Állatjóléti paraméterek értékelése két magyar tejelőfarmon főkomponens-elemzéssel

Szerzők

  • Tőzsér János Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Animal Husbandry, Páter K. út 1., Gödöllő, H-2103, Hungary
  • Kézér Fruzsina Luca Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Animal Husbandry, Páter K. út 1., Gödöllő, H-2103, Hungary
  • Kovács Levente National Agricultural Research and Innovation Center, Research Institute for Animal Breeding, Nutrition and Meat Science, Gesztenyés út 1., Herceghalom, H-2053, Hungary
  • Fazekas Natasa Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Institute of Animal Husbandry, Páter K. út 1., Gödöllő, H-2103, Hungary

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2020.2.177

Kulcsszavak:

holstein-fríz tehén, HRV paraméterek, tejtermelés, kondíció

Absztrakt

Ennek a tanulmánynak a célja a pulzusszám (HRV) paramétereinek és néhány hagyományos paraméterének jellemzése volt két holstein-fríz gazdaságban (1. farm, 2. farm). Mindkét gazdaság kisebb méretű volt. 2013 őszén megmérték az átlagos napi tejhozamot, az állatok kondícióját. Az állatok mozgását és temperamentumát megnézték és mérték szívritmusukat. A fizikai aktivitást is meghatározták (fekvő, fekvő és kérődző, álló, álló és kérődző, táplálkozási). A főkomponens elemzést (PCA) az SPSS 20 (SPSS Inc., Chicago, IL) statisztikai szoftver alkalmazásával végezték. Az Oblimin rotálási eljárás lett alkalmazva. A háttérváltozók kiszámítása a korrelációs mátrix alapján történt. A főkomponensek szakmai tartalmának meghatározásakor a 0.6-nél magasabb súlyértékeket tekintettük jelentősnek. A tehenek napi tejhozama az 1. és a 2. gazdaságban 25,5 ± 4,41 kg és 23,5 ± 8,29 kg volt. A kondíció pontszám, a temperamentum, a pulzusszám, az RMSSD, HF, LF/HF értékeket feljegyezték: farm 1: 3,1 pont; 1,3 pont; 73,42 ütem/perc; 14,19 ms; 23:52; 9,95 arány; és 2. farm: 2,7 pont; 1,7 pont; 74,05 ütem/perc; 18,75 ms; 28.53; 6,47 arány. A két gazdaság paraméterei hasonlóak voltak. Az 1. gazdaság esetében az első háromfőkomponens (a teljes variancia több mint 80%-át magyarázza meg együtt) bizonyult jelentősnek: a HRV tulajdonságai (1.), a kondíció és temperamentum pontszámai (2.), a tejtermelés (3.), valamint az RMSSD (4). Az első főkomponens (a teljes variancia 36.0%-a tömörül benne) a HF, HR és LF/HF paraméterek lineáris kombinációjaként értelmezhető. A 2. gazdaság esetében a következő négy főkomponens (magyarázott variancia: 81,2%) bizonyult jelentősnek: a HRV tulajdonságai (1.), a kondíció és a napi tejtermelés (2.), temperamentum (3.) és a RMSSD (4). Az első főkomponens a 2. gazdaság esetében a három paraméterből álló mutatócsoportnak felel meg: LF/HF, HF és HR. Ezen főkomponens 29,5%-ot magyaráz meg a teljes varianciából.

Információk a szerzőről

  • Kovács Levente, National Agricultural Research and Innovation Center, Research Institute for Animal Breeding, Nutrition and Meat Science, Gesztenyés út 1., Herceghalom, H-2053, Hungary

    levelezőszerző
    kovacs.levente@athk.naik.hu

Hivatkozások

Boiligon, A. A., Vicente, I. S., Vaz, R. Z., Campos, G. S., Souza, F. R. P., Carvalheiro, R., Albuquerque, L. G. (2016): Principal component analysis of breeding values for growth and reproductive traits and genetic association with adult size in beef cattle. Journal of Animal Science, 94. 12. 5014–5022. https://doi.org/10.2527/jas.2016-0737

Boivin, X., Le Neindre, P., Garel, J. P., Chupin, J. M. (1994): Influence of breed and rearing management on cattle reactions during human handling. Applied Animal Behaviour Science, 39. 115–122. https://doi.org/10.1016/0168-1591(94)90131-7

Boivin, X., Garel, J. P., Mante, A., Le Neindre, P. (1998): Beef calves react differently to different handlers according to the test situation and their previous interactions with their caretaker. Applied Animal Behaviour Science, 55. 245–257. https://doi.org/10.1016/S0168-1591(97)00050-6

Burrow, H. M. (1997): Measurements of temperament and their relationships with performance traits of beef cattle. Animal Breeding Abstract, 65. 7. 477–495.

