Cottonseed as protein source - Hungarian case study

Authors

  • András Halász Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Állattenyésztés technológia és Állatjólléti Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly u.1. Levelezőszerző: e-mail: halasz.andras@uni-mate.hu , Hungarian University of Agriculture and Life Science, Institute of Animal Sciences, Department of Animal Husbandry and Animal Welfare, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1.
  • István Csízi Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Karcagi Kutatóintézet, Juhászati és Gyepgazdálkodási Kutatások Osztály, 5300 Karcag Kisújszállási út 166. , Hungarian University of Agriculture and Life Science, Research Institute of Karcag, Department of Sheep Husbandry and Grassland Management, 5300 Karcag Kisújszállási 166.
  • Krisztina Varga Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Karcagi Kutatóintézet, Juhászati és Gyepgazdálkodási Kutatások Osztály, 5300 Karcag Kisújszállási út 166. , Hungarian University of Agriculture and Life Science, Research Institute of Karcag, Department of Sheep Husbandry and Grassland Management, 5300 Karcag Kisújszállási 166.
  • Csilla Bojté Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Karcagi Kutatóintézet, Juhászati és Gyepgazdálkodási Kutatások Osztály, 5300 Karcag Kisújszállási út 166. , Hungarian University of Agriculture and Life Science, Research Institute of Karcag, Department of Sheep Husbandry and Grassland Management, 5300 Karcag Kisújszállási 166.
  • Ákos Bodnár Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Állattenyésztés technológia és Állatjólléti Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly u.1. , Hungarian University of Agriculture and Life Science, Institute of Animal Sciences, Department of Animal Husbandry and Animal Welfare, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1.
  • István Egerszegi Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Állattenyésztés technológia és Állatjólléti Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly u.1. , Hungarian University of Agriculture and Life Science, Institute of Animal Sciences, Department of Animal Husbandry and Animal Welfare, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1.
  • László Kern Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Precíziós Állat-tenyésztési és Állattenyésztési Biotechnika Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Hungarian University of Agriculture and Life Science, Institute of Animal Sciences, Department of Precision Livestock Farming and Animal Biotechnics, 7400 Kaposvár, Guba Sándor 40.
  • László Máthé Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szent István Biztonságkutató Központ, Trópusi-Szubtrópusi Fejlesztési Divízió, 2100 Gödöllő, Páter Károly. u. 1. , Hungarian University of Agriculture and Life Science, Szent Istvan Security Research Center, Tropical and Subtropical Development Division, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1

DOI:

https://doi.org/10.17205/aweth.6474

Keywords:

cottonseed, ripening period, stem height, crude protein

Abstract

Cotton genotypes were tested for production technology in 2024 at the MATE Research Institute in Karcag. We compared the latest agrotechnical guidelines of the Ministry of Agriculture and Forestry from 1951 with the current cultivation possibilities. The laboratory results confirmed that the seed crop, considered as a by-product of cotton production, has an excellent crude protein content. Maize silage with cottonseed supplementation has result resulted in less shed fibre. Extracted cottonseed contains 43% crude protein and maybe a soy substitute worth considering. Its amino acid composition makes it an optimal formulation for ruminants in particular. Based on our experience, early maturing genotypes with lower stalk height should be cultivated under domestic conditions

References

Barabás E. (1969): Takarmányozás. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest. 97.

Blauwickel R., Xu S., Harrison J.H., Loney K.A., Riley R.E., Calhoun M.C. (1997): Effect of whole cottonseed, gossypol, and ruminally protected lysine supplementation on milk yield and com-position. Journal of Dairy Science. 80(7), 1358–1365. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(97)76064-8

Farkas J. (1976): Keveréktakarmányok előállítása és felhasználása a nagyüzemekben. Mezőgazda-sági Kiadó. Budapest. 59.

Földművelésügyi Minisztérium (1951): Az öntözetlen gyapottermelés agrotechnikai szabályai az 1951. évre. Mezőgazdasági Kiadó. 3–20.

Keerti S.R., Pandeya D., Campbell L.M., Wedegaertner T.C., Puckhaber L., Stipanovic R.D., Thenell J.S., Hague S., Hake K. (2020): Ultra-low gossypol cottonseed: selective gene silencing opens up a vast resource of plant-based protein ti improve human nutrition. Critical Rewies in Plant Sciences. 39(1), 1–29. https://doi.org/10.1080/07352689.2020.1724433

Mézes M. (2018). Alternative protein sources in the nutrition of farm animals. Acta Agraria Debre-ceniensis, 150, 21–31. https://doi.org/10.34101/actaagrar/150/1699

Nofstger S.M., Hopkins B.A., Diaz D.E., Brownie C., Whitlow L.W. (2000): Effect of Whole and Expanded-Expelled Cottonseed on Milk Yield and Blood Gossypol. Journal of Dairy Science 83. 2539–2547. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)75146-0

Pordánné Katona Cs. (1997): A gyapotmag takarmányozása tejtermelő tehenekkel. Szakdolgozat. Debrecen. 18–22.

Rotchnek J. (1916): Gyapottermelés Magyarországon. Természettudományi Közlemények 1916. 603–607.

Ruziev A. (2023): Technological clearances in machines for mechanical processing of cotton seeds. Web of Conferences. 383, 04062. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202338304062

Schmidt J. (1993): Takarmányozástan. Mezőgazda Kiadó. Budapest. 216.

Published

2024-12-19

Issue

Section

Articels

How to Cite

Halász , A., Csízi, I., Varga , K., Bojté , C., Bodnár , Ákos, Egerszegi , I., Kern , L., & Máthé , L. (2024). Cottonseed as protein source - Hungarian case study. Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 20(2), 101-106. https://doi.org/10.17205/aweth.6474

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>