Preliminary finding about sugar composition and organic acid structure of woodland grape (Vitis sylvestris GMEL.)

Szerzők

  • Nagy Zóra NARIC Research Institute for Viticulture and Enology, 8261 Badacsonytomaj, Romai St. 181., Hungary https://orcid.org/0000-0001-8397-6428
  • Kocsis László University of Pannonia, Georgikon Faculty, 8360 Keszthely, Deak F. St. 16., Hungary
  • Koltai Gábor University of West Hungary, Faculty of Agricultural and Food Sciences, 9200 Mosonmagyarovar, Var 2., Hungary
  • Májer János NARIC Research Institute for Viticulture and Enology, 8261 Badacsonytomaj, Romai St. 181., Hungary
  • Dunai Attila University of Pannonia, Georgikon Faculty, 8360 Keszthely, Deak F. St. 16., Hungary
  • Dominek Ádám NARIC Research Institute for Viticulture and Enology, 8261 Badacsonytomaj, Romai St. 181., Hungary
  • Veres Áron NARIC Research Institute for Viticulture and Enology, 8261 Badacsonytomaj, Romai St. 181., Hungary
  • Jahnke Gizella NARIC Research Institute for Viticulture and Enology, 8261 Badacsonytomaj, Romai St. 181., Hungary https://orcid.org/0000-0001-6873-2783

Kulcsszavak:

minerals, sugars, organic acids, woodland grape

Absztrakt

Kutatásunkban 6 ligeti szőlő genotípust és termesztett kerti szőlő fajtákat hasonlítottunk össze illetve ezek cukor-, valamint savtartalmát mértük HPLC-vel (High Performance Liquid Chromatography) és AAS-el (Atomic Absorption Spectroscopy) két különböző évben (2014ben és 2015-ben). A cukrok közül a glükóz és a fruktóz volt legnagyobb mértékben jelen a Vitis sylvestris GMEL.és a Vitis vinifera L. fajták (Olasz rizling, Pinot noir) mustjaiban. Mindkét évben a ligeti szőlő mustjának összes savtartalmát nézve a borkősav mennyisége alacsonyabb volt, mint az almasavé. A 2014-es évben a ligeti szőlő beltartalmi értékeit vizsgálva a borostyánkősav is kimutatható volt, ami a kerti szőlő fajták mustjaiból hiányzott.  Az AAS vizsgálatok kimutatták, hogy az összes ásványi anyagot tekintve a kálium mértéke volt a legmagasabb a többi elemhez képest. Az elsődleges vizsgálatok alapján elmondhatjuk, hogy jelentős különbségek vannak a Vitis sylvestris GMEL és a Vitis vinifera L. fajták mustjának sav-, cukor- és ásványi elem összetétele között.

Információk a szerzőről

  • Nagy Zóra, NARIC Research Institute for Viticulture and Enology, 8261 Badacsonytomaj, Romai St. 181., Hungary

    levelezőszerző
    nagy.zora@szbki.naik.hu 

Hivatkozások

Bartha, D. and Kevey, B. 2010. Ligeti szőlő-Vitis sylvestris, TILIA XV, Chapter, NyME Press, Sopron, 342–375. (in Hungarian)

Belitz, H. D. and Grosch, W. 1992. Quimica de losalimentos. Zaragoza/Spain, Acribia. (in Spanish)

Birch, R. M. and Walker, G. M., 2000. Influence of magnesium ions on heat shock and ethanol stress responses of Saccharomyces cerevisiae. Enzyme and Microbial Technology. 26 (9–10) 678–687. https://doi.org/10.1016/S0141-0229(00)00159-9

Boulton, R. 1980. The general relationship between potassium, sodium and pH in grape juice and wine. Am. J. Enol. Vitic. 31 (2) 182–186. https://doi.org/10.5344/ajev.1980.31.2.182

Brownlee, C. 2006. A toast to healthy hearts: wine compounds benefit blood vessels. Sci. News. 170 (23) 356–357. https://doi.org/10.2307/4017612

Caccamo, F., Carfagnini, G., Di Corcia, A. and Samperi, R. 1986. Improved high-performance liquid chromatographic assay for determining organic acids in wines. J. Chromatogr. 362. 47–53. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(01)86949-1

Catalgol, B., Batirel, S., Taga, Y. and Ozer, N. 2012. Resveratrol: French paradox revisited. Front.Pharmacol. 3. 141. https://doi.org/10.3389/fphar.2012.00141

Castellari, M., Versari A., Spinabelli U., Galassi S. and Amati, A. J. 2000. An improved HPLC method for the analysis of organic acids, carbohydrates, and alcohols in grape musts and wines. J. Liq. Chromatogr. Relat. Technol. 23 (13) 2047–2056. https://doi.org/10.1081/JLC-100100472

Catanese, N. 2013. Could red wine save your life? Wellness Magazine. March. Centers for Disease Control and Prevention. 2014. Heart Diseas. Facts. 〈http://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm〉 (accessed 20.08.14).

Conde, C., Silva, P., Fontes, N., Dias, A. C. P., Tavares R. M., Sousa M. J., Agasse, A., Delrot S.and Gerós, H. 2007. Biochemical changes throughout grape berry development and fruit and wine quality. Food. 1. 1–22.

