. https://doi.org/10.56617/tl.4465

Hasonló cikkek

1-10 a 232-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>