Results of Limousin breed in 2018

Authors

  • Márton Szűcs Limousin és Blonde d’ aquitaine Tenyésztők Egyesülte, 1134 Budapest, Lőportár utca 16.
  • János Tőzsér Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet 2103 Gödöllő, Páter K. út 1.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2020.1.061

Keywords:

Limousin cow, good conformation, easy calving, weaning weight

Abstract

The aim of this study was to give information to Hungarian breeders on characteristics of Limousin breed in 2018. This breeders' association was establish in 1989 by 10 persons and 10 companies. The increasing trend of the cattle number was observed in association of breeders between 2008 and 2018 years. Changing of membership was also positive in this period. The rate of the registrated herd it seems to be good: 67 % (12.999 animals). In the purebred registrated herds the number of cows (6.702 animals), and heifers (2.481 animals). were dominant. Very good easy calvings were observed in purebred (94%) and crossbred (97%) herds too. The weaning weigths adjusted to 205th day of calves by sex were respectively: bulls (262 kg) and heifers (228 kg). The following characteristics of cows were also very important for breeders: total type score (77 scores), age at first calving (33 months) and calving interval 418 days). Accordig to precedant information a good perspective can be concluded on Limousin breed in Hungary.

References

Anonim (1992): Réultats du Contrôle des Performances des Bovins Allaitants. Institut de l’ Élevage, Paris, 125.

Balika S. Bíró I. (1990): Tenyésztési program. Limousin Tenyésztők Egyesülete, Budapest, 1–16.

Bene Sz. (2007): Különböző fajtájú húshasznú tehenek néhány értékmérője azonos környezetben. Doktori (PhD) értekezés, Keszthely, 1–140.

Felius, M. (1985): Genus Bos: Cattle Breeds of the World. MSDAGVET, Division of Merck and Co. Inc. Rahway, NJ., USA. 231.

Fördős A., Balika S., Keller K., Bene Sz., Szabó F. (2008): Limousin borjak választási eredménye 3. Közlemény: genotípus x környezet kölcsönhatás Állattenyésztés és Takarmányozás, 57. 3. 193–200.

Journaux, L. (1995): Les programme de sélection des race a viande spécialisée francaise. Revue technique destinée aux inseminateurs. Institut de l’ Élevage, Paris, 1–6.

Journaux, L., Laloe, D. (2000): Répertoire des résultats de l’ évaluation IBOVAL2000 pour les races bivines à viande. (Crn2916), Institut de l’ Élevage, INRA

Kovács A., Szűcs E. (1993): A tenyészkörzet, az évszak és az ivar szerepe a limousin borjak választási teljesítményére. Állattenyésztés és Takarmányozás, 42. 2. 117–130.

Limousin és Blonde d’aquitaine Tenyésztők Egyesülte (2018): Kiadvány a limousin fajtáról. Budapest, 1–6.

Nagy N. (1996): Adatok a húshasznú tenyészbika jelöltek STV-inek értékeléséhez. Állattenyésztés és Takarmányozás, 35. 4. 305–311.

Szabó F., Szűcs E., Tőzsér J. (1997): Stratégia kutatási programok: az agrárgazdaság minőségi dimenziói. „Agro-21 Füzetek, Kompolt, 57.

Szabó F. (1998): Húsmarhatenyésztés. Mezőgazda Kiadó Budapest, 66.

Published

2020-05-29

Issue

Section

Cikk szövege

How to Cite

Results of Limousin breed in 2018. (2020). Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 16(1), 61-69. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2020.1.061

Similar Articles

1-10 of 37

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>