Crippen, D. D. and Morrison, J. C. 1986 The effects of sun exposure on the compositional development of cabernet sauvignon berries. Am. J. Enol. Viticult. 37 (4) 235–242. https://doi.org/10.5344/ajev.1986.37.4.235

Das, D., Mukherjee, S. and Ray, D. 2011. Erratum to: resveratrol and redwine, healthy heart and long evity. Heart Fail Rev.16 (4) 425–435. https://doi.org/10.1007/s10741-011-9234-6

De Candolle, A. 1894. Termesztett növényeink eredete. Budapest/Hungary: Királyi Magyar Természettudományi Társulat, 516., 201–204. (in Hungarian)

Farkas, S. 1999. Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Budapest/Hungary 166–167. (in Hungarian)

Frayne, R. F., 1986. Direct analysis of the major organic components in grape must and wine using high performance liquid chromatography Am. J. Enol. Viticult. 37 (4) 281–287. https://doi.org/10.5344/ajev.1986.37.4.281

García-Romero, E., Sánchez-Munoz, G., Martín-Álvarez, P. J. and CabezudoIbánez, M. D. 1993. Determination of organic acids in grape musts, wines and vinegars by highperformance liquid chromatography. J. Chromatogr. 655 (1) 111–117. https://doi.org/10.1016/0021-9673(93)87018-H

Kállay, M. (2010) Borászati kémia. Borászat 2., Mezőgazda Kiadó, 12., 115. (in Hungarian)

Kliewer, W. M. 1965. Changes in concentration of glucose, fructose, and total soluble solids in flowers and berries of Vitis vinifera. American Journal of Enology and Viticulture 16 (2) 101–110. https://doi.org/10.5344/ajev.1965.16.2.101

Kliewer, W. M. 1967a. The glucose-fructose ratio of Vitis vinifera grapes. Am. J. Enol. Vitic. 18 (1) 33–41. https://doi.org/10.5344/ajev.1967.18.1.33

Kliewer, W. M. 1967b. Concentration of tartrates, malates, glucose and fructose in the fruits of the genus Vitis. Am. J.Enol. Vitic. 18 (2) 87–96. https://doi.org/10.5344/ajev.1967.18.2.87

Krebs, H. A. and Lowenstein, J. M. 1960. The tricarboxylic acid cycle. Metabolic pathways, 1. 129–203.

Kozma, P. 1991. A szőlő és termesztése I. Akadémiai Kiadó, Budapest/Hungary, 24, (in Hungarian)

Liu ,H.-F., Wu, B.-H., Fan, P.-G., Li, S.-H. and Li, J. L.-S. 2006. Sugar and acid concentrations in 98 grape cultivars analyzed by principal component analysis. J. Sci. Food Agric. 86 (10) 1526–1536. https://doi.org/10.1002/jsfa.2541

McCord, J. D., Trousdale, E. and Ryu, D. D. 1984. An Improved Sample Preparation Procedure for the Analysis of Major Organic Components in Grape Must and Wine by High Performance Liquid Chromatography. Am. J. Enol. Vitic. 35 (1) 28–29. https://doi.org/10.5344/ajev.1984.35.1.28

Mato, I., Suarez-Luque, S. and Huidobro, J. F. 2005. A review of the analytical methods to determine organic acids in grape juices and wines. Food Res. Int. 38 (10) 1175–1188. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2005.04.007

Pasteur, L. 1859. On alcoholic fermentation. The London, Edinburgh, and Dublin Philosophical Magazine and Journal of Science. 18 (119)239–240. https://doi.org/10.1080/14786445908642755

Pasteur, L. 1969. Studies on fermentation. Kraus Reprint. New York/United States

Peynaud, E. 1999. Enologia practica. Conocimiento y elaboracion del vino. Madrid/Spain: Mundi-Prensa.(in Spanish)

Saavedra, L. and Barbas, C. 2003. Validated capillary electrophoresismethod for smallanions measurementi n wines. Electrophoresis, 24 (12–13) 2235–2243. https://doi.org/10.1002/elps.200305415

Sabir, A., Kafkas, E. and Tangolar, S. 2010. Distribution of major sugars, acids, and total phenols in juice of five grapevine (Vitis spp.) cultivars at different stages of berry development. Spanish J. of Agric. Res. 8 (2) 425–433. https://doi.org/10.5424/sjar/2010082-1186

Terpo, A. 1986. A kultúrfajok eredete. Növényrendszertan az ökonómbotanika alapjaival I. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest/Hungary 108–109 (in Hungarian)

Vereda, E., Garcia de Torres, A., Rivero, A. and Cano, J. M. 1998. Determination of organic acids in wines. A review. Quimica Analitica, 17. 167–175. (in Spanish)

Letöltések

Megjelent

2018-12-07

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Nagy, Z., Kocsis, L., Koltai, G., Májer, J., Dunai, A., Dominek, Ádám, Veres, Áron, & Jahnke, G. (2018). Preliminary finding about sugar composition and organic acid structure of woodland grape (Vitis sylvestris GMEL.) . GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 24(3), 42-60. https://journal.uni-mate.hu/index.php/gfa/article/view/6364

Hasonló cikkek

1-10 a 20-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.