Burrow, H. M., Corbet, N. J. (2000): Genetic and environmental factors affecting temperament of zebu and zebu-derived beef cattle grazed at pasture in the tropics. Aust. J. Agric. Res., 51. 155–162. https://doi.org/10.1071/AR99053

Castano, D. P., Sardinha, L. A., Maiorano, A. M., Venturini, G. C., Nogueira, C. S., Ospina, A. M. T., Zadra, L. E. L. F., Silva, J. A. V. (2013): Principal components analysis for productive and reproductive traits of Holstein cattle. Proceeding of International Meeting of Advances in Animal Science, 45139.

Czakó, J. (1978): Behavior of farm animals. Mezőgazda Kiadó, Bp. 13–84.

ESC-NASPE Task Force (1996): Heart rate variability: standars of measurement, physiological interpretation, and clinical use. Circulation, 93. 1043–1065. https://doi.org/10.1161/01.CIR.93.5.1043

Fischer, A., Luginbühl, T., Delattre, L., Delourad, J. M., Faverdin, P. (2015): Rear shape in 3 dimensions summarized by principal component analysis is a good predictor of body condition score in Holstein dairy cows. J. Dairy Sci., 98. 4465–4476. https://doi.org/10.3168/jds.2014-8969

Györkös, I., Kovács, K. (2004): The influence of humán care on behavioural traits in calves. Review. Hungarian Journal of Animal Production, 53. 4. 337–355.

Hady, P. J., Domecq, J. J., Kaneene, J. B. (1994): Frequency and precision of body condition scoring in dairy cattle. Journal of Dairy Science, 77. 1543–1547. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(94)77095-8

Hagen, K., Langbein, J., Schmied, C., Lexer, D., Waiblinger, S. (2005): Heart rate variability in dairy cows - influences of breed and milking system. Physiology and Behavior, 85. 195–204. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2005.03.019

Holló, G., Seregi, J., Holló, I., Andrássy, Z. (2004): Evaluation of the temperament of Hungarian gray and Holstein-Friesian fattening bulls. Acta Agraria Kaposváriensis 8. 1. 25–31.

Kézér, F. L., Kovács, L., Tőzsér, J. (2015): Step behaviour and autonomic nervous system activity in multiparous dairy cows during milking in a herringbone milking system. Animal: the International Journal of Animal Biosciences, 9. 8. 1393–1396. https://doi.org/10.1017/S1751731115000130

Kovács, L., Jurkovich, V., Bakony, M., Póti, P., Szenci, O., Tőzsér, J. (2014): Welfare implication of measuring heart rate and heart rate variability in dairy cattle - Literature review and conclusions for future research. Animal: the International Journal of Animal Biosciences, 8. 2. 316–330. https://doi.org/10.1017/S1751731113002140

Kovács, L., Tőzsér, J., Szenci, O., Póti, P., Kézér, F.L., Ruff, F., Gábrielné, Tőzsér, Gy., Hoffmann, D., Bakony, M., Jurkovich, V. (2014): Cardiac responses to palpation per rectum in lactating and non-lactating dairy cows. Journal of Dairy Sciencse 97: 11, 6955–6963. https://doi.org/10.3168/jds.2014-8327

Kovács, L., Kézér, F.L., Tőzsér, J., Szenci, O., Póti, P., Pajor, F. (2015): Heart rate and heart rate variability in dairy cows with different temperament and behavioural reactivity to hHumans. Plos One, 10. 8. e0136294 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0136294

Le Neindre, P., Boivin, X., Boissy, A. (1996): Handling of extensively kept animals. Applied Animal Behaviour Science, 49. 73–81. https://doi.org/10.1016/0168-1591(95)00669-9

Lewis, J., Abas, Z., Dabousis, Ch., Lykidis, D., Paschou, P., Drineas, P. (2011): Tracing cattle breeds with principal components analysis ancestry informative SNPs. Plos One, 6. 4. e18007 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0018007

Mello, R. R. C., Sinedino, L., Del-Penho., Ferreira, J. E., Sousa, S. L. G., Mello, M. R. B. (2019): Principal component and cluster analyses of production and fertility traits in Red Sindhi dairy cattle breed in Brazil. Tropical Animal Health and Production, 559. https://doi.org/10.1007/s11250-019-02009-7

Miekley, B., Traulsen, I., Krieter, J. (2013): Principal component analysis for the early detection of mastitis and lameness in dairy cows. Journal of Dairy Research, 80. 3. 335–343. https://doi.org/10.1017/S0022029913000290

