Különböző apiterápiás házak bemutatása és fogyasztói megítélése
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2023.1.001Kulcsszavak:
apiterápiás ház, apiterápia, méhészetAbsztrakt
Apiterápiának nevezzük a méhek által termelt anyagok gyógyászatban való felhasználását. A méhesházak is ezt a célt szolgálják, ahol a rezgés, a hőmérséklet és a kaptár illata fejti ki hatását a szervezetre. Munkánk során célunk volt bemutatni apiterápiás méhesházakat, illetve kérdőív segítségével felmérni a fogyasztók ismereteit ezen apiterápiás lehetőséggel kapcsolatban. Három apiterápiás ház tulajdonossal készült interjú. Az első, felkeresett apiterapeuta, csupán a gyógyításra használja fel egyszemélyes méhesházát. Magyarország legnagyobb ház tulajdonosánál is készült felmérés, ahol lehetőség van csoportokkal is látogatni a házat, de betegeket is fogad kúraszerűen. Erdélyben felkeresett méhész kicsi, két személyes házában fogadja ingyenesen a súlyos betegeket, de turistaként is látogatható a ház. Kérdőívet 184 résztvevő töltötte ki. Válaszokból látható, hogy igény van az apiterápia közelebbi megismerésre. Lengyel kutatás szerint a felmérésben résztvevők egyharmada, míg a saját eredményeink szerint több mint kétharmada élne a kipróbálás lehetőségével. A kitöltők ajánlásai alapján az ismeretterjesztés legjobb módja a közösségi oldalakon keresztüli informálás lenne. Emellett nyílt napokkal, különböző programokkal, ismeretterjesztő előadásokkal lehetne hatást elérni.
Hivatkozások
Anjum S. I., Ullah A., Khan K. A., Attaullah M., Khan H., Ali H., Bashir M. A., Tahir M., Ansari M. J., Ghramh H. A., Adgaba N., Dash C. K. (2019): Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review. Saudi Journal of Biological Sciences, 26. 7. 1695–1703. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2018.08.013.
Arih I. K., Korošec T. A. (2015): Api-tourism: transforming Slovenia’s apicultural traditions into a unique travel experience. WIT Transactions on Ecology and The Environment 193, Sustainable Development and Planning VII. 963–974. https://doi.org/10.2495/SDP150811
Erdélyi T. (2021a): A magyar háztartások mézfogyasztási és vásárlási szokásai 6. Méhészet, 69. 6. 24–25.
Erdélyi T. (2021b): A magyar háztartások mézfogyasztási és vásárlási szokásai 5. Méhészet, 69. 5. 24–25.
Kopala E., Kuznicka E., Balcerak M. (2019): Survey of consumer preferences on the bee product market. Part 1. Honey. Ann. Warsaw Univ. of Life Sci. – SGGW, Anim. Sci., 58. 2. 153–158. https://doi.org/10.22630/AAS.2019.58.2.16
Örösi P. Z. (1957): Méhek között. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, pp. 706.
Topal E., Adamchuk L., Negri I., Kösoglu M., Papa G., Dârjan M. S., Cornea-Cipcigan M., Margaoan R. Traces of Honeybees, Api-Tourism and Beekeeping: From Past to Present. Sustainability, 13. 11659. https://doi.org/10.3390/su132111659
http1: http://o-paceke.ru/uli-dlya-biorezonansnoy-apiterapii/ Letöltés: 2022. 01. 04.
http2: https://mezesgergo.hu/kaptarlevego-terapia/ Letöltés: 2021. 12. 09.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2023 Simonné Agócs Kata Eszter, Szabó Rubina Tünde
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.