Tojás minőségének és a héj repedésének roncsolásmentes vizsgálata

Szerzők

  • Kertész István Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
  • Zsomné Muha Viktória Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
  • Zsom Tamás Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Árukezelési és Érzékszervi Minősítési Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
  • András Rebeka Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
  • Nagy Dávid Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
  • Felföldi József Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2019.1.029

Kulcsszavak:

akusztikus, tojás, repedés

Absztrakt

Kísérletünk célja a tyúktojás minőségének jellemzése, illetve a héjának repedésvizsgálata volt akusztikus módszerrel. A mérés során összesen 150 tojás került vizsgálatra. A mintákat 7 héten keresztül szobahőmérsékleten tároltuk. A minták megütése (kis energiájú akusztikus gerjesztése) 2 pozícióban (állítva, illetve fektetve) történt. A kapott jel spektruma és wavelet transzformáltja került elemzésre. Az előfeldolgozást követően kapott adatokat használtuk bemeneti változókként a mért fizikai paraméter becslésére. Ehhez PLS regressziót (Partial Least Squares Regression) használtunk. Az illeszkedés jóságát mutató (goodness-of-fit, GoF) statisztika segítségével határoztuk meg a módszerek alkalmasságát. Spektrális adatok alapján a mintákat a repedés jelenléte és a kor alapján csoportosítottuk, ehhez lineáris diszkriminancia analízist (LDA) használtunk. Minden becslés 10-szeres keresztvalidációval történt. A legjobb becslést a tömegre kaptuk, abban az esteben, amikor a tojás csúcsi részre állva került megütésre. Az optimális jelfeldolgozással kapott paraméterek alapján a minták 100%-osan csoportosíthatók voltak a repedés jelenléte, illetve a tojás tárolási ideje alapján.

Információk a szerzőről

  • Kertész István, Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.

    levelezőszerző
    kertesz.istvan@etk.szie.hu

Hivatkozások

Attar, M. Z., Fathi, M. M. (2014): Non-Destructive Acoustic Resonance Method for Evaluating Eggshell Strength and Thickness, International Journal of Biophysics, 4 (1), 9–15.

Bain, M. M., Dunn, I. C., Wilson, P. W., Joseph, N., De Ketelaere, B., De Baerdemaeker, J., Waddington, D. (2006): Probability of an egg cracking during packing can be predicted using a simple non-destructive acoustic test, British Poultry Science, 47 (4), 462–469. https://doi.org/10.1080/00071660600829233

Cho, H. K., Choi, W. K., Paek, J. H., (2000): Detection of surface cracks in shell eggs by acoustic impulse method, Transactions of the ASAE, 43 (6), 1921–1926. https://doi.org/10.13031/2013.3097

Deng, X., Wang, Q., Chen, H., Xie, H. (2010): Eggshell crack detection using a wavelet-based support vector machine, Computers and Electronics in Agriculture, 70 (1), 135–143. https://doi.org/10.1016/j.compag.2009.09.016

Jin, Ch., Xie, L., Ying, Y. (2015): Eggshell crack detection based on the time-domain acoustic signal of rolling eggs on a step-plate, Journal of Food Engineering, 157, 53–62. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2014.12.011

Li, P., Wang, Q., Zhang, Q., Cao, Sh., Liu, Y., Zhu, T. (2012): Non-destructive Detection on the Egg Crack Based on Wavelet Transform, International Conference on Future Computer Supported Education, IERI Procedia 2, 372–382. https://doi.org/10.1016/j.ieri.2012.06.104

Pan, L., Tu, K., Zhao, L., Pan, X. (2005): Preliminary research of chicken egg crack detection based on acoustic resonance analysis, Transactions of the Chinese Society of Agricultural Engineering, 21 (4), 11–15.

Zhang, W., Pan, L., Tu, S., Zhan, G., Tu, K. (2015): Non-destructive internal quality assessment of eggs using a synthesis of hyperspectral imaging and multivariate analysis, Journal of Food Engineering, 157, 41–48. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.02.013

Zhu, Z., Wu, L., Hu, D., Wen, Y. (2012): Cracked-Shell Detection of Preserved Eggs Based on Bayes Theory in Mechacincal Engineering, 2012 International Conference on Mechanical and Electronic Engineering https://doi.org/10.1007/978-3-642-31507-7_13

Zsom-Muha, V., Felföldi, J., (2007): Vibration Behavior of Long Shape Vegetables, Progress in Agricultural Engineering Sciences, 3, 21–46. https://doi.org/10.1556/progress.3.2007.2

Letöltések

Megjelent

2019-04-30

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Tojás minőségének és a héj repedésének roncsolásmentes vizsgálata. (2019). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 15(1), 29-35. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2019.1.029