Hőtoleráns gomba izolátumok keményítő hidrolízisének és lakkáz aktivitásának vizsgálata

Szerzők

  • Moustafa E. Shalaby Agrár Növénytani Intézet, Mikrobiológiai Csoport, Kafrelsheikh Egyetem, Egyiptom
  • Nagwa M. El-Khateeb Agrár Növénytani Intézet, Mikrobiológiai Csoport, Kafrelsheikh Egyetem, Egyiptom
  • Óbert Mária Mikrobiológiai és Környezet Toxikológiai Csoport, Növényvédelmi Intézet, Szent István Egyetem, 2100 Gödöllő, Magyarország
  • Posta Katalin Mikrobiológiai és Környezet Toxikológiai Csoport, Növényvédelmi Intézet, Szent István Egyetem, 2100 Gödöllő, Magyarország

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3752

Kulcsszavak:

Pleurotus ostreatus, keményítő hidrolízis, lakkáz, hő toleráns

Absztrakt

Egyiptom különböző régióiból izolált 34 db gomba növekedési rátáját vizsgáltuk különböző hőmérsékleten. Az izolátumok közül öt mutatott intenzív növekedést 35 ºC-on, ezek közül is kiemelkedett a P1 és P2 izolátumok növekedési intenzitása. A telepek morfológiai és mikroszkópikus sajátosságai alapján mind a két izolátumot Pleurotus ostreatus-ként azonosítottuk. A gombák növekedése mellett a keményítő bontó képességük mértékének meghatározására is sor került, igen széles hőmérsékleti tartományban (18 ºC, 28 ºC, 35 ºC és 40 ºC). Az eltérő hőmérsékleteken a P1-es izolátum keményítő bontó képessége nem mutatott jelentős eltérést, ezzel szemben a P2-es jelű laskagomba keményítő hidrolízisének intenzitása a hőmérséklet növekedésével nőtt, és csak 35 °C fölött csökkent drasztikusan. A hőtoleráns P2 izolátum lakkáz aktivitásának mérését is elvégeztük a növekedés különböző fázisaiban. A 15 napos tenyészet mutatott legmagasabb lakkáz aktivitást 35 °C-on, mely eredmény alapján igen kedvező lehet termesztésük az egyiptomi klímaviszonyok között, illetve ipari célú felhasználásuk is nagy perspektívát mutat.

Információk a szerzőről

  • Moustafa E. Shalaby , Agrár Növénytani Intézet, Mikrobiológiai Csoport, Kafrelsheikh Egyetem, Egyiptom

    levelező szerző
    moustafashalaby@yahoo.com

Hivatkozások

Agrawal R. P., Chorpa A., Lavekar G. S., Padhi M. M., Srikanth N., Ota S., Jain S. 2010: Effect of oyster mushroom on glycemia, lipid profile and quality of life in type 2 diabetic patients. Australian Journal of Medic Herbalism 22(2): 50-54.

Annunziatini C., Baiocco P., Gerini, M. F., Lanzalunga O., Sjögren B. 2005: Aryl substituted Nhydroxyphthalimides as mediators in the laccase-catalyzed oxidation of lignin model compounds and delignification of wood pulp. Journal of Molecular Catalysis B: Enzym 32: 89-96. https://doi.org/10.1016/j.molcatb.2004.11.002

Alariya S. S., Sethi S., Gupta S., Gupta B. L. 2013: Amylase activity of a starch degrading bacteria isolated from soil. Archives of Applied Science Research 5 (1): 15-24.

Buswell J. A., Cai Y. J., Chang S. T., Peberdy J. F., Fu S. Y., Yu H. S. 1996: Lignocellulotytic enzyme profiles of edible mushroom fungi. World Journal of Microbiology and Biotechnology 12: 537-542. https://doi.org/10.1007/BF00419469

Cavallazzi J. R. P., Kasuya C. M., Soares M. A. 2005: Screening of inducers for laccase production by Lentinula edodes in liquid medium. Brazilian Journal of Microbiology 36: 383-387. https://doi.org/10.1590/S1517-83822005000400015

Doodnath V., Baccous-Taylor G. S. H., Badrie N., Mellowes W. A. 2000: Production of alpha amylase from Bacillus subtilis: Effects of enzyme hydrolysis on starches. West Indian Journal of Engeneering 23(1): 36-41.