Moravčíková, N., Kukučková, V., Mészáros, M., Sölkner, J., Kadlečík, O., Kasarda, R. (2017): Assessing footprints of natural selection through PCA analysis in cattle. Acta Fytotechnica et Zootechnica, 2017-06-20 https://doi.org/10.15414/afz.2017.20.01.23-27

Morris, S. T., Parker, W. J., Grant, D. A. (1994): Herbage intake, liveweight gain, and grazing behaviour of Friesian, Piadmontese x Friesian, and Belgian Blue x Friesian bulls. New Zealand Journal of Agricultural Research, 36. 231–236. https://doi.org/10.1080/00288233.1993.10417758

Putra, W. P., Said, S., Arifin, J. (2020): Principal component analysis is important for describing the body measuremetns and body indices in the Pasundan cows. Black Sea Journal of Agriculture 3.,1., 49–55.

Seabrook, M. F. (1994): The phsychological interaction between the stockman and his animals and its influence on performance of pigs and dairy cows. Vet. Rec., 115. 84–87.

Sutherland, M. A., Rogers, M., Verkerk, G. A. (2012): The effect of temperament and responsiveness towards humans on the behaviour, physiology and milk production of multi-parous dairy cow in a familiar and novel milking environment. Physiology and Behavior, 107. 329–337. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2012.07.013

Sváb, J. (1979): Multivariate methods in biometry (in Hungarian). Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

Szentléleki, A., Domokos, Z., Bottura, C., Massimiliano, A., Zándoki R., Tőzsér J. (2005): Preliminary data about body formation andtemperament of Aubrac cattle breed in a Hungárián herd. Hungarian Journal of Animal Production, 54. 6. 543–553.

Tarvainen, M. P., Niskanen, J. P., Lipponen, J. A., Ranta-aho, P. O., Karjalainen, P. A. (2014): Kubios HRV- heart-rate variability analysis software. Computer Methods and Program in Biomedicine, 113. 210–220. https://doi.org/10.1016/j.cmpb.2013.07.024

Tőzsér, J., Balika, S., Bedő, S., Kovács, A., Gábrielné, Tőzsér Gy., Mihályfi, I. (1997): Evaluation of self performance test results in limousin young breeding bulls by factor analysis). Hungarian Journal of Animal Production, 46. 6. 493–498.

Tőzsér, J., Domokos, Z., Alföldi, L. Sváb, L., Miliczki, L. (2000): The relationship of body measurements and conformation traits in Charolais weaned bull calves., Hungarian Journal of Animal Production, 49. 4. 301–312.

Tőzsér, J., Hidas, A., Holló, I., Holló, G., Szűcs, E., Bölcskey, K. (2001): Estimation of lean meat content in carcasses of cow by half carcass weight, weight of kidney and trimmed fat, and adipocyte diameter. Acta Agronomocva Óváriensis, 43. 2. 135–142.

Tőzsér, J., Maros, K., Szentléleki, A., Zándoki, R., Wittmann, M., Balázs, F., Bailo, A., Alföldi, L. (2003): Application of a temperament test on an Angus and a Holstein-friesian farm in Hungary). Hungarian Journal of Animal Production, 52. 6. 517–525.

Tőzsér, J., Szentléleki, A., Zándoki, R., Maros, K., Domokos, Z., Sváb, L., Kovács, T. (2004): Comparative evaluation of the temperament of Charolais and Hungarian gray steers. Acta Agraria Debreceniensis, 14. 14–19. https://doi.org/10.34101/actaagrar/14/3362

Zarnecki, A., Ronningen, K., Sobu, H. (1985): The principal component analysis of the incidence of diseases in Norwegian Red Cattle. Journal of Animal Breeding and Genetics, January-December, 102. 1-5. 106–116. https://doi.org/10.1111/j.1439-0388.1985.tb00678.x

van Ravenswaaij-Arts, C. M. A., Kollée, I. A. A., Hopman, J. C. V., Stoelinga, G. B. A., Vangeijn, H. P. (1993): Heart-rate-variability. Annals of Internal Medicine, 118. 436–447. https://doi.org/10.7326/0003-4819-118-6-199303150-00008

von Borell, E., Langbein, J., Després, G., Hansen, S., Leterrier, C., Marchant-Ford, J., Marchant-Ford, R., Minero, M., Mohr, E., Prunier, A., Valance, D., Veissier, I. (2007): Heart rate variability as a measure of autonomic regulation of cardiac activity for assessing stress and welfare in farm animals. Physiology and Behavior, 92. 293–316. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2007.01.007

Letöltések

Megjelent

2020-12-28

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Állatjóléti paraméterek értékelése két magyar tejelőfarmon főkomponens-elemzéssel. (2020). Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 16(2), 177-188. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2020.2.177

Hasonló cikkek

1-10 a 57-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2