Dung L. B. 2003: Mushrooms in Tay Nguyen (in Vietnamese). Ha Noi: Science and Technique.

Elshafei A. M., Hassan M. M., Haroun, B. M., Elsayed M. A., Othman A. M. 2012. Optimization of laccase production from Penicillium martensii NRC345. Advances in Life Sciences 2(1): 31-37. https://doi.org/10.5923/j.als.20120201.05

Fasidi I. O., Kadiri M. 1993: Use of agricultural wastes for the cultivation of Lentinus subnudus in Nigeria. Revista de Biologia Tropical 41: 411-415.

Fritsche G. 1981: Some remarks on the breeding maintenance of strains and spawn of Agaricus bisporus and Agaricus bitorquis Mushroom Science XI, 367-385. Proceedings of the Eleventh International Scientific Congress on the Cultivation of Edible Fungi, Australia.

Guler P., Ergene A., Tan S. 2006: Production of high temperature-resistant strains of Agaricus bitorquis. African Journal of Biotechnology 5(8): 615-619.

Hublik G., Schinnera F. 2000: Characterization and immobilization of the laccase from Pleurotus ostreatus and its use for the continuous elimination of phenolic pollutants. Enzyme and Microbial Technology 27: 330-336. https://doi.org/10.1016/S0141-0229(00)00220-9

Isik S. E. 1996: Kültür mantarnnin ekolojik istekleri, Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi. Yalova. pp. 14-24.

Jedinak A., Sliva D. 2008: Pleurotus ostreatus inhibits proliferation of human breast and colon cancer cells through p53-dependent as well as p53-independent pathway. International Journal of Oncology 33: 1307-1313.

Kaal E. E. J., Field J. A. 1995: Joyce TW. Increasing ligninolytic enzyme activities in several white-rot basidiomycetes by nitrogen-sufficient media. Bioresource Technology 53: 133-139. https://doi.org/10.1016/0960-8524(95)00066-N

Kathiresan K., Manivannan S. 2006: α-Amylase production by Penicillium fellutanum isolated from mangrove rhizosphere soil. African Journal of Biotechnology 5: 829-832.

Nwagu T. N., Okolo B. N. 2011: Extracellular amylase production of a the termotolerant Fusarium sp. isolated from Eastern Nigerian soil. Brazilian Archives of Biology and Technology 54(4): 649-658. https://doi.org/10.1590/S1516-89132011000400002

Palmieri G., Giardina P., Bianco C., Scalonia A., Capasso A., Sannia G. 1997: A Novel White Laccase from Pleurotus ostreatus. Jornal of Biological Chemistry 272: 31301-31307. https://doi.org/10.1074/jbc.272.50.31301

Sharda O. P. 1989: Textbook of Fungi. 5th edn. New Delhi: Tata McGraw-Hill.

Sivakumar R., Rajendran R., Balakumar C., Tamilvendan M. 2010: Isolation, screening and optimization of production medium for thermosta ble laccase production from Ganoderma sp. International Journal of Engineering Science and Technology 2(12): 7133-7141.

Song S. F. 1975: Studies on Agaricus bitorquis, The preparation and amount of spawn needed for spawning, Taiwan Agriculture Quarterly 11(2):130- 137.

Téllez-Téllez M., Díaz-Godínez G., Aguilar M. B., Sánchez C., Fernández F. 2012: Description of a laccase gene from Pleurotus ostreatus expressed under submerged fermentation conditions. Bioresources 7(2): 2038-2050.

Zuchowski J., Pecio L., Jaszek M., Stochmal A. 2013: Solid-State Fermentation of Rapeseed Meal with the White-Rot Fungi Trametes versicolor and Pleurotus ostreatus. Applied Biochemistry and Biotechnology Sep 11. https://doi.org/10.1007/s12010-013-0506-6

Megjelent

2013-12-06

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Hőtoleráns gomba izolátumok keményítő hidrolízisének és lakkáz aktivitásának vizsgálata. (2013). TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 11(2), 253-260. https://doi.org/10.56617/tl.3752

Hasonló cikkek

1-10 a 113